Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

A település szintű lakcímhez nincs szükség semmilyen igazolásra!

Ahhoz, hogy ma Magyarországon egy állampolgár hozzájusson az alapvető szolgáltatásokhoz és élni tudjon állampolgári jogaival, szüksége van állandó lakcímre, azaz a hivatalos elnevezés szerint lakóhelyre. Azoknak az állampolgároknak, akiknek nincs hol lakniuk, a lakcímtörvény végrehajtási rendelete egy külön lakcím kategóriát határoz meg, ezt hívják település szintű lakcímnek. Az ilyen lakcím csak azt a települést jelöli meg, ahol a hajléktalan állampolgár rendszerint megtalálható, ami mellé a „lakcím nélküli” megjelölést írják, például: Budapest 08 lakcím nélküli. Noha a törvény szerint ez a lakcím teljesen egyenrangú a lakáscímmel (pl. 1026 Budapest Pasaréti út 90), a gyakorlatban nagyon sok hátránnyal szembesül az, aki ilyen lakcímet létesít (pl. munkahelyeken sokszor nem akarják elfogadni, nagyon nehéz vele bankszámlát nyitni vagy éppen mobiltelefonhoz sim-kártyát aktiváltatni). Mégis, sok hajléktalan embernek ez az egyetlen lakcím, ami kapcsolatot biztosít az állami intézményrendszerrel, így létfontosságú, hogy hozzá tudjanak jutni.

lakcimkartya2_1.jpg

Noha ezt a típusú lakcímet kifejezetten a közterületen élő hajléktalan embereknek találták ki (sokan hívják ezért közterületi lakcímnek is, noha pontos közterület nincs megnevezve), még ennek a lakcímnek a regisztrálása is sokszor nehézségekbe ütközik. Mi is beszámoltunk korábban arról, hogy a VIII. kerületi okmányirodába különböző ürügyekkel gyakran nem engedik be azokat a hajléktalan embereket, akik ott település szintű lakcímet szeretnének létesíteni. Ha be is engedik őket, gyakran előfordul – nemcsak a VIII., de sok más kerületben is – hogy az ügyintézők különféle igazolásokat kérnek az ügyfelektől arról, hogy ők valójában hajléktalanok és közterületen élnek, noha a törvény kifejezetten úgy rendelkezik, hogy ennél a lakcímnél elegendő az ügyfél nyilatkozata.

Hosszas levelezés után végre sikerült állásfoglalást kapnunk Budapest Főváros Kormányhivatalától, amely írásban megerősítette, hogy „település szintű lakcím a lakcímbejelentő lap kitöltésével létesíthető, egyéb feltétel a település szintű lakcím személyi adat- és lakcímnyilvántartásba történő felvételéhez nem követelhető meg”. Vagyis az, hogy egyes okmányirodák szociális munkás igazolását vagy ún. hajléktalanigazolványt (a különböző ellátó intézmények által informálisan kiállított kártyát) kérnek, nem jogszerű gyakorlat. A település szintű lakcím bejelentéséhez semmilyen igazolás nem szükséges azon kívül, hogy az ügyfél kitölti a lakcímbejelentő lapot!

Fontos, de szomorú eredmény ez. Egyrészt fontos, hogy ez az információ minél több hajléktalan emberhez és szociális munkáshoz eljusson, hogy érvényesíteni tudják a lakcímhez való jogukat. Illetve fontos azért is, mert így eszközt kaptunk a kezünkbe ahhoz, hogy rávegyük az okmányirodákat, hogy felhagyjanak az eddigi jogszerűtlen gyakorlattal. Másrészt az, hogy ha Magyarországon egyáltalán szükség van külön lakcím kategóriára azoknak az embereknek, akik közterületen kénytelenek aludni azt jelzi, hogy az állam hosszú távra rendezkedett be a tömeges hajléktalanság tüneti kezelésére ahelyett, hogy minden embernek biztosítaná az emberhez méltó lakhatást, és ezzel a megfelelő lakcímet.

A kormányhivatal állásfoglalása innen letölthető. Ha valaki továbbra is szembesül az okmányirodák téves gyakorlatával, ezt a levelet bátran használhatja a lakcímbejelentéshez, illetve fel is keresheti A Város Mindenkié csoportot, hogy közösen – akár jogi eszközökkel – lépjünk fel a jogszerűtlen eljárás ellen.

2015.06.22. 12:14 • 1 komment Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr377563978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bea75 2015.10.25. 10:16:25

Igen, ilyet már én is hallottam, hogy azért nem akartak valakit felvenni, mert az volt a lakcímkártyáján, hogy "lakcím nélküli" De ne a lakcím szerint ítéljék meg, hogy milyen ember. Lehet, hogy sokkal értelmesebb, becsületesebb, mint bármelyik lakással rendelkező. Másfelől viszont megértem azt a főnököt, ha arra hivatkozik, pld. egy egészségügyi intézményben, hogy nem lehet tudni, honnan jár be, milyen körülmények között él, stb.
 
 
süti beállítások módosítása