Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Változott a fővárosi hajléktalan emberek pénzbeli támogatásának rendszere

penz_kicsi.jpgA pénzbeli ellátások tavaly decemberben elfogadott (és A Város Mindenkié csoport által ellenzett) átalakításához kapcsolódva a Fővárosi Közgyűlés is módosította a Budapest főváros területén tartózkodó hajléktalan emberek pénzbeli támogatásának rendszerét, mivel a szociális törvény szerint „a fővárosban a hajléktalanok számára nyújtott rendkívüli települési támogatás megállapítása a fővárosi önkormányzat feladata” (45. §).

A Fővárosi Közgyűlés a február 25-i ülésén fogadta el a 15/2015. (II. 25.) Főv. Kgy. rendeletet a „Budapest főváros területén tartózkodó hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról”.

Az új rendszerbe bekerült egy korábban nem létező támogatási forma (a „temetési költségekre adható rendkívüli települési támogatás”), míg a korábbi pénzbeli támogatások közül volt, aminek enyhén csökkent, volt, aminek jelentősen növekedett az összege. Végül, volt két olyan támogatási forma is, amely az eredeti rendelet szerint megszűnt volna: a „Hajléktalanok lakhatáshoz jutását segítő átmeneti segély”, valamint „a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok átmeneti segélye”. Csárdi Antal, az LMP képviselőjének előterjesztésének köszönhetően – amelynek támogatására A Város Mindenkié nyílt levélben buzdította a Fővárosi Közgyűlés minden tagjátaz utóbbi támogatás végül visszakerült a rendeletbe mint „rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok települési támogatása”. Az új rendszert (a korábbival összehasonlítva) a következő táblázat foglalja össze:

 

2015 március előtt

2015 március után

Mihez kapcsolódik a támogatás?

gyakoriság / időtartam

összeg (Ft)

gyakoriság / időtartam

összeg (Ft)

munkaképtelenség

évente 4 hónap

8 550 /hónap

évente 3 hónap

3 000-7 000 /hónap

rendszeres ellátás kérelmezése

max. 10 hónap

11 400 /hónap

max. 10 hónap

11 500 /hónap

munkába állás

évente 1 alkalom

max. 14 250 /alkalom

évente 1 alkalom

25 000 /alkalom

jövedelem nélküliség

évente 4 alkalom

7 125 /alkalom

évente 4 alkalom

7 000 /alkalom

lakhatáshoz jutás segítése

max. 6 hónap

22 800 /hónap

megszűnt

krízis

évente 1 alkalom

7 125 /alkalom

évente 1 alkalom

7 000 /alkalom

temetési költségek

korábban nem volt

egy haláleset kapcsán 1 főnek

a fővárosban legolcsóbb temetés költségének 20 százaléka

 

A támogatásokra való jogosultság részletes szabályait pedig a következő táblázat foglalja össze:

támogatás neve

jogosultság feltételei

minden támogatás esetében

budapesti tartózkodás

jövedelm hiánya, vagy a jövedelem nem haladja meg

- egyedülálló esetén a 48 450 forintot

- többfős család esetén a 42 750 forint/főt

Munkaképtelen személyek rendkívüli települési támogatása

munkaképtelenség igazolása (a hajléktalanellátás keretében működő háziorvosi rendelő, vagy a hajléktalan ellátás keretében működő Egészségügyi Centrum orvosa által kiadott, a munkaképtelenség időtartamát megjelölő igazolással)

a támogatás havi összege 7000 forint, ha azonban a jogosult jövedelme meghaladja a 22 800 forintot, akkor a támogatás összege 3000 forint

Rendszeres ellátást kérelmező személyek települési támogatása

aki részére rendszeres (munkanélküli, társadalombiztosítási, szociális) ellátás megállapítása van folyamatban, de az ellátást még nem kapta meg

a rendszeres ellátás kezdeményezését az ellátást (társadalombiztosítási, szociális stb.) megállapító szerv által kiadott - a kérelem beadását igazoló - dokumentummal (átvételi elismervény, ügyiratszám) kell igazolni, az eljárás folyamatosságáról, annak befejezéséig pedig havonta igazolást kell benyújtani

Munkába álló személyek rendkívüli települési támogatása

jövedelem nélküliség (a munkába állást megelőzően)

munkaviszony igazolása (olyan munkaszerződéssel, amely megfelel a Munka Törvénykönyve irányadó rendelkezéseinek)

a munkába állást követő 15 napon belül beadott kérelem esetén adható

Jövedelem nélküli személyek rendkívüli települési támogatása

munkaképesség

jövedelem nélküliség, illetve egyéb ellátásra valaó jogosultság hiánya

munkaügyi központtal, vagy rehabilitációs hatósággal való együttműködés igazolása (az említett szerv által kiállított igazolás alapján)

az a kérelmező, aki korábban „Munkába álló személyek rendkívüli települési támogatásában” részesült, a támogatás kifizetését követő három hónapon belül nem részesülhet „Jövedelem nélküli személyek rendkívüli települési támogatásában ”

Krízis települési támogatás

annak a személynek, akinek élete, testi épsége a támogatás nélkül veszélybe kerülne, és ezt a helyzetet 8 napnál nem régebbi okirattal (pl.: rendőrségi jegyzőkönyv, hajléktalanellátó szervezet igazolása) igazolja, vagy

annak a nőnek, aki várandósságát Terhességi Kiskönyvvel vagy orvos által igazolja, vagy

annak a személynek, aki családjában kiskorú gyermeket nevel és a gyermek iskoláztatásához, vagy a gyermek eltartásához, ellátásához segítségre szorul, és ezt családsegítő, gyermekjóléti szolgálat 8 napnál nem régebbi igazolásával alátámasztja, vagy

annak a személynek, akinek a nevelésbe vett gyermekével való kapcsolattartáshoz segítségre van szüksége, és ezt hatóság által kiállított igazolással, határozattal, bizonyítvánnyal igazolja

Temetési költségekre adható rendkívüli települési támogatás

aki elhunyt közeli hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott, de a temetési költségek viselése a saját vagy családja létfenntartását veszélyezteti

csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, és be kell mutatni az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot

ha a jogosult kéri, és az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot bemutatja, a temetési támogatás a temetés

költségeinek kifizetésére előre is adható. Az előleg temetési költségekre való felhasználásával a temetést követő nyolc napon belül, a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányának bemutatásával el kell számolni.

 

A támogatásokat a Hajléktalanok Információs Irodjában (Budapest VIII. kerület, Könyves Kálmán körút 84.), ügyfélfogadási időben lehet kérelmezni. A kérelemről 15 napon belül kell dönteni. A támogatásokat a Hajléktalanok Információs Irodáján fizetik készpénzben. A kérelemhez minden esetben igazolni kell:

  • személyazonosságot (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvánnyal),
  • a lakcímet, ha van (a lakcímet is tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal vagy a lakcímről szóló hatósági igazolvánnyal), illetve bejelentett lakóhely hiányát, a településszintű lakhelyet, vagy azt, ha a bejelentett lakóhely hajléktalan-ellátó intézmény (a lakcímkártya szerinti hajléktalanszálló vezetőjének, vagy a Budapesten bejegyzett utcai szociális szolgálat koordinátorának 8 napnál nem régebbi igazolásával).

Továbbá nyilatkozatot kell tenni a jövedelemről (ha van; ha nincs, akkor annak hiányáról).

2015.04.13. 13:04 • Szólj hozzá! Címkék: segély hajléktalanellátás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr477364476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása