Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Hajléktalan gyermek

Kérdés: Én hajléktalan vagyok, a fiam egy családtagomnál lakott, azonban ma el kellett jönnie abból a lakásból. Mit tegyek?

Válasz: Ha nincs hova mennie egy hajléktalan embernek a gyerekével, akkor elvben több, de a gyakorlatban nehezen kivitelezhető, szerény és az állam ellátási kötelezettségét tekintve igen szégyenletes mennyiségű és jellegű  lehetőség van. A lehetőség nagymértékben függ a gyermek életkorától és nemétől, valamint attól, hogy van-e apa a családdal.

A család ún. családok átmeneti otthonában kaphat elhelyezést. Ebben a családgondozó segíthet.

Az egyedülálló anya gyermekével – ha az kicsi vagy lány – anyaotthonba mehet. Ebben is a családgondozó segíthet. Az ilyen intézmények elérhetősége sokszor nem nyilvános, hogy az esetleges bántalmazás, nyomásgyakorlás elől védelmet nyújtson.

A krízishelyzetben (tehát, ha valaki nem várt módon vagy időben, szinte sokként kerül az utcára), akkor a Bp. Dózsa György út 152. sz. alatt található szálló nyújt segítséget (238 9500). Azonban ezen a szállón nagyon ritkán van hely, rendszerint rendkívül telített, így nem tudják fogadni a rászorulókat.

Ezért a hajléktalan felnőtt valamelyik éjjeli menedékhelyen tudja meghúzni magát, a gyereknek pedig a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) ad ellátást. Az intézmény Budapesten az Alföldi u. 9. sz. alatt van (3232 900). A kamaszkorú fiúkat az Erzsébet királyné útja 6/a. sz. alatt fogadják (222 5936). IItt 72 órát lehetnek a gyerekek, az időtartam alatt nem mehetnek ki az intézményből, mert a szakemberek így tudják vizsgálni a gyerek helyzetét, körülményeit. A 3. napot követően megindítják a gyámhivatali eljárást, megvizsgálják a gyerek helyzetét, 1 hónap után születik határozat arról, hogy a gyereket el tudja-e látni a szülő vagy a család vagy elhelyezik intézményben. Az időszak alatt a gyereket már nem vihetik ki szabadon a szülők, meg kell várniuk a határozatot, amelyben erről is rendelkeznek.

További lehetőség az, hogy a gyermeket a szülő átmeneti / befogadó otthonba adja. A lakóhelyhez legközelebbi otthont kell megkeresni a helyi gyermekjóléti szolgálaton keresztül. Itt a gyermek akár 1 évig is lehet, de a szülő – ha úgy gondolja, hogy rendeződött az élete – bármikor elhozhatja az otthonból. Tehát az átmeneti otthonba való elhelyezés érdekében a helyi/kerületi gyerekjóléti szolgálatot kell megkeresni. 

2011.06.08. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: gyermekelhelyezés anyaotthon

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr472959584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.