Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Lakcímkártya igénylése

Hol lehet lakcímkártyát igényelni?

Lakcímkártyát bármelyik okmányirodában igényelhetsz, függetlenül attól, hol a lakcímed.

Mennyit kell fizetni a lakcímkártyáért?

A lakcímkártya kiváltás 2016. január 1-től ingyenes.

Mit kell vinned magaddal a lakcímkártya igénylésekor?

- lakcímbejelentő lap (ezt az okmányirodán lehet beszerezni);

- érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány (pl. személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány);

- régi lakcímkártya (ha a régit akarod lecserélni);

- a lakás jogszerű használatának igazolása (hivatalosan: „a lakás feletti rendelkezési jog igazolása”, pl. tulajdoni lap, adásvételi szerződés, bérleti szerződés) vagy a szállásadó (pl. lakás tulajdonosa, szociális intézmény működtetője, igazgatója) hozzájárulása (aláírás a lakcímbejelentő lapon).

lakcimkartya2_1.jpg

Noha a lakcímbejelentéshez minden esetben szükség van a szállásadó hozzájárulására, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy alá kell írnia a lakcímbejelentő lapot.

  • Ha a szállásadó személyesen megjelenik veled az okmányirodában, vagy elektronikus úton járul hozzá ahhoz, hogy bejelentkezz az ingatlanba, nem szükséges az aláírása.
  • Ha a lakó ún. közokirattal (például bíróság ítélet vagy közjegyző által kiállított okirattal), vagy ún. teljes bizonyító erejű magánokirattal (ügyvéd által ellenjegyzett, vagy két tanú nevével, lakóhelyével és aláírásával rendelkező okirattal) igazolja, hogy jogosult a lakás/szoba használatára, az okmányirodának kötelessége bejegyeznie a lakcímet a szállásadó aláírása nélkül.

A lakcímkártya érvényét veszti, ha

- a bejegyzett adatok megváltoztak;

- megrongálódott, elveszett, ellopták;

- hamis adatokat tartalmaz;

- a bejegyzett lakcím a nyilvántartásban érvénytelen vagy fiktív jelzéssel szerepel;

- nem az arra jogosult szerv állította ki;

- külföldi állampolgár vagy és a hatóság visszavonta a magyarországi letelepedési engedélyedet;

- külföldi állampolgár vagy és tartózkodási jogod megszűnt;

- menekült vagy, de a státuszodat visszavonták;

- magyar állampolgár vagy, de Magyarországot a végleges külföldi letelepedés szándékával hagyod el;

- magyar állampolgár vagy, de külföldön élsz és kéred, hogy töröljék az adataidat a magyarországi nyilvántartásból;

- megszűnik a magyar állampolgárságod;

- a lakcímkártya tulajdonosa meghalt.

Ha az igazolvány már nem érvényes, nyolc napon belül le kell adni annál az okmányirodánál, ahol kiállították (a kiállító okmányiroda neve rajta van a kártyán is).

Milyen típusú lakcímek vannak?

  1. Lakóhely

A lakóhely az, amit a köznyelvben állandó lakcímnek hívunk. A törvény szerint a lakóhely az a lakás vagy helyiség, ahol élsz. Állandó lakcím lehet egy egyébként lakásnak nem minősülő épület vagy helyiség is (pl. pince, üzemi épület, raktár). 

A törvény megengedi, hogy azok, akik ideiglenes szálláshellyel sem rendelkeznek (pl. az utcán élnek), lakóhelyként bejelentsék azt a települést vagy fővárosi kerületet, ahol általában tartózkodnak. Ezt település szintű lakcímnek nevezik. Ilyenkor a központi nyilvántartásban a bejelentett település vagy fővárosi kerület neve mellé a „lakcím nélküli” bejegyzés kerül (pl. „Budapest 08 Lakcím nélküli” vagy „Székesfehérvár Lakcím nélküli”). A település szintű lakcímet CSAK lakóhelyként lehet bejelenteni, tartózkodási helyként nem. Ezt a címet az okmányirodában kötelesek a te nyilatkozatod alapján bejegyezni, tehát nem kérhetnek semmilyen más igazolást (még szociális munkásét sem!) vagy hozzájárulást. 

  1. Tartózkodási hely

A tartózkodási hely az, amit a köznyelvben ideiglenes lakcímnek hívunk. A törvény szerint a tartózkodási hely annak a lakásnak a címe, ahol három hónapnál hosszabb ideig tartózkodsz úgy, hogy nem akarod végleg elhagyni az állandóra bejelentett címed.

Figyelem! Tartózkodási helyet csak akkor lehet bejelenteni, ha van bejelentett állandó lakcímed (hivatalos nevén: lakóhelyed). Vagyis CSAK tartózkodási helyet NEM lehet bejelenteni. Ha nincs állandó lakcímed, akkor lakóhelyként kell bejelentened azt a helyet, ahol ténylegesen élsz. 

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcím-szabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 0620-282-3616

E-mail: avarosmindenkie@gmail.com

Honlap: www.avarosmindenkie.blog.hu

Facebook: http://www.facebook.com/AVarosMindenkie

2015.11.03. 06:00 • 1 komment Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr588026248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schlumpfi 2017.05.02. 16:09:45

Hello....en Most egyvalamit nem ertek....hazassag celjabol kell Egy Családi allapot igazolas. A Becsi Magyar nagykövetsegen telefonon Azt mondtak, hogy ehhez szüksegem van a Magyar lakcim igazolo kartyara es utlevel/szemelyi igazolvanyra.Amit nem ertek: 2010 -Ben bejelentettem vegleges letelepedesemet Ausztriaban Igy okmanyaimat le kellett adnom. Szoval Magyar lakcim igazolo kartyam Nincs,de a hölgy telefonba (Nagykövetsegröl) azt mondta kell hogy legyen mert Magyar allampolgar vagyok. 2016-tol Uj törveny...fenntebb olvasom ervenyet veszti magyar lakcim kartya ha vegleges külföldi letelepedest bejelentettem....Akkor Most mi van? Köszönöm elöre is a valaszt...Kathy
 
 
süti beállítások módosítása