Utcajogász

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: avarosmindenkie@gmail.com
Postaláda: VII. ker. Kürt utca 4. (előtér)
Telefon: 0670-322-7551

Facebook

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (9) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (18) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (14) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (1) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (30) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (11) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (7) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Kerületek aktuális lakás- és helyiségpályázatai - 2016. október

palyazat.jpgIV. kerület

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS FIATALOK GARZONHÁZÁBAN LÉVŐ "FECSKEHÁZI" LAKÁSOKRA
Beküldési határidő: 2016. október 10. 16:00
Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata a 39/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet alapján pályázatot ír ki a fiatalok garzonházában lévő „Fecskeházi” lakásokra.

A pályázaton részt vehet minden olyan – 35. életévüket be nem töltött - fiatal házaspár (házaspár alatt a továbbiakban a közjegyzői okirattal igazolt élettársakat is érteni kell), akik a pályázat benyújtását megelőzően legalább 3 éve folyamatosan rendelkeznek az Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel és a házastársak sem együttesen, sem külön-külön nem rendelkeznek, illetve korábban sem rendelkeztek önálló lakással.

http://ujpest.hu/hivatal_palyazatok/495

VI. kerület

A VI. kerületi Önkormányzat 2016. október 6-tól – 2016. október 28-ig terjedő időszakban pályázatot hirdet 3 db ingatlan versenytárgyalás (nyilvános árverés) keretében történő értékesítésére.

A VI. kerületi Önkormányzat 2016. október 5- től - 2016. október 20-ig terjedő időszakban pályázatot hirdet 7 db üres lakás szociális alapú, felújítási kötelezettséggel történő bérbeadására.

http://www.terezvaros.hu/index.php?section=modules/content/content_pages.php&content_pages_id=23

2016.10.18. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: szociális bérlakás
 

Megalakult a pécsi Utcajogász!

A hétvége során három hallgatótársammal együtt részt vettünk A Város Mindenkié és az Utcajogász által tartott kétnapos képzésen. Pár héttel korábban már meglátogattak minket Pécsen az utcajogászok, egy szintén két napon át tartó képzés keretében, ez azonban inkább a bemutatkozásra és az AVM valamint az Utcajogász történetére, megalakulására fókuszált.

uj_pecs.jpg

2016.09.22. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: beszámoló képzés Pécs
 

Önkormányzati rendeletek is büntetik a szegénységet

2015 októberében látott napvilágot az Alkotmánybíróság döntése, amely az Alaptörvény hajléktalan emberek üldözésére felhatalmazó rendelkezéséből vezeti le az önkormányzatok közösség együttélés szabályaival ellentétes magatartások büntetésének jogát. Az utóbbi egy évben 78 település rendeletét vizsgáltuk meg, hogy megállapítsuk, milyen hatással lehetnek az önkormányzati rendeletek a szegénységben élőkre, a kutatásról képzést tartott az Utcajogász A Város Mindenkié aktivistái számára, amiről a következő rövid összefoglaló készült.

blog_9.jpg

2016.09.20. 11:35 • Szólj hozzá! Címkék: életvitelszerű lakhatás közterületen kriminalizáció
 

Adójogi kisokos bérbeadóknak

Ezt a kisokost azoknak készítettük el, akik saját tulajdonú lakásukat magánszemélyeknek adják ki. A Város Mindenkié csoporthoz és az Utcajogászhoz nagyon sok megkeresés érkezik azzal kapcsolatban, hogy az albérletben élő embereket nem engedi bejelentkezni a szállásadójuk feltételezhetően azért, mert nem akar adót fizetni a lakáskiadás után. Noha a bejelentés és az adófizetés nem függ össze közvetlenül, fontosnak tartjuk tájékoztatni a szállásadókat arról, hogy ma Magyarországon a lakáskiadás utáni adózás viszonylag előnyös, így nem kifejezetten éri meg eltitkolni azt, hogy valakinek albérlője van. Ráadásul a lakcímbejelentés a lakók számára létfontosságú ahhoz, hogy állampolgári jogaikat gyakorolni tudják, a szállásadónak pedig semmilyen hátránnyal nem jár.

kiado.jpg

2016.09.19. 08:46 • Szólj hozzá! Címkék: albérlet adóbevallás
 

Feljelentést tettünk a Belváros titkolózása miatt

vkerblogkep.jpgTegnap, 2016. szeptember 8-án feljelentést tettünk az V. kerületi rendőrkapitányságon közérdekű adattal visszaélés miatt, miután a Belváros egy év pereskedést követően sem volt hajlandó kiadni lakásgazdálkodási adatait.

