Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy?

igazoltat_kicsi.jpgA Város Mindenkié tagjainak szinte mindennapos tapasztalata a hatóságok méltánytalan, diszkriminatív és gyakran tettleges erőszakkal járó fellépése. Ennek a gyakorlatnak a valóságát és kiterjedtségét az AVM Utca és Jog kutatása adatokkal is igazolta. Felmérésünk azt is kimutatta, hogy az ilyen elnyomó intézkedések különösen gyakoriak a rendőrség körében: a rendőrök rendszeresen, akár napjában többször is - minden alap nélkül – igazoltatják a hajléktalan állampolgárokat, és ennek során gyakran tiszteletlenül, lekezelően beszélnek velük. A kutatásban megkérdezett több mint 400 hajléktalan ember 13%-a számolt be arról, hogy valamely egyenruhás hatóság tagja (rendőr, közterület-felügyelő, stb.) bántalmazta és a válaszadók felével fordult már elő, hogy a hatóságok sértő módon beszéltek vele. 

Noha a biztos lakhatással rendelkező állampolgárokat sokkal kevésbé zaklatják a rendőrök, gyakran vagyunk az ilyen esetek szemtanúi. Azonban mélységes felháborodásunk ellenére sem mindig tudjuk, mit tehetnénk a diszkriminatív vagy zaklató hatósági fellépés ellen. Az alábbiakkal ebben próbálunk segíteni néhány tanáccsal:

Lépj kapcsolatba!

Nyugodtan menj közelebb a rendőri intézkedéshez! Tapasztalataink szerint, ha elég közel mész ahhoz, hogy az intézkedő rendőrök is észrevegyenek, akkor az egyfajta állampolgári kontrollt jelent. Ez sok esetben már önmagában elegendő ahhoz, hogy a rendőrök ne bánjanak méltatlanul az érintettel.

A rendőri intézkedést persze nem szabad megzavarni, főleg nem erőszakos módon. Ha nagyon közel mész az intézkedéshez, akkor esetleg személyes adat (pl. az intézkedés alá vont neve) birtokába is juthatsz, amelyhez azonban csak az érintett írásbeli hozzájárulása esetén van jogod. Erre való hivatkozással tehát a rendőr jogosan kérhet meg, hogy menj távolabb.

Ha a rendőr megkérdezi, miért mentél oda, kapcsolatban állsz-e az érintettel, nyugodtan mondd el az igazat – hogy csak szeretnéd megfigyelni az eljárást. Ehhez jogod van akkor is, ha egyáltalán nem ismered az eljárás alá vont embert.

Nem létezik olyan, hogy „rutinigazoltatás”! A rendőr csak a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnüldözési vagy bűnmegelőzési célból, (a külföldieket) az ország területén való tartózkodás jogszerűségének megállapítása céljából vagy közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá egy természetes személy (pl. az igazoltatott) vagy egy szervezet jogainak védelme érdekében igazoltathat alapesetben. (Vannak különleges esetek, pl. ha fokozott ellenőrzést rendelnek el, amikor szélesebb az intézkedési lehetőség.)

Az igazoltatás megkezdése előtt a rendőrnek köszönnie kell, be kell mutatkoznia és felszólítás nélkül köteles közölni az igazoltatás célját is! (Kivétel, ha ezzel veszélyeztetné az intézkedés végrehajtását. Ebben az esetben utólag kell ezeket megtennie.) Ha nem így járna el a rendőr, akkor vele szemben panaszt lehet tenni a rendőrkapitányságon. Ha a helyzet megengedi, ezzel nyugodtan szembesítsd az intézkedő rendőrt! Ez fontos visszajelzés lehet számára – tudatosíthatja benne, hogy az állampolgárok ismerik a jogszabályokat, és ők nem viselkedhetnek önkényesen, csak a jogszabályi felhatalmazás szerint járhatnak el. Emellett az érintett hajléktalan állampolgár jogtudatosságát is növelheted ezzel, ami a későbbiekre nézve csökkentheti a kiszolgáltatottságát. Az igazoltatás oka ugyanakkor csak a rendőrre és az igazoltatottra tartozik. Persze utóbbi hozzájárulhat, hogy te is megismerhesd az okot.

Lépj kapcsolatba az érintett emberrel! Nyugodtan kérdezd meg tőle – akár az igazoltatás közben is – hogy jól van-e, tudsz-e valamiben segíteni neki.

