Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Útmutató hajléktalan embereknek az egészségügyi ellátásokhoz

Függetlenül attól, hogy valaki hajléktalan vagy lakásban él, mindenkinek jár a megfelelő egészségügyi ellátást. Az egészségügyi ellátásod biztosításához a következő lépéseket kell megtenned:

  1. Derítsd ki, hogy mi alapján vagy jogosult egészségügyi ellátásra!
  2. Igényeld meg a jogosultságot igazoló papírt!
  3. Igényeld meg a TAJ-kártyát!
  4. A megadott időközönként frissítsd a jogosultságodat!

lakcimkartya2_1.jpg

 1. Jogosultság

Magyarországon az állami egészségügyi ellátás alapja a társadalombiztosítás. A társadalombiztosítás szempontjából lehetsz „biztosított” vagy „jogosult.”

a. Biztosítottak

Biztosított az, akinek a munkája alapján jön létre a jog- viszonya és ezért járulékot fizet. Biztosítottnak kell tekinteni azokat, akik bejelentett munkát végeznek, álláskeresési járadékot vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kapnak, szövetkezeti tagok, választott tisztségviselők, mezőgazdasági őstermelők, egyházi személyek, vállalkozók, vagy szakképző iskolai tanulmányokat folytatnak. Idetartoznak a közmunkások is.

Ha Te bármelyik fenti kategóriába beletartozol, akkor biztosítottként minden ellátás jár az állami egészségügyi rendszerben.

b. Jogosultak

Jogosult az, aki nem fizet járulékot, viszont valami más alapján van biztosítása. A biztosítottakkal ellentétben a jogosultak csak a természetbeni egészségügyi ellátásokhoz jutnak hozzá (tehát pénzbeli ellátásokhoz nem). Többek között jogosult az, aki táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, baleseti járadékban, nyugdíjban, hozzátartozói nyugellátásban, rehabilitációs járadékban, mezőgazdasági járadékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban, házastársi pótlékban, házastársi jövedelempótlékban, nemzeti gondozási díjban, hadigondozotti ellátásban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban, az aktív korúak ellátása során megállapított pénzbeli ellátásban, időskorúak járadékában, korhatár előtti ellátásban vagy ápolási díjban részesül. Ezen kívül, jogosultak az egészségügyi ellátásra a nappali tagozatos diákok, a megváltozott munkaképességűek, a személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális intézményben élők, az utógondozási ellátásban részesülők, és a nevelőszülők.

A törvény külön kiemeli, hogy jogosultak az egészségbiztosításra

» a szociálisan rászorulók (ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük) és

» azok a hajléktalan magyar állampolgárok, akik után az állam megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (itt nem feltétel a magyarországi lakóhely!)

FONTOS! Ha van magyarországi lakóhelyed, akkor kötelező rendezned a társadalombiztosítási jogviszonyodat. Ha nem regisztrálsz valamilyen módon (pl. mint szociálisan rászoruló vagy hajléktalan), akkor senki sem fizeti utánad a járulékot, és azt az adóhatóság behajthatja rajtad (ez egy idő után nagyon sok pénz lehet). Tehát nemcsak akkor fontos, hogy rendezd a jogviszonyodat, amikor egészségügyi ellátásra van szükséged, de akkor is, ha sohasem kell orvoshoz menned

c. Nem magyar állampolgárok

Mivel az állam csak a magyar állampolgárságú hajléktalan emberek után fizeti meg az egészségügyi járulékot, ezért, ha hajléktalan lettél, de nem vagy magyar állampolgár, akkor a következő lehetőségeid vannak arra, hogy egészségbiztosítást szerezz.

» Ha külföldiként egy magyar munkáltatónál dolgozol hivatalosan, akkor ugyanúgy biztosítottá válsz, mint a magyar munkavállalók.

» Ha menekültként válsz hajléktalanná, akkor a magyar állampolgárokkal egyforma elbírálásban részesülsz

» Ha ukrán állampolgár vagy, akkor az államközi egészségügyi egyezmény alapján heveny megbetegedés és sürgős szükség esetén jogosult vagy egészségügyi ellátásra, ha bemutatod az érvényes útleveledet.