“Jogerős! Nem titkolózhat tovább a Belváros!” - így számoltunk be blogunkon júniusban a Belváros-Lipótváros Önkormányzata ellen megnyert adatperünk sikeréről. A Fővárosi Törvényszék ítéletével egy éves jogi hercehurca végére tett pontot, amikor kötelezte a titkolozó önkormányzatot lakásgazdálkodási adatainak kiadására. Akkor még nem gondoltuk, hogy az önkormányzat a jogerős ítélet ellenére ki fog tartani álláspontja mellett, és továbbra sem hajlandó kiadni azokat az adatokat, amiket minden más fővárosi önkormányzat kiadott.

Előzmények

A Város Mindenkié csoport nevében Udvarhelyi Tessza aktivista 2015 júliusában 19 kérdést tett fel minden fővárosi önkormányzatnak. A kérdésekre Újpest és a Belváros kivételével minden kerület válaszolt, így a 2015-ös Üres Lakások Menetére már viszonylag átfogó képet kaphattunk a fővárosi önkormányzati lakásállományról.

Ítélet ide vagy oda...

A bénázó Újpestet és a sunyiskodó Belvárost első és másodfokon is kötelezte a bíróság az adatok kiadására. Az újpesti önkormányzattal ellentétben azonban a V. kerület végül egyetlen adatot sem adott ki nekünk. Még azokat az adatokat sem volt hajlandó megküldeni részünkre, amelyeknek a kezelését és közérdekű adat jellegét a per során egyáltalán nem vitatta. Sőt, egyenesen a Kúriához fordult felülvizsgálatért, mivel az önkormányzat szerint súlyosan törvénysértőek voltak az ítéletek. A Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelem azonban nem jelenti azt, hogy a jogerős ítéletet ne lehetne végrehajtani. Másképpen: attól még, hogy szerintük törvénysértő a jogerős ítélet, az adatokat ki kell adni. Legalább azokat az adatokat, amiket nem vitattak.

2016.09.09. 00:18 • Szólj hozzá! Címkék: közérdekű adatigénylés
 

Kerületek aktuális lakás- és helyiségpályázatai - 2016. augusztus

palyazat.jpgI. Kerület:

Döbrentei utca 9. - Apród utca 10 alatt található, nem lakás céljára szolgáló helyiség bérbeadására ír ki pályázatot.

További információ

II. Kerület:

Pályázat lakásépítéshez, -vásárláshoz, -felújításhoz és fiatal házaspároknak - 2016
A pályázatokat a pályázati hirdetmény megjelenését követően – 2016. április 15-étől 2016. október 15-ig - folyamatosan lehet benyújtani.
A pályázati keretösszeg 11 millió forint.      

További információ

2016.08.29. 18:14 • Szólj hozzá! Címkék: szociális bérlakás
 

Kisokos budapestieknek a lakhatási támogatásokról

A Város Mindenkié tagjainak meggyőződése, hogy a lakhatás alapvető emberi jog. Noha sajnos Magyarországon ez a jog nem érvényesül, és alig van olyan állami vagy önkormányzati program, ami a szegénységben élő emberek lakhatását támogatja, még a meglévő lehetőségekről szóló információk sem jutnak el azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szüksége lenne.

Ezt a kisokost azért készítettük el, hogy a hajléktalan és nehéz lakáskörülmények között élő emberek értesülhessenek azokról a támogatásokról és erőforrásokról, amik a rendelkezésükre állnak lakhatási helyzetük javítása érdekében. A kisokos tájékoztató jellegű és mivel a programok és a jogszabályok gyorsan változnak, fontos, hogy előbb mindenképpen a megjelölt szervezeteknél vagy hivataloknál érdeklődjünk a pontos feltételekről.