Van panaszjog

Adj tanácsot az érintettnek! Mondd el neki, hogy társadalmi helyzetétől függetlenül joga van az emberi méltóságát tiszteletben tartó bánásmódhoz, és ha úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés áldozata lett vagy bármi más kifogása van az intézkedéssel kapcsolatban, tegyen panaszt! Ezt az intézkedéstől számított 30 naptári napon belül lehet megtenni az adott kerület/település rendőrkapitányságán (nem igaz, hogy csak bizonyos kapitányságokon lehet panaszt tenni!) vagy 20 napon belül a Független Rendészeti Panasztestületnél (www.panasztestulet.hu). Ehhez jó, ha feljegyezed a rendőr azonosító számát, amit a rendőr köteles jól látható helyen feltüntetni az egyenruháján (a ruha váll-, illetve mellrészén találod a számot). Viszont jó tudni, hogy az azonosító nélkül is lehet panaszt tenni, tehát ha nincsen meg az információd, de tudod, hogy pontosan hol és mikor történt az eset, az is elegendő. 

Javasold, hogy keresse fel A Város Mindenkié Utcajogász programját, amelyben önkéntes jogászok akár a panasz benyújtásában vagy más jogi lépések megtételével kapcsolatban is tudnak segíteni a hajléktalan embereknek. Az Utcajogász minden pénteken du. 3 és 5 óra között nyújt ingyenes jogi tanácsot és segítséget a Blaha Lujza téren, a szökőkút mellett (rossz időben az aluljáróban).

Tettlegesség esetén ne tétlenkedj!

Ha az intézkedő rendőr meglátásod szerint bűncselekményt követ el (például megfélemlíti az érintett embert vagy bántalmazza őt), te is tehetsz feljelentést a nyomozó hatóságoknál (bármelyik ügyészségen vagy a rendőrségen). Ehhez jó, ha megvan neked a rendőr azonosítója és a pontos helyszín és időpont.

Ha tettleges erőszakot tapasztalsz az intézkedés során, készíts videót vagy fényképet az esetről a telefonoddal (ezt természetesen más esetben is megteheted, de itt különösen fontos). Ehhez jogod van, akkor is, ha az intézkedő rendőr felszólít, hogy hagyd abba! Egyedül ahhoz nincs jogod (legalábbis ez vitatott), hogy az eljáró rendőrről készült felvételt nyilvánosságra hozd, ha azon az intézkedő rendőr beazonosítható. Bizonyítékként a felvétel mindenképp felhasználható lesz, a rendőrök arcát kitakarva pedig akár nyilvánosságra is hozhatod a felvételt (ha a kitakaráshoz segítségre van szükséged, fordulj segítségért A Város Mindenkié csoporthoz).

Ha az intézkedés során sérülés történt, akkor mondd meg a sértettnek, hogy készíttessen azonnal látleletet. Ebben, ha tudsz, segíts neki - hívd ki a mentőt vagy segíts neki eljutni a legközelebbi sürgősségi osztályra.

Ha súlyos az ügy, a Helsinki Bizottsághoz lehet jogi segítségért fordulni.

Tarts magadnál egy példányt az AVM köztéri jogi kisokosából, ami többek között a hatósági fellépésekkel kapcsolatban is hasznos információkat nyújt a köztéren élő emberek számára. Ilyen esetekben nagyon hasznos, ha ezt át tudod adni az érintettnek. Kisokosért fordulj hozzánk, illetve innen töltsd le és nyomtasd ki füzet formában.

2013.11.16. 00:30 • 2 komment Címkék: diszkrimináció kisokos jogvédelem igazoltás

A bejegyzés trackback címe:

http://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr195636343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

arbiter elegantantiarum 2013.12.01. 13:28:10

"Az igazoltatás megkezdése előtt a rendőrnek köszönnie kell, be kell mutatkoznia és felszólítás nélkül köteles közölni az igazoltatás célját is!"

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt melyik jogszabály írja elő. A választ előre is köszönöm!

dzsiramári 2013.12.01. 14:31:52

Rtv. 14.§(2) "A rendészeti feladatokat ellátó személy az intézkedés megkezdése előtt - ha az intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor - köteles nevét, rendészeti feladatokat ellátó szervhez tartozását, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni.(...)" valamint:
2011-es BM rendelet (szolgálati szabályzat) 4/5.§/1 "Az intézkedést a rendőr - az Rtv. 20. § (2) bekezdésének első mondatában meghatározottak közlését megelőzően - a napszaknak megfelelő köszönéssel, az intézkedés alá vont nemének, életkorának megfelelő megszólítással, ha a rendőr egyenruhát visel, tisztelgéssel kezdi meg. A polgári ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét felmutatja."