» Ha nem vagy ukrán állampolgár, de határon túli magyar vagy (pl. román állampolgárságú), akkor lehetőséged van arra, hogy magyar állampolgárságot szerezz és mindenki mással egyforma elbírálásban részesülj. A magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges ügyintézésben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál lehet érdeklődni

2. Jogosultság igazolása

Magyar állampolgárságú hajléktalan emberként kétféle módon bizonyíthatod, hogy jogosult vagy az egészségbiztosításra.

a. Jogosultság szociális helyzet alapján

Mint szociálisan rászoruló személy, kérheted az egészségbiztosítást az illetékes helyi önkormányzattól. Erről a helyi önkormányzat jegyzője állít ki igazolást az életkörülményeid (elsősorban a jövedelmed) alapján, melynek pontos feltételeiről az önkormányzat szociális osztályán érdemes érdeklődni. Alapesetben az állandó lakcímed szerinti önkormányzathoz kell menned, de ha van tartózkodási helyed is, akkor ahhoz a jegyzőhöz kell fordulnod, ahol ténylegesen élsz. A tényleges tartózkodási helyedről neked kell nyilatkozatot tenned, erről külön igazolást nem kérhetnek. Az így megszerzett jogosultság egy évre szól, és ha szükséges, akkor megújítható.

Azok, akiknek csak tartózkodási helyük van, üres a lakcímkártyájuk vagy fiktiválták a lakcímüket nem jogosultak a szociális alapú állami egészségügyi ellátásra még akkor sem, ha magyar állampolgárok. Ezért is fontos, hogy ha szabálytalan lakcímkártyád van, akkor minél hamarabb jelents be lakóhelyet (állandó lakcímet). Ha lakásba vagy szállóra nincs lehetőséged bejelentkezni, akkor erre a célra a település szintű lakcím is megfelel.

b. Jogosultság hajléktalanság alapján

Ebben az esetben a téged ellátó intézmény vezetője jelent be az egészségbiztosítóhoz (ez az intézmény lehet fapad, nappali melegedő, átmeneti szállás, hajléktalanok otthona vagy rehabilitációs intézmény). Ennek elintézéséhez kérd a szociális munkások segítségét! A bejelentésről az intézmény vezetője köteles számodra igazolást kiadni. Az így megszerzett jogosultság maximum 6 hónapig érvényes, így figyelned kell a rendszeres megújításra.

Figyelem! A jogosultság megszerzéséhez hajléktalanként szükséged van TAJ-számra. Ha valami miatt nincsen TAJ-kártyád, tarts magadnál egy olyan orvosi papírt (beutaló, lelet stb.), amin fel van tüntetve a TAJ-számod, hogy be tudd diktálni, amikor szükséges.

3. TAJ-kártya

TAJ-kártyára mindenkinek szüksége van az egészségügyi ellátás igény bevételéhez! Kártyát csak azután tudsz igényelni, ha már elintézted az egészségbiztosítási jogosultságodat szociális helyzeted vagy hajléktalanságod alapján. TAJ-kártyát bármelyik kormányhivatal egészségpénz- tári ügyfélszolgálatán igényelhetsz.

Mi kell a TAJ-kártya igényléséhez?

- személyi igazolvány

- szabályos lakcímkártya (nem üres)

- hajléktalanságot igazoló papírt attól az intézménytől, amelyik bejelentett vagy

- jegyző igazolása arról, hogy szociálisan rászorult vagy

A TAJ­kártya első példánya mindig ingyenes. Ha elveszíted, ellopják vagy megrongálódik, akkor a pótlásért fizetni kell, de rászorultsági alapon kérhetsz költségmentességet, amit az igénylés során kell jelezned. A helyszínen kitöltendő formanyomtatványon kívül jó, ha viszel magaddal jövedelem-igazolást is (ha van hivatalos jövedelmed) és egy Téged ismerő szociális munkástól is kérhetsz igazolást az életkörülményeidről.

4. Jogosultság ellenőrzése

A jogosultságot a TAJ-számod alapján tudják megállapítani. Előfordulhat, hogy bár van TAJ-kártyád, de az ellenőrzéskor kiderül, hogy nem rendezett a jogviszonyod, vagyis nem lehet tudni, hogy ki fizet utánad járulékot. Ha a TAJ­szám a rendszerben pirosan világít, az azt jelenti, hogy nem rendezett a jogviszonyod!

Előfordulhat, hogy nem tudtál TAJ-kártyát kiváltani, mert nincsen szabályos lakcímkártyád. Ebben az esetben mindig tarts magadnál egy olyan orvosi papírt (beutaló, lelet stb.), amin fel van tüntetve a TAJ-számod, hogy be tudd diktálni, amikor szükséges.

FONTOS! Az, hogy nem rendezett a jogviszonyod (vagy nincs TAJ-kártyád) még nem jelenti azt, hogy nem vagy jogosult az ellátásra. Vagyis az orvos akkor is köteles ellátni, ha még az ellátás előtt kiderül, hogy a jogosultságod nem rendezett. A rendezetlen jogviszonyra fel kell, hogy hívják a figyelmedet, és ezután mindenképpen el kell, hogy intézd a jogosultságodat. Ha az egészségbiztosítási jogviszonyod a lakcímed miatt rendezetlen, akkor a jogviszony rendezése után sem vált automatikusan zöldre a lámpa. Miután rendezted a lakcímed és így a jogviszonyodat is, 15 napon belül menj be az illetékes egészségügyi pénztárba és mutasd be a szabályos lakcímkártyádat és a TAJ-kártyádat is.

Az orvos csak abban az esetben tagadhatja meg tőled az ellátást, ha úgy ítéli meg, hogy nincs rá szükséged, vagy nem adottak nála az ellátás feltételei (pl. nincs megfelelő műszere). Az utóbbi esetben viszont be kell utalnia egy olyan intézménybe, ahol a szükséges feltételek adottak.

Ha úgy érzed, hogy egy orvos indokolatlanul, pusztán azért utasít el, mert hajléktalan vagy, kérj jogi segítséget vagy tegyél panaszt a betegjogi képviselőnél. Betegjogi képviselője minden egészségügyi intézménynek van. Az ő telefonszámát, illetve fogadási rendjét az intézmények kötelesek kifüggeszteni.

5. Az egészségügyi ellátások típusai

Ha van TAJ-kártyád és szabályos (vagyis nem üres) lakcímkártyád, akkor igénybe veheted a sima kerületi vagy települési egészségügyi ellátást. Idetartozik a háziorvos, a járóbeteg-ellátás, és a fekvőbeteg-ellátás. Ha nincs szükséged sürgősségi ellátásra, célszerű abba az egészségügyi intézménybe menned, ahová a lakcímed/beutalód alapján tartozol. A településen/kerületben található egészségügyi intézményekről az önkormányzaton tudnak információt adni, vagy érdeklődj a szociális munkásoknál.

a. Sürgősségi ellátás

Sürgősnek számít az az ellátás, amelynek hiányában életveszélyes állapotba kerülnél, vagy maradandó egészségkárosodást szenvednél (például baleset ért vagy a kihűlés veszélye fenyeget). Ilyen esetben a jogosultságtól és lakcímtől függetlenül mindenkit kötelesek bármelyik intézményben ellátni!

FONTOS! Ha az ellátás során kiderül, hogy valami miatt nincsen rendezve a egészségbiztosítási jogviszonyod, akkor a felépülésed után mindenképpen rendezd, nehogy később ki kelljen fizetned az elmaradt járulékot. Ebben tudnak neked segíteni a kórházban és a hajléktalan-ellátásban dolgozó szociális munkások is.

b. Háziorvosi ellátás

A háziorvos alapesetben azokat köteles ellátni, akik az állandó lakcímük alapján az ellátási körzetébe tartoznak. Sajnos azzal kapcsolatban a jogszabályok nem adnak világos útmutatást, hogy település szintű lakcím esetén milyen körzetbe tartozol. Ebben az esetben a legbiztosabb megoldás, ha hajléktalan háziorvoshoz fordulsz.

Ha úgy érzed, hogy egy háziorvos indokolatlanul utasít el (például pusztán azért, mert hajléktalan vagy), fordulj segítségért szociális munkáshoz vagy jogászhoz, vagy tegyél panaszt a betegjogi képviselőnél. Betegjogi képviselője minden egészségügyi intézménynek van. Az ő telefonszámát, illetve fogadási rendjét az intézmények kötelesek kifüggeszteni.

A háziorvosnak sajnos joga van elutasítani az ellátásodat, akkor is, ha a körzetébe tartozol, azonban ezt csak különösen indokolt esetben teheti meg. Kötelező ellátnia viszont, ha nem választottál másik orvost, és ellátatlanságod veszélyezteti az egészségi állapotodat!

c. Járóbeteg-szakellátás

Járóbeteg­szakellátásra beutalóval lehet menni. Ilyet a téged ellátó orvos (háziorvos vagy szakorvos) adhat ki. A beutaló orvos területéhez tartozó intézménybe fognak beutalni az állandó lakcímed vagy a tartózkodási helyed alapján.

