Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Látogatás a TASZ Romaprogramjánál - beszámoló

Sokunknak a kilátástalanság jut először eszébe, amikor Borsod megyére gondol. Egészen más arcát mutatja viszont a térség akkor, ha a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramja keretében működő TASZ-pontokat látogatjuk meg, mint ahogyan A Város Mindenkié tagjai teszik rendszeresen, hogy tanuljunk a jogvédő szervezet  kezdeményezéséből, különös tekintettel a programban részt vevő helyi aktivistákra. Ekkor ugyanis nagyon szegény, de egyúttal nagyon elkötelezett, a jogaikért és a közösségükért bátran kiálló emberekkel találkozunk, akik mindannyiunk számára nagyon inspirálóak.

A TASZ Romaprogramja – ami azt tűzi ki célul, hogy elvigye „a jogot a teljes elszigeteltségben élő, ezért minden jogérvényesítési lehetőséget nélkülöző közösségekhez”, és ami többnyire a hajléktalan emberek számára is ismerős problémák: rendőri erőszakindokolatlan bírságolás vagy éppen kilakoltatások elleni fellépésben nyilvánul meg  – minden bizonnyal az utóbbi évek egyik legfontosabb kezdeményezése, és nekünk több szempontból is nagyon érdekes. Először is, úgy gondoljuk, hogy az egyenlőségért és társadalmi igazságosságért való munkálkodás különböző formái – legyen szó budapesti hajléktalan vagy borsodi cigány emberekről – lényegében ugyanannak a küzdelemnek a megnyilvánulásai. (Ezért is látogattuk meg közvetlenül a megalakulásunk után a sajókazai asszonygyülekezetet, vagy veszünk részt minden évben a Meleg Méltóság Menetén.) Másrészt, a TASZ által létrehozott aktivista hálózat fontos példája az elnyomottak képessé tételének és helyzetbe hozásához, ami  a mi csoportunknak is alapvető célja és eszköze. Végül a saját jogvédő tevékenységünk, az Utcajogász program szempontjából is nagyon tanulságos az a munka, amit a TASZ Magyarország legszegényebb településein végez.

Legutóbb Abaújszolnokra, Tomorra és Sajóbábonyra kísérte el a Romaprogram munkatársait két aktivistánk. Sokat beszélgettünk a program olyan lelkes aktivistáival, mint a tomori Siroki Laci, vagy a sajóbábonyi Csóka Károly, aki elsősorban a Romaprogram kísérő projektében, az állampolgári részvételre és a közérdekű adatok hozzáférhetőségére fókuszáló Szólj bele! programban aktív, és már eddig is neki köszönhető egy korrupt, hivatalával visszaélő jegyző eltávolítása, valamint egy óvoda bezárásnak megakadályozása is.

A Romaprogram munkatársai és aktivistái nagyon fontos és nagyon szép munkát végeznek a legszegényebb magyar állampolgárok százezreit sújtó rendszerszerű jogfosztottság nyilvánossá tétele és enyhítése érdekében. Egyelőre szinte csak ők jelentik az ellenállást mindavval szemben, amire a magyarországi közvéleményben egyébként csak elhallgatás, közöny, helyeslés vagy – nagy ritkán és legfeljebb – a hőbörgés a válasz.

2011. augusztus 2.                                                                                                 Misetics Bálint és Dósa Mariann

2011.08.10. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: beszámoló jogvédelem tasz

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr333120162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.