Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Az ombudsman a nappali melegedők hétvégi nyitvatartásáról

ételosztás_kicsi.jpgTisztelt Uram!

Köszönöm, hogy megtisztelt a bizalmával és a nappali melegedők hétvégi nyitva tartásával kapcsolatos jogi előírások kifogasolása miatt hivatalomhoz fordult. Beadványában előadta, hogy a nappali melegedők a hajléktalanok számára a mindennapi életvitelhez nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak, azonban hétvégén nem tartanak nyitva, csak hétfőtől péntekig lehet igénybe venni ezeket az intézményeket

Álláspontja szerint ez a helyzet azt eredményezi, hogy az év közel egyharmadában a társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben levő tagjai az életben maradáshoz és az alapvető emberi szükségleteik kielégítéséhez nélkülözhetetlen intézményi háttér nélkül maradnak.

Az alapvető jogok biztosáró1 szó1ó 2011. évi CXI. törvény (Ajbt.) 18. § (1) bekezdése alapján az alapvető jogok biztosához bárki fordulhat, ha megítélése szerint közigazgatási szerv, helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, kötelező tagság alapján működő köztestület, a Magyar Honvédség, rendvédelmi szerv, közigazgatási jogkörben eljáró egyéb szerv e jogkörében, nyomozó hatóság vagy az ügyészség nyomozást végző szerve, közjegyző, törvényszéki végrehajtó, önálló bírósági végrehajtó vagy közszolgáltatást végző szerv (a továbbiakban együtt: hatóság) tevékenysége vagy mulasztása a beadványt tevő Szemely alapvető jogát sérti vagy annak közvetlen veszélyével jár (a továbbiakban együtt: visszásság), feltéve, hogy a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket – ide nem értve a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát – már kimerítette, vagy jogorvoslati lehetőség nincs szamara biztosítva.

A panaszában foglaltak tisztázása érdekben megkerestem az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárát és részletes tájékoztatást kertem a panaszolt eljárás korülményeirő1.

Az államtitkár válaszában arró1 tájékoztatott, hogy a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairó1 és működésük felteteleirő1 szó1ó 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 76.§-a szerint a nappali ellátást nyújtó intézmények nyitvatartási idejét a helyi igényeknek megfelelően – de minimum napi hat órás nyitva tartást biztosítva – kell meghatározni.

Az államtitkár álláspontja szerint ez a rendelkezés kétségkívül nem egyértelmű a tekintetben, hogy a hét mely napjain szükséges nyitva tartani a nappali melegedőt es a fenntartóra bízza annak eldöntését, hogy az intézmény szolgáltatásaihoz való hozzáférést a helyi igények és az egyéni szükségletek figyelembe vételével milyen módon biztosítja. A nappali melegedők után igényelhető – a fenntartásra kötelezett önkormányzatok működési forrásait kiegészítő – állami normatív hozzájárulás ugyanakkor a nappali melegedők által kínált szolgáltatások egészének a támogatását jelenti. Az állam, mint az ellátás részbeni finanszírozója tehát elvárhatja, hogy az a fenntartó, aki a nappali ellátás keretében ellát egy hajléktalan ügyfelet, biztosítsa számára azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az állam jogszabály formájában előírt, függetlenül attól, hogy az egyéni szükségletek kielégítését hétvégén vagy hétköznap szükséges megoldani.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmemet, hogy a nappali intézmények működéséhez a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott szabályok szerint biztosított állami hozzájárulás felhasználási irányelvei között az ellátottak számának meghatározásakor az adott év munkanapjainak száma, mint osztószám egységesen szerepel. Ugyanakkor az is kitűnik a jogszabályokbó1, hogy a hajléktalanok nappali intézményi ellátására vonatkozó rendelkezésekben – az időskorúak, a fogyatékos és demens személyek vagy éppen a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali intézményi ellátására vonatkozó szabályokkal ellentétben – nem szerepel a hat és hét naptári napon át nyitva tartó intézményekre vonatkozó kiegészítő szabály.

A fentiekre tekintettel az államtitkár arról tájékoztatott, hogy az egységes jogértelmezés elősegítése érdekében kezdeményezni fogja a költségvetési törvény előkészítéséért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumnál a fenti pontosító, kiegészítő jogszabályi előírásoknak a hajléktalanok nappali intézményi ellátásának való alkalmazását is. Mindezeken túl az államtitkár válaszában azt is hangsúlyozta, hogy a tárca továbbra is kiemelt céljának tekinti annak előmozdítását, hogy a jogszabályi előírásokat mind a jogalkalmazók, mind a fenntartók maradéktalanul betartsák.

Mindezek alapján – figyelemmel arra, hogy a jelen beadványa nem tartalmazott olyan panaszt, amely egyéni alapjogsérelemre utalna továbbá a jogalkotó lépeseket tesz az egyértelmű rendelkezések mielőbbi megalkotására, és ezzel az ellátás javítására, ezúttal további alapjogvédelmi intézkedést nem kezdeményezek.

Bízom benne, hogy a fenti tájékoztatással is a segítségükre lehettem, és a jövőben is a rendelkezésére állok minden olyan ügyben, amelynek vizsgálatára a törvény feljogosít.

Budapest, 2013. október

Üdvözlettel:

Székely László

Az ombudsman levele innen letölthető.

2013.11.08. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: ombudsman nappali melegedő

A bejegyzés trackback címe:

http://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr685615094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.