Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Hír: Az ombudsman vizsgálatot indított a zuglói kunyhók lebontása miatt

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított, miután a médiából értesült arról, hogy hajléktalanok kunyhóit bontatta le a XIV. kerületi önkormányzat.

A közlemény szerint Szabó Máté Zugló polgármesteréhez, Papcsák Ferenchez fordult kérdéseivel, amelyekre a törvényben megszabott legrövidebb határidőn - 15 napon - belül vár választ. Az ombudsman egyebek között a hajléktalanok sorsáról hozott kerületi rendelet végrehajtásáról, a kilakoltatás körülményeiről, a fedél nélküli emberek további életével kapcsolatos alternatívákról, a kerületi hajléktalanok elhelyezésének tervéről, annak realitásáról kérdezte levélben a polgármestert.

Az ombudsman már korábban, a józsefvárosi önkormányzat guberálást tiltó rendeletének alkotmánybírósági megsemmisítését kérő beadványa kapcsán hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán.

Az állampolgári jogok biztosa többször is tiltakozott az ellen, hogy a hajléktalanok helyzetének megváltoztatását rendészeti problémaként, rendőri feladatként, a szociális munkások mellőzésével kezeljék. Szabó Máté szerint a hajléktalanokat is megillető emberi méltóság tiszteletét csak az biztosítaná, ha a szociális ellátás és az elhelyezés megfelelő szintjét biztosítva, munkaalkalmat ajánlva teremtenék meg a megoldásra kidolgozott alternatívák önkéntes és szabad választásának lehetőségét.

A közlemény szerint az ombudsmani hivatal nyitott a valós problémák kezelésére, a megoldást célzó konstruktív intézkedési vagy döntési javaslatokra. Ezek kidolgozásához Szabó Máté országgyűlési biztos – aki az Európai Unió hajléktalan-politikáját kidolgozó nemzetközi testület tagja is volt - felajánlotta segítségét a fővárosi és kerületi önkormányzatok vezetésének.

Papcsák Ferenc a bontásról korábban azt mondta: "nyilvánvalóan tisztességes és emberi megoldást kell találni annak a körülbelül 150 embernek a problémájára is, akik a közterületen, illetőleg egy általuk felépített telepen élnek". "Úgy döntöttünk, hogy hatósági határozattal, jogszerűen elbontjuk, elbontatjuk, felszámoljuk ezt a telepet, az ott élőket hajléktalanszállókra, szeretetotthonokba költöztetjük" - fogalmazott a polgármester.

Forrás: HVG

2011.10.21. 12:05 • Szólj hozzá! · 1 trackback Címkék: ombudsman kilakoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr43319681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiderült, miért kell eltávolítani József Attila szobrát a Kossuth térről! A többi fekvő vagy üldögélő szobornak is mennie kell! 2011.10.21. 14:04:50

Hatalmas felháborodással fogadta a közvélemény a Kossuth tér rehabilitációjával kapcsolatos terveket. Bár eleinte kevesebb figyelmet kapott, mára a fókusz áthelyeződött a téren lévő József Attila szobor további sorsával kapcsolatos talányokra, a műalko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.