Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Pécsett is megbüntethetnek, ha az utcán élsz!

A szabálysértési törvénybe 2013. október 15-től bekerült „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” nevű szabálysértés, vagyis szabálysértésnek számít, ha életvitelszerűen tartózkodsz „kijelölt közterületen”, és a hatóság felkérése nem hagyod el azt. Csak akkor követed el a szabálysértést, ha a hatóság felkérésére nem mész el onnan. Önmagában az, hogy kijelölt közterületen vagy, még nem szabálysértés!

pécs.jpg

Mit jelent az „életvitelszerű tartózkodás”?

Ha a hatóság (pl. rendőr vagy közterület-felügyelő) úgy látja, hogy azon a helyen laksz, ahol éppen intézkednek veled szemben. Ezt a körülményekből állapítja meg, pl. ha rendszeresen vagy hosszabb időn át ott alszol, tisztálkodsz, eszel, állatot tartasz, stb. Ha rendszeresen szállón vagy ismerősöknél szoktál aludni vagy tartózkodni, és a jövőben is így szándékozol tenni, akkor nem követheted el szabálysértést.

Mit jelent a „kijelölt közterület”?

Közterület a tulajdonostól függetlenül minden olyan terület, ami mindenki számára hozzáférhető, vagyis nincs elkerítve (pl. utca, park, pályaudvar, erdő, pláza). A kijelölés azt jelenti, hogy az önkormányzatok meghatározhatják, hogy hol tiltják az életvitelszerű tartózkodást.

Pécsett a következő területeket jelölték ki: a világörökségi védettség alatt álló területek, a belvárosnak a Rákóczi úttól Felsőmalom utcáig terjedő teljes szélességű szakasza, ettől a Lánc utcáig terjedő szakaszának az északi oldala által, továbbá a Lánc utca, a Király utca keleti vége, az Alsóhavi utca, Ágota utca, Kálvária utca, Aradi vértanúk útja, és a Klimó György utca keleti oldala által határolt része, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2010-ben felújított területek, valamint több városrészben egyéb területek: utcák, parkok és terek. Nem büntethetnek meg akkor, ha magánterületen laksz (pl. lépcsőházban, üresen álló épületben, stb.) Nem büntethetnek meg közterületen sem, ha azt nem jelölték ki az önkormányzatok, és nem is világörökségi terület.

Mit jelent az, hogy a „hatóság felkérésére nem hagyom el a területet?”

Ha az eljáró hatóság felkér, hogy menj el a tiltott zónából, és ezt nem teszed meg, akkor elköveted a szabályértést. Eljáró hatóság lehet pl. a rendőrség, a közterület-felügyelet, a járási hivatal ügyintézője, a természetvédelmi őr, vagy az erdészeti hatóság ügyintézője. Nem büntethetnek meg, ha a hatóság felkérése elmész.

FONTOS:

− ha úgy döntesz, hogy a felkérésre elmész, akkor jogod van a holmidat összeszedni, és magaddal vinni. Ha sok holmid van, amit nem tudsz egyszerre elvinni, akkor kérj egy kis időt.

− mivel az önkormányzatok nagyon sok területet kijelöltek tiltott zónaként, nehéz meghatározni, hogy mi számít annak.

Ha úgy döntesz, hogy elmész, akkor kérdezd meg az eljáró hatóságot, hogy hol van a legközelebbi olyan terület, ami nem tiltott zóna. Csak a hatóság felkérésre kell elmenned, bárki más mondja azt, hogy nem lehetsz ott (házmester, járókelők, stb.), nem kell elhagynod a területet!

Mi történik, ha nem hagyom el a tiltott zónát?

Ha a hatóság felkérésére nem mész el a kijelölt közterületről, akkor elindul a szabálysértési eljárás. A rendőr a kormányhivatalba vagy a kijelölt „hajléktalanszállóra” vihet, hogy azonnal lefolytassák az eljárást veled szemben. Minderre legfeljebb 12 órájuk van, ezalatt őrizetbe vehetnek, de 12 óra után azonnal szabadon kell engedniük. Ha olyan ember szólít fel, aki nem hatóság, akkor nem kell elmenned és nem is büntethet meg. Ahhoz viszont joga van, hogy kihívja a rendőrt vagy közterest.

Mi lehet a büntetés?