Ha külön kéred, akkor az állandó vagy tartózkodási címedtől eltérő intézménybe is beutalhatnak (pl. ha másik városban vagy kerületben tartózkodsz), de csak akkor, ha az általad választott intézmény 48 órán belül válaszol az orvosodnak, hogy vállalják az ellátásodat. Ez a szolgáltatás csak sürgős esetben ingyenes, egyébként fizetni kell érte. Az ellátásodat sajnos megtagadhatják, ha ez az alapvető feladataik ellátását veszélyezteti.

A következő ellátásokhoz nem kell beutaló: bőr- gyógyászat, nőgyógyászat, urológia, pszichiátria, addiktológia, fül-, orr-, gégészet, szemészet, általános sebészet, baleseti sebészet és onkológia. Ezeket az ellátásokat tehát elvileg bárhol és bármikor igénybe veheted, de célszerű abba az intézménybe menni, ahová az állandó lakcímed vagy a tartózkodási helyed szól, mert más intézményekben elutasíthatnak (ha ellátásod veszélyezteti a kötelezően ellátandó – tehát területileg oda tartozó – betegeket).

A fogorvoshoz sem kell beutaló, és mind az állandó lakcímed (lakóhely), mind a tartózkodási helyed szerinti körzetben lévő fogorvos el kell, hogy lásson.

d. Fekvőbeteg szakellátás (kórházi ellátás)

A kórházi ellátáshoz beutalóra van szükség. Ilyet a téged ellátó háziorvos vagy szakorvos adhat ki. Alapesetben abba az intézménybe fognak beutalni, ahová az állandó lakcímed vagy a tartózkodási helyed alapján tartozol. Hajléktalan emberként általában a Központi Ágynyilvántartó mondja meg, hogy melyik kórházban fognak ellátni, vagyis a mentők oda fognak szállítani és a háziorvos is oda írja a beutalót. Ha másik intézménybe szeretnél beutalót kérni, arra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a járóbeteg-szakellátásnál.

6. Hajléktalan egészségügyi intézmények

Ha hajléktalan vagy (azaz szállón vagy közterületen élsz), akkor a lakcímed típusától függetlenül igénybe veheted a hajléktalan-ellátáson belül működő egészségügyi ellátásokat. Itt nincs területi kötöttség, mindegy hol laksz, bármelyik intézménybe mehetsz. Ez az ellátás egyáltalán nem kötelező és azt javasoljuk, hogyha teheted, akkor a lakcímed szerinti egészségügyi ellátást vedd igénybe.

Viszont ha hajléktalan vagy és szabálytalan a lakcímkártyád, (vagy Budapesten élsz, de vidékre szól), akkor csak a kifejezetten hajléktalan emberek számára fenntartott egészségügyi ellátást veheted igénybe. A TAJ-kártyádat vagy egy olyan egészségügyi papírt, amin szerepel a TAJ-számod, ide is mindenképpen vidd magaddal!

a. Háziorvosi rendelők

Hajléktalanokért Közalapítvány

1067 Budapest, Szobi utca 3.

Tel: +361-374-0147 H–P: 8–16h

 

Oltalom Karitatív Egyesület

1086 Budapest, Dankó utca 9.

Tel: +361-210-5400/115

Háziorvos: H, K, Cs, P: 8–12h Sz: 13–16h

Kötözés: Sz: 8–12h

Bőrgyógyászat: Sz: 9–11h

Fogászat: K: 14–18.30h, Cs: 14–16.30h

 

Hajléktalanokért Közalapítvány

1106 Budapest, Jászberényi út 47/e

Tel: +361-261-5454/13

Belgyógyászat: H: 10–14h, K, Sz: 18–20h, Cs: 10–13h

Nővér (kötözés stb.): K, Sz: 18–20h

 

BMSZKI orvosi krízisszolgálat

1087 Budapest, Könyves K. krt. 84.

Tel: +361-323-3303, +361-323-3304, +361-323-3305

Háziorvos: H–Cs: 8–16h, P: 8–12h

Pszichiátria: H: 8–13h, K: 8–12h, Sz: 8.30–13.30h, Cs: 13–17h

 

Árpádházi Szent Erzsébet fogászati rendelő

1119 Budapest, Hengermalom út 2/d. Tel: +361-206-3963

Rendelés: H, Sz: 14–19h, K, Cs, P: 08–13h

 

BMSZKI orvosi krízis szolgálat

1139 Budapest, Szabolcs utca 33–35. (bejárat a Vágány utca felől)

Tel.: +361-236-3500

Rendelés: hétköznapokon 14–18h

 