A Város Mindenkié nem ellátó intézmény. Munkánkat teljesen önkéntesen, meggyőződésből végezzük. Tagjaink többsége maga is hajléktalan ember, aki hisz az összefogás és a közös fellépés erejében. Ha te is hiszel abban, hogy mindenkinek joga van a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatáshoz, csatlakozz hozzánk te is és küzdj velünk együtt a lakhatáshoz való jogért! Minél többen harcolunk, annál erősebbek vagyunk!

blog_7.jpg

2016.08.14. 12:03 • Szólj hozzá! Címkék: kisokos lakhatás szociális bérlakás
 

Az értesítési cím 3 év után végre a gyakorlatban is létezik

Noha az értesítési cím intézménye 2013-ban lépett hatályba, az az űrlap, aminek a segítségével be is lehet jelenteni csak 2016 januárjában érkezett meg a kormányhivatalokba. Alább az értesítési cím bejelentéséhez adunk gyakorlati útmutatót.

blog_6.jpg

2016.07.27. 23:55 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím
 

Fenntartható, megfizethető, diszkriminációmentes lakhatást mindenkinek - az Utcajogász 2016. évi elvonulása

Az AVM munkáját több mint 6 éve segítő Utcajogász fennállása során második alkalommal - immár Utcajogász Egyesületként - tartott elvonulást július második hétvégéjén Szigetmonostoron, Horányban. Az elvonulás helyszíne a Szentendrei-sziget dél-keleti csücskénél fekvő, különleges atmoszférájú horányi Vörös Meteor Telep volt. (A telepet egyébként a Kassák Múzeum nem régiben zárult Vízizrí: munkáskultúra a Duna partján című kiállítása is bemutatta. )

blog_5.jpg

2016.07.22. 09:36 • Szólj hozzá! Címkék: beszámoló elvonulás
 

Kerületek aktuális lakás- és helyiségpályázatai - 2016. július

palyazat.jpgI. Kerület:

12 darab lakás határozott idejű, 5 éves időtartamú piaci alapú bérbeadására hirdet pályázatot. 3 havi bruttó bérleti díjnak megfelelő biztosítékot kell befizetni. Pályázatok benyújtásának határideje: 2016. július 26. (kedd) 10 óra

http://www2.budavar.hu/index.php?node=downloads&file_id=2825

II. Kerület:

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal nyilvános pályázatot hirdet a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő Budapest II. kerület, Ezredes u. 5/c. épület B. lépcsőház földszint alatti, 37 m2 alapterületű nem lakáscélú helyiség bérbeadása céljából.

A pályázaton való részvétel feltételeit a részletes pályázati kiírás tartalmazza. A részletes pályázati dokumentáció térítésmentesen átvehető 2016. július 29-ig minden munkanap hétfőtől csütörtökig 9.00-11.00 óra illetve 13.00-15.00 között, pénteken 9.00-11.00 óra között a HM VGH Infrastrukturális Igazgatóságon (1095 Bp., Soroksári út 152. III. ép. I. em.)

Helyszíni bejárás időpontja: 2016. július 29. 9.00 óra
A pályázat benyújtási határideje: 2016. július 29. 10.00 óra.

A pályázattal kapcsolatosan további felvilágosítás kérhető a 06-1-358-6143 telefonszámon. http://www.masodikkerulet.hu/hirdetotabla/palyazatok/palyazatok_egyeb/palyazat_ezredes_5c.html

A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat tulajdonát képező, az ingatlan-nyilvántartásban Budapest II. kerület, 10961/4/A/1 helyrajzi szám alatt felvett, természetben a 1021 Budapest, Labanc út 22. alagsor ajtó 1. szám alatt található, 36 m2 területű, garázs megnevezésű, nem lakás céljára szolgáló ingatlan tulajdonjogának értékesítésére.

Induló ár: 5.600.000,-Ft + 0% Áfa.

2016.07.11. 11:23 • Szólj hozzá! Címkék: szociális bérlakás