A törvény szerint a legsúlyosabb büntetés a közérdekű munka lehet, de az eljáró hatóság mérlegelésétől függően enyhébb esetben lehet akár szóbeli figyelmeztetés is. Ha fél éven belül harmadszorra születik veled szemben jogerős határozat „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt, akkor elzárás, azaz börtön is következhet.

Életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt nem lehet helyszíni bírságot kiszabni, ha a hatóság ezt akarná, az jogellenes, ne írd alá!

Ha a büntetésként kiszabott közérdekű munkát nem vállalod el, akkor pénzbírsággal sújthatnak. A befizetés elmaradása vagy a közérdekű munka nem teljesítése miatt elzárást szabnak ki.

Ha megbüntettek, mindenképpen kérj jogi segítséget a budapesti Utcajogásztól!

Telefon: 0630-402-0355 Email: avarosmindenkie@gmail.com

Ha megbüntettek életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt, mindenképpen keress fel minket, és ingyenes jogi segítséget nyújtunk. Akár a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elvisszük az ügyedet. Célunk, hogy a Te ügyeden keresztül elérjük a hajléktalanságot büntető törvény megsemmisítését, és ezzel a Te felmentésedet is.

Elképzeltük, hogy mi hogyan védekeznénk, ha szabálysértéssel vádolnának minket.

ÉLETVITELSZERŰ KÖZTERÜLETI TARTÓZKODÁS

MIKOR NEM JOGOS A BÜNTETÉS?

HOGYAN VÉDEKEZHETEK, HA NEM JOGOS A BÜNTETÉS?

Ha olyan területen tartózkodsz, amely nem a világörökség része vagy nem az önkormányzat által kijelölt tiltott zóna.

„A kijelölt területek határait szinte lehetetlen ismerni, ezért nem tudtam, hogy tiltott zónában vagyok, pedig igyekeztem odafigyelni, hogy ne sértsem meg a törvényt.”

Ha a büntetés kiszabását megelőzően az intézkedő hatóság (pl. rendőr, közteres) NEM szólított fel a terület elhagyására.

  • „Az intézkedő hatóság nem szólított fel a terület elhagyására.”
  • „Nem hallottam/értettem, hogy az intézkedő felszólított volna a terület elhagyására.”
  • „Szándékomban volt elhagyni a területet, de nem volt elég idő és mielőtt megtehettem volna, megbüntettek.”
  • „A felszólításra elhagytam a területet, majd visszatértem oda, de másodjára már nem szólítottak fel, hogy hagyjam el, hanem azonnal megbüntettek.”

Ha az önkormányzat nem a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében jelölte ki a tiltott zónát, ahol megbüntettek.

„Nincs olyan közrenddel kapcsolatos, közbiztonsági, közegészségi vagy kulturális érdek, ami alapján az adott terület tiltott zóna lenne.”

Ha tiltott zónában tartózkodtál ugyan, de vissza szerettél volna térni valamilyen szálláshelyre (pl. a fapadra vagy a vidéki rokonokhoz, stb.).

„Csak átmenetileg tartózkodtam a tiltott zónában, de hamarosan/este már szeretnék visszatérni a korábbi/új szálláshelyemre.”

Ha a tiltott zónában tartózkodtál ugyan, de ott nem kívántál „huzamosabb ideig”, hosszabban maradni.

„Csak ideiglenesen vagyok itt, hamarosan elmegyek innen, nem célom, hogy napokig itt tartózkodjak.”

Ha a körülményekből vagy a magatartásodból nem lehet arra következtetni, hogy általában az adott területen élsz, pl. ott alszol vagy eszel vagy tisztálkodsz vagy öltözködsz.

„Ezen a területen csak ritkán vagyok. Enni a népkonyhára járok, fürdeni egy ismerősnél szoktam, ott is öltözködöm, aludni a szállóra járok általában.”

Ha egyből pénzbírságot akarnak kiszabni.

  • „A pénzbírság előtt közérdekű munka büntetést kell kiszabni, amelynek elvégzését vállalom.”
  • „Kérem, hogy a rossz szociális helyzetemre és egyébként békés, másoknak nem ártó tevékenységemre tekintettel a legenyhébb büntetést, a szóbeli figyelmeztetést adják!”

 

A jogi kisokos nyomtatható változatban innen letölthető.

2014.11.23. 14:23 • Szólj hozzá! Címkék: köztér jogvédelem Pécs életvitelszerű lakhatás közterületen

A bejegyzés trackback címe:

http://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr836925875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.