Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Ügyintézés a Fővárosi Önkormányzat Hajléktalan Információs Irodáján („Könyves”)

A Könyvesen (Budapest VIII. ker. Könyves Kálmán krt. 84.) CSAK hajléktalan embereknek adnak segélyt, ezért akkor KELL itt benyújtanod az igénylésedet, ha település szintű lakcímed van vagy egy hajléktalanszállóra vagy bejelentve.

Ha a lakcímkártyádon lakáscím szerepel, akkor NEM MUSZÁJ a Könyvesen igényelned a segélyt, ezt megteheted annak a kerületnek az önkormányzatán (a szociális osztályon), ahová a lakcímed szól. Ha van lakáscímed, de te mégis a Könyvesen szeretnél segélyt igényelni, akkor nyilatkozatot kell tenned arról, hogy ténylegesen hajléktalan vagy, tehát közterületen vagy szállón élsz ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

lakcimkartya2_1.jpg

A Könyvesen kétfajta pénzsegélyt igényelhetsz: rendszeres ellátást vagy átmeneti segélyeket, erre a 2 típusra különböző lakcím feltételek vonatkoznak.

1. Rendszeres ellátás

Ezeket a segélyeket a magyar állam minden ember számára biztosítja, aki máshogyan nem tudja maga és családja megélhetését biztosítani, és teljesíti a hozzájuk kapcsolódó feltételeket. Ilyen segélyek az

» Aktív korúak ellátása (Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás (FHT),  Egészségkárosodási És Gyermekfelügyeleti Támogatás (EGYT))

FONTOS! Ezekre a segélyekre nem csak hajléktalan emberek jogosultak, így alapesetben mindig attól az önkormányzattól kell igényelni őket, ahová az állandó lakcím (lakóhely) szól.

Különböző lakcímekkel hol igényelheted az aktív korúak ellátását?

» Ha van budapesti állandó lakáscímed, akkor a lakcímkártyád szerinti járási hivatalban igényelheted a segélyt.

» Ha van állandó ÉS tartózkodási címed is, akkor mindig ahhoz a járáshoz kell fordulnod, ahol életvitelszerűen élsz. Ha életvitelszerűen budapesti szállón vagy budapesti közterületen élsz, akkor a Könyvesen is igényelheted a segélyt. Ebben az esetben nyilatkozatot kell tenned arról, hogy budapesti szállón vagy közterületen élsz ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

» Ha vidéki állandó lakáscímed van (tehát nem hajléktalanszálló és nem település szintű a lakcímed) és nincs semmilyen budapesti tartózkodási címed, de Budapesten élsz, akkor is csak a lakcímkártyád szerinti akkor is járási hivatalban igényelheted a segélyt! Ahhoz, hogy Budapesten tudd igényelni, csináltatnod kell legalább egy budapesti tartózkodási címet (pl. jelentkezz be egy hajléktalanszállóra tartózkodási helyre), és akkor a tartózkodási hely szerinti járási hivatalnál ignyelheted a segélyt.

» Ha vidéki állandó lakáscímed van ÉS van mellette budapesti tartózkodási címed is, akkor a tartózkodási címed szerinti járásnál igényelhetsz rendszeres segélyt. Ilyen esetben nyilatkozatot kell tenned arról, hogy életvitelszerűen azon a budapesti címen élsz. Ha mégis inkább a Könyvesen szeretnéd leadni az igénylést, akkor ott nyilatkozatot kell tenned arról, hogy budapesti hajléktalanszállón vagy közterületen élsz ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

CSAK a Könyvesen igényelhetsz aktív korúak ellátását, ha a lakcímkártyádon szereplő cím:

» Budapesti hajléktalanszállóra bejelentett állandó lakcím

» Budapesti település szintű állandó lakcím

» Vidéki hajléktalanszállóra bejelentett állandó lakcím – ilyen lakcímkártyával nyilatkozatot kell tenned, hogy Budapesten élsz (ezen belül viszont mindegy, hogy hol) ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

» Vidéki település szintű állandó lakcím – ilyen lakcímkártyával nyilatkozatot kell tenned arról, hogy Budapesten élsz (ezen belül viszont mindegy, hogy hol) ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

» Teljesen üres lakcímkártya – ilyen lakcímkártyával nyilatkozatot kell tenned arról, hogy Budapesten élsz (ezen belül viszont mindegy, hogy hol), ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

2. Átmeneti segélyek

A Könyvesen hajléktalanként négyféle átmeneti segélyt igényelhetsz. Fontos tudni, hogy ezeknek a segélyeknek az összege általában nagyon alacsony és valóban csak átmeneti támogatásra alkalmasak, tartós létfenntartásra nem!

» Munkaképtelen hajléktalanok átmeneti segélye: orvosi igazolás kell hozzá a munkaképtelenségről a hajléktalan-ellátásban működő egészségügyi intézményből. Egy évben egyszer lehet megkapni, legfeljebb 3 hónapra.

» Munkába álló hajléktalanok átmeneti segélye: Legfeljebb a munkába állás utáni 15 napig kell beadni az igénylést, ehhez csatolni kell a munkaszerződést. Maximum összege 25.000 Ft.

» Jövedelem nélküli hajléktalanok átmeneti segélye: ha semmilyen ellátásra nem vagy jogosult és együttműködsz a munkaügyi központtal vagy a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervvel, akkor ilyen segélyt egy évben legfeljebb 4-szer kaphatsz.

A Rehabilitációs Szakigazgatási Szervet Budapesten ezen a 2 címen lehet megtalálni:

  • III. kerület, Váradi u. 15. (ellátások ügyintézése, személyes ügyfélfogadás)
  • XIV. kerület, Thököly út 82. (orvosi vizsgálat)

» Átmeneti krízis segély: egy évben egy alkalommal kaphatsz ilyen segélyt, ha az ügyintézők úgy ítélik meg, hogy valóban rászoruló vagy. Ilyen krízis segély lehet például a nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartásban segítség (pl. útiköltség megtérítése). Ehhez a segélyhez valamilyen igazolást kell benyújtanod a krízishelyzetről (pl. rendőrségi vagy tűzoltósági jegyzőkönyv, terhességi kiskönyv, hajléktalan ellátó szervezettől igazolás). Ennek a segélynek az igényléséhez érdemes szociális munkás segítségét kérni vagy keresd fel az Utcajogászt!

Különböző lakcímekkel hol igényelhetsz átmeneti segélyt?

» Ha van valamilyen budapesti állandó lakáscímed, akkor annak az önkormányzatnak a szociális osztályán tudod az átmeneti segélyt igényelni, ahová a lakcímed szól.

» Ha van állandó ÉS tartózkodási címed is, akkor mindig ahhoz az önkormányzathoz kell fordulnod, ahol élet vitelszerűen élsz – erről az igényléskor nyilatkozatot kell tenned.

» Ha semmilyen lakcímed nincs vagy a lakóhelyed (állandó lakcímed) hajléktalanszálló vagy közterület, akkor CSAK a Könyvesen tudsz átmeneti segélyt igényelni.

A Könyvesen átmeneti segélyt bármilyen budapesti vagy vidéki lakcímmel igényelhetsz, de a különböző lakcímekkel különböző igazolásokra van szükséged:

» Ha semmilyen lakcímed nincs (vagyis teljesen üres a lakcímkártyád) akkor elég, ha a Könyvesen nyilatkozatot teszel arról, hogy a fővárosban élsz ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

» Ha település szintű lakcímed van (akár budapesti, akár vidéki), akkor elég, ha a Könyvesen nyilatkozatot teszel arról, hogy a fővárosban élsz. ÉS erről igazolást is kell vinned egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

» Ha a lakcímed hajléktalanszálló (akár budapesti, akár vidéki), akkor elég, ha a Könyvesen nyilatkozatot teszel arról, hogy a fővárosban élsz. Erről nem kérhetnek tőled igazolást, de arról igen, hogy az a cím valóban egy szálló címe. Ilyen igazolást az adott szálló tud kiadni neked. A tapasztalatok szerint az ismertebb fővárosi szállók esetében nem szoktak ilyet kérni, csak a kisebb vagy vidéki szállók esetében. Ha kérik, akkor köteles vagy az igazolást beszerezni.

» Ha lakáscímed van (akár budapesti, akár vidéki, akár állandó, akár tartózkodási), akkor kell vinned egy 8 napnál nem régebbi igazolást egy utcai szociális munkástól vagy egy szállóról, hogy tényleg a fővárosban élsz hajléktalanként.

FONTOS! Egyik fajta átmeneti segély sem jár automatikusan minden állampolgárnak. Ha úgy érzed, hogy jogosult vagy valamelyik átmeneti segélyre, akkor azt külön igényelned kell és egyéni elbírálás alapján döntenek róla, hogy megkaphatod-e. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárkit visszautasíthatnak! Csak akkor utasíthatnak vissza, ha nem felelsz meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek. A Könyves minden segélykérelemről köteles határozatot hozni (arról is, amit elutasít) és ebben tájékoztatni a kérelmezőt, hogy megkapta-e a segélyt. Ha elutasítják a kérelmedet, azt kötelesek megindokolni.

» Ha úgy érzed, hogy megfelelő indok nélkül utasították vissza a kérelmedet vagy az indoklás méltánytalan, kérj jogi segítséget! A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani a Fővárosi Közgyűléshez címezve a Főpolgármesteri Hivatalnál.

Hová fordulj, ha segítségre van szükséged?

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak az egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Kiállunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdünk a lakhatáshoz való jogért. A szervezet minden tevékenységében – a döntéshozástól az akciók szervezéséig – a lakásszegénységben élő emberek vezető szerepet játszanak. Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, keress meg minket az alábbi elérhetőségek egyikén!

Találkozási pont minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren.

Utcajogász minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 06 30/511 08 61

E-mail: avarosmindenkie@gmail.com

Honlap: www.avarosmindenkie.blog.hu

Facebook: http://www.facebook.com/AVarosMindenkie

2016.02.22. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím segély

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr208401080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása