Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Látogatás a Menhely Alapítvány Jogvédő Fórumánál - beszámoló

Az Utcajogász program fontos célkitűzése, hogy a hajléktalan és hajlékkal rendelkező, a jogász és nemjogász tagjai önképzését, szakmai fejlődését támogassa. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a (lehetséges) partnerekkel, hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel, csoportokkal, emberekkel felvegyük és tartsuk a kapcsolatot. Ezért Somogyvári Zoli szervezésének hála Zolival ketten – sok ezer évvel ezelőtt – egy hétfőn reggel elmentünk a Menhely Alapítvány Kürt u. 4. alatt található központjába, ahol a Sasvári Andrea és Gurály Zoltán által vezetett Jogvédő Fórum munkáját néztük meg. A jogsegélyszolgálatnál minden hétfőn reggel 9 órától fogadják a jogi segítséget kérő hajléktalan vagy hajléktalansággal fenyegetett embereket.

Kíváncsian érkeztünk a Kürt utcába, nagyon érdekelt bennünket, hogy vajon hasonló kérdésekkel, nehézségekkel keresik-e meg az emberek a Menhely jogsegélyszolgálatát, mint az Utcajogászt. Kíváncsiak voltunk, hogy Sasvári Andreáék hogy dolgoznak, milyen tapasztalataik vannak. A látogatásunk kezdetekor Gurály Zoltánnal, a Kürt utca vezetőjével beszélgettünk. Ő megmutatta az épületet, amely korábban közfürdő volt, de mára sajnos csak néhány szép ajtó és talán egy ülőmedence őrzi e funkció emlékét. Zoli elmondta, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a Menhely, bemutatta, hogy kik dolgoznak náluk, miket csinálnak. Kiemelte, hogy itt nem a végzettség, hanem az elhivatottság, motiváció, kreativitás számít igazán.

A látogatásunk napján 11-ig csak egy ügyfél volt. Az ő esetének megbeszélése alatt mi pont Gurály Zoltánnal beszélgettünk, így ott nem lehettünk jelen. Utána már nem jött senki. Sajnos ez nem annak köszönhető, hogy a hajléktalan embereknek „jól megy”, nincsenek kérdéseik, csak épp így alakult. Ezért aztán Andreával, Zolival és a Menhely egy önkéntesével a hajléktalan embereknek nyújtott jogsegély általuk és az Utcajogász által hozott tapasztalatokról, hasonló ügyekről beszélgettünk. Sasvári Andreának az volt a fő kérdése, hogy nem jelent-e akadályt, hogy a Blahán, ahol az Utcajogász fogadja az ügyfeleket, nincs semmifajta intimitás, az ügyfelek megfelelően meg tudnak-e nyílni, bátran elmesélik-e helyzetüket, felteszik-e kérdéseiket. Mi, az Utcajogászok soha nem tapasztalták azt, hogy a hozzánk fordulók ne lettek volna teljesen nyíltak, a köztéri jelenlét gátolta volna őket abban, hogy megbeszéljük ügyüket. Ez még akkor is így van, ha esetleg az utcajogászon, A Város Mindenkié képzett hajléktalan aktivistáján kívül más, például az előző ügyfél, egy arra ténfergő, társaságra vágyó ember az asztalnál ült volna. Számunkra sokkal nagyobb gondot jelent, hogy a hozzánk fordulók sokszor nem hozzák magukkal az üggyel kapcsolatos dokumentumaikat, abban az esetben, hogy ha az ügy folytatására lenne szükség, a hozzánk fordulókat gyakran nem könnyű a következő alkalomra visszacsábítani. Az Utcajogász szélesebb körű tevékenységet szeretne kifejteni, beadványokat írnánk, egyéni képviseletet vállalnánk, több helyszínen tartanánk ügyfélfogadást, több ügyfélt szeretnénk támogatni. Ezért is keresünk új utcajogászokat.

A Menhely jogsegélyszolgálatához nemsokára visszatérünk, hogy valójában a gyakorlatban is láthassuk hogy dolgoznak, tanulhassunk tőlük.

201. július 25.                                                                                             Ivány Borbála

2011.07.27. 06:00 • Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr403099798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.