BMSZKI Fogászat

1134 Budapest, Dózsa György út 152.

Tel: +361-238-9550

Rendelés: H, Sz: 17–19h

 

b. Mozgó egészségügyi ellátás

Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője

1011 Budapest, Bem rkp. 28.

Tel: +361-225-8280/112

H, K, SZ, P: 18h a Bartók Béla út 155-nél

Cs: 18h Széll Kálmán tér (Metró kijárat)

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busz

1033 Budapest, Miklós utca 32.

Tel: +361-368-9484/138

(a busz aktuális helyszíneit megtalálod kifüggesztve a nappali melegedőkben)

 

BMSZKI – Fapados mozgó orvosi szolgálat (Famo)

Tel: +361-238-9500/553

H: X. ker. Előd utca 9.BMSZKI Éjjeli Menedékhely

K: VIII. ker. Kálvária utca 23. BMSZKI Átmeneti Gondozóház

K: VIII. ker. Alföldi utca 6-8. BMSZKI Átmeneti Szálló

Cs: IV. ker. Külső Váci út 102.

P: IX. ker. Aszódi út 18.

Ezen kívül léteznek még krízis osztályok és lábadozók is a hajléktalan-ellátásban, de ezekre a helyekre csak beutalóval lehet bejutni, így itt nem soroljuk őket fel.

c. Egészségügyi ellátás bentlakásos intézményekben

A hajléktalan állampolgárok részére fenntartott bentlakásos intézményeknek biztosítaniuk kell az ott lakók alapvető egészségügyi ellátását. Tehát, ha hajléktalanok otthonában, rehabilitációs intézményben, átmeneti szállón vagy éjjeli menedékhelyen (fapad) élsz, ott biztosítani kell számodra az alapvető egészségügyi ellátást (egészségi állapotod rendszeres ellenőrzését, orvosi tanácsadást, egészségügyi szűrővizsgálatokat, gyógyszerrendelést, és szükség esetén beutaló kiadását valamilyen szakellátásba). Az alapellátásba nem tartozik bele a szakorvosi és a fekvőbeteg-ellátás, tehát a bentlakásos intézmények ezeket nem kötelesek biztosítani.

Sajnos sok hajléktalanellátó intézmény nem biztosítja a törvényben előírt egészségügyi ellátást. Ha azt tapasztalod, hogy ez a Te intézményedben is így van, akkor fordulj a szálló vezetőségéhez panasszal vagy az betegjogi képviselőhöz!

Ha bentlakásos hajléktalanellátó intézményben élsz és befizetted a kötelező lakbért, akkor az intézmény ingyen biztosítja neked az ellátásodhoz szükséges alapvető gyógyszereket (pl. antibiotikumok, fájdalom- és lázcsillapítók, nyugtatók, gyulladás-gátlók, vérnyomáscsökkentők stb.). Az alapgyógyszerek teljes listáját az 1/2000 SzCsM Rendelet 52§ (2)-(3) pontjában találod meg. Ha nem tudsz hozzájutni ehhez a listához, kérj segítséget egy szociális munkástól vagy az Utcajogásztól.

d. Közgyógyellátás

Közgyógyellátásra a jövedelmed alapján lehetsz jogosult, ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert. Az igénylésnek három módja van: alanyi, normatív vagy méltányossági alapon. Az igényléshez a háziorvos állít ki igazolást arról, hogy milyen ellátásokra és gyógyszerekre van szükséged. Ezt a kérvénnyel együtt alapesetben az állandó lakcímed (lakóhelyed) szerinti jegyzőhöz vagy járási hivatalhoz (Budapesten kerületi hivatalhoz) kell benyújtanod. Ha van tartózkodási helyed is és ott laksz életvitelszerűen, akkor az ott illetékes hivatalban is igényelheted az igazolványt. Arról, hogy életvitelszerűen hol laksz, majd az igénylő lapon kell nyilatkoznod. Település szintű lakcím esetén az a kerület/település az illetékes, ahova be vagy jelentve. Hogy a kerületben melyik hivatal (a jegyző vagy a járási/kerületi hivatal) intézi az ügyedet, azon múlik, hogy mi alapján vagy jogosult, így erről érdeklődj a kerületi önkormányzaton.

FONTOS! A közgyógyellátáshoz is szükséged van érvényes TAJ-kártyára vagy egy orvosi papírra, amely tartalmazza a TAJ- számodat.

A közgyógyellátással kapcsolatos ügyintézésben tudnak neked segíteni a Menhely Alapítvány „Könyves” ügyfélszolgálati irodájában (1087 Budapest Könyves Kálmán krt. 84.).

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcím-szabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza)

E-mail: avarosmindenkie@gmail.com

2015.11.07. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: egészségügy lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr788026270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása