Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Beszámoló az Utcajogász képzésről

Az elmúlt hétvégén – A Város Mindenkié csoport által közzétett, önkéntes jogászokat toborzó felhívásnak eleget téve - kétnapos Utcajogász képzésen vettünk részt. Az egyébként igen jó hangulatú képzés elméleti részében A Város Mindenkié csoport tagjai előadásokat tartottak, amelyekből megtudhattuk, hogy mik a hajléktalanság főbb okai, miért fontos a hajléktalan emberek önszerveződése, és hogy egyszer – sajnos távoli cél ugyan, de –  talán eljuthatunk oda, hogy nem lesz többé Mi és Ők, csak Mi leszünk.

A képzés során betekintést nyerhettünk a hajléktalan-ellátórendszer működésébe, megtudhattuk, hogy mi a feladata az utcai szolgálatoknak, mit takarnak és milyen szolgáltatást nyújtanak a nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek, illetve azt is megtudhattuk, hogy milyen jogsértések érhetik az utcán élő embereket. A képzésen olyan kérdésekre is választ kaptunk, hogy hová fordulhatnak a hajléktalanok, ha egészségügyi ellátásra van szükségük, hogy milyen és miért fontos a szabályosan kitöltött lakcímkártya, illetve arra is választ kaptunk, hogy mitől zaklató a zaklató módon történő koldulás.

Az elméleti képzés kiegészítéseként a szervezőktől gyakorlati feladatokat is kaptunk: a képzés első napján szituációs játékok keretében tapasztalhattuk meg, hogy milyen lehet a hajléktalanok élete, a második nap pedig már konkrét problémával érkező – a csoport tagjai által eljátszott - ügyfeleket kellett fogadnunk Utcajogászként.
A képzés nagyon hasznos volt. Bízunk benne, hogy a jövőben hatékony támogatói lehetünk a már több mint egy éve működő Utcajogász csoportnak. A Város Mindenkié csoport tagjai által készített ebédet és egyéb ellátást pedig ezúton is köszönjük.

...Sokat tanultunk, de sok dolgot – így például, hogy miért bűn az utcán alvás vagy, hogy miért bírságolható meg a hajléktalan azért, mert pénz kér - sajnos továbbra sem értünk... Egy ilyen képzés  sokaknak jót tenne. Garantált, hogy a képzés során sokat tanulnának, a végén pedig sok dolgot nagyon másként látnának. Az egyik előadónkat idézve, az emberek végre nem azt a kérdést tennék fel, hogy ha valaki hajléktalan, akkor miért nem megy szállóra, hanem végre azt, hogy miért nincs hol laknia....

Képek a képzésről itt.

2011. szeptember 7.                                                                                         Lőrincsik Éva

2011.09.07. 22:49 • Szólj hozzá! Címkék: beszámoló képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr383210225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.