Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Fizetési meghagyás

Kérdés: Mit kell tennem, ha fizetési meghagyást kapok?

Válasz: A fizetési meghagyásos eljárás olyan egyszerűsített nemperes eljárás, amit pénzkövetelések érvényesítésére lehet alkalmazni. Tehát tartozás esetén a tartozás jogosultja indíthat fizetési meghagyásos eljárást. Korábban a fizetési meghagyásos eljárást is bíróságon kellett indítani, jelenleg a közjegyzők hatáskörébe tartozik. A fizetési meghagyásnak a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellent lehet mondani, ha nem mondunk ellent, akkor jogerőssé válik, és végrehajtható lesz a fizetési meghagyással követelt összeg. Ellentmondás esetén az eljárás polgári perré alakul, és az illetékes bíróságon peres eljárásként folytatódik tovább.

Ha fizetési meghagyást kézbesítenek részünkre, azon szerepel, hogy ki és milyen összeget követel tőlünk. Ha nem találjuk jogosnak a követelést, vagy nincs pénzünk kifizetni, akkor ellentmondást kell írni az ügyszámra hivatkozva, és annak a közjegyzőnek kell címezni, akitől kaptuk. Az ellentmondásban nagyon röviden le kell írni, hogy miért nem tartjuk jogosnak a követelést, és mindenképpen szerepeljen benne, hogy ez egy „ellentmondás”. Ezt követően a közjegyző elküldi az iratokat az illetékes bíróságnak, és az ügy ott folytatódik, számíthatunk arra, hogy bírósági idézést kapunk.

Lehetőség van a 15 napos határidőben részletfizetés engedélyezését is kérni, ilyenkor a közjegyző indokolt esetben engedélyezheti a részletfizetést. A részletfizetés engedélyezése előtt a közjegyző beszerzi a jogosult nyilatkozatát is arról, hogy hozzájárul-e a részletfizetéshez. Ha a közjegyző részletfizetést engedélyez, akkor bármely részlet megfizetésének elmulasztása estén az egész tartozás esedékessé válik.

Nagyon fontos, hogy ha postán küldjük az ellentmondást, vagy a részletfizetési kérelmet akkor ajánlva adjuk fel, ha személyesen visszük el, akkor hivatalosan vetessük át a közjegyzői irodában, ragaszkodjuk ahhoz, hogy hivatalosan vegyék át tőlünk. Erre a legjobb mód, ha viszünk egy másolatot a beadványból (vagy megkérjük őket, hogy másolják le), és a másolatra írják rá azt, hogy átvették, az átvétel dátumát, és írják is alá.

Az ellentmondás-minta itt letölthető

A részletfizetési kérelem-minta itt letölthető

2011.03.06. 20:16 • 3 komment Címkék: fizetési meghagyás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr672872554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kazy369 2014.02.18. 21:05:11

Kérdésem az lenne, hogy átvettem a zárt borítékot amibe "Fizetési meghagyás" (FŐTÁV) volt, mivel nem fogok tudni-akarni fizetni fizetni, milyen eljárást várhatok?

evatessza 2014.02.19. 22:06:48

Amennyiben a fizetési meghagyással szemben a kézhezvételt követő 15 napon belül nem terjeszt elő ellentmondást, úgy az jogerős lesz és végrehajthatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint a tartozás összege végrehajtható a jövedelemből való letiltással, bankszámlán kezelt összeg inkasszálásával, ingó és ingatlan végrehajtással. Ellentmondás esetén a fizetési meghagyásos eljárás polgári peres eljárássá alakul.

Jelen válasz általános tájékoztatásnak tekinthető a kommentárban feltett kérdés alapján, az ügy részletes ismerete nélkül a válasszal kapcsolatban felelősséget nem vállalunk.

oli90 2016.06.28. 19:36:42

Ha él még a blog. Szeretném kérdezni, hogy ha polgári peres eljárássá alakul a dolog akkor ugyebár a jogosultnak vagy a képviselőjének kell bizonyítani az igazát. Ebben az esetben talán az összeggel kapcsolatban sikerül is a bizonyítás. Csakhogy ezt már egyszer átadta behajtónak a jogosult, és itt jön a kérdés, hogy ez harmadik félnek való adatszolgáltatásnak minősül?Ezzel nyerhetek-e vagy itt csak az összeget vizsgálják és az, hogy a beleeggyezésem nélkül szolgáltatott adatokat rólam harmadik félnek az nem ide tartozik?
Ha kapok választ előre is köszönöm! :)