Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Lakcímbejelentés szívességi lakáshasználat esetén

Kérdés: Egy ismerősömnél lakunk a párommal és a kisfiammal. Az a problémánk, hogy nem tudunk sehova állandó lakcímre bejelentkezni, mert az ismerősünk csak tartózkodási címre enged minket bejelentkezni, és emiatt nagyon sok nehézséggel szembesülünk. Mit tehetünk?

Válasz: Az tanácsoljuk, hogy tájékoztassa az ismerősét arról, hogy azzal, hogy Önt állandó lakcímre (lakóhely) bejelenti, az ő jogai semmilyen formában nem sérülnek, viszont mindez Önnek és családjának hatalmas segítséget jelent. Feltételezzük, hogy az ismerőse azért fél Önt állandóra bejelenteni, mert attól fél, hogy úgy nem fogja tudni Önöket elküldeni, ha esetleg már nem akarja, hogy ott lakjanak. Mindenképpen érdemes megmutatni neki a lakcímnyilvántartásról szóló törvényt, amely kimondja, hogy "A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga megállapodás alapján már nem áll fenn, illetve jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották." Vagyis ha ő már nem akarja, hogy Önök ott lakjanak, a lakcím nem fogja Önöket feljogosítani arra, hogy maradjanak.

2015.01.25. 20:55 • 2 komment Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr437108797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismiki 2016.08.15. 12:27:30

Tisztelt Utcajogász!

Hasonló problémával találkoztunk, viszont nekünk a kormányablak nem engedi a bejelentkezést. Nagymamához szeretnénk bejelentkezni, de van még egy tulajdonos rokon akivel nem tartjuk a kapcsolatot.
Hivatal szerint( sok jogszabályra hivatkozva) minden tulajdonosnak kell a hozzájárulása. Eladtuk a lakást így ki kell jelentkeznünk, de nem tudunk hová! Vittünk következő alkalommal egy szívességi lakáshasználati ahol a nagymama megengedi a tulajdonrészére tekintettel, hogy beköltözzünk és bejelentkezzünk. A hivatal ezt sem fogadta el, hogy így ezt nem lehet! Tudomásunk szerint a tul. hányadával mindenki maga rendelkezhet és a szívességinél is mint egy ajándékozásnál is nincs beleszólása, elővásárlási, előbérleti joga a másik tulajdonosnak! Nem tudjuk mit tegyünk, de sürgősen cselekedni kell a gyermekünkkel nem lehetünk hontalanok! Köszönöm a válaszát!

evatessza 2016.08.20. 09:46:58

Jó napot kívánunk!

A lakcím törvény végrehajtási rendelete így szól erről a helyzetről: 33. § (4) bekezdés: Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja.

Itt van maga a jogszabály: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300146.KOR

Vagyis az eljáró tulajdonostársnak írásban kell nyilatkoznia, hogy a többiek beleegyeztek a bejelentkezésbe.
 
 
süti beállítások módosítása