Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Jogod van kiállni embertársaidért!

Az elmúlt hónapok során többen fordultak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mit tehetnek egyszerű állampolgárként, ha hajléktalan emberekkel szembeni rendőri eljárás szemtanúivá válnak. Ilyen helyzetben sokan tartanak az esetleges rendőri túlkapásoktól, sokan szeretnék valamiképpen kifejezni embertársuk iránti aggódásukat, esetleges nemtetszésüket, sokan érzik úgy, hogy kötelességük valamiféle állampolgári kontrollt gyakorolni. Ezért itt összegyűjtöttük A Város Mindenkié tapasztalatait és tanácsait azzal kapcsolatban, hogy te mint egyszerű állampolgár mit tehetsz hasonló helyzetben.

0. Mindenekelőtt azonban azt mindenkinek fontos tudnia, hogy a rendőröket/közterület-felügyelőket a törvények nagyon széles mérlegelési és intézkedési hatáskörrel ruházzák fel, ezért az esetek jó részében – sajnos – jogszerűen intézkednek a hajléktalan emberekkel szemben.  Az viszont minden intézkedésnél fontos, hogy arányosan, az emberi méltóságot tiszteletben tartva, tisztességesen járjanak el.

Tehát, ha hajléktalan emberrel szembeni hatósági intézkedést tapasztalsz,

1. Nyugodtan menj oda és kérdezz rá, mi történt. Légy nyugodt és udvarias, mert az ingerültség olaj lehet a tűzre.

2. Nyugodtan köszönj rá közvetlenül az illetőre „Helló Öcsi bácsi/Lujza néni, mi történt? Segíthetek valamiben?”

3. Ha van rá lehetőséged, és úgy érzed, hogy biztonságos, nyugodtan készíts fényképet. Ez jogodban áll (legfeljebb a nyilvános felhasználás során ki kell takarni az intézkedő rendőrök arcát.)

4. Adj az intézkedés alá vont embernek Jogi Kisokost! Ilyet péntekenként 15-17 óra között az Utcajogászon tudsz beszerezni a Blaha Lujza téren, vagy bármikor az AVM aktivistáitól.

5. Kérdezd meg a hatósági személyt, hogy milyen jogszabály alapján járnak el az adott esetben. Miután megtudtad, miért intézkednek a rendőrök, te is belenézhetsz a Kisokosba és ellenőrizheted, hogy minden rendben, törvényesen zajlik-e.

6. Amennyiben bármilyen aggályod merül fel az intézkedéssel kapcsolatban, írd fel az eljáró rendőr(ök) azonosító számát (ezt jól látható helyen fel kell tüntetniük a ruházatukon).

7. Ebben az esetben tanácsold a hajléktalan embernek, hogy nyújtson be panaszt az eljárás ellen, ehhez segítséget kaphat az Utcajogászon minden pénteken 15-17 óráig a Blaha Lujza téren.  

8. Ha mindehhez nem érzel elég erőt, akkor az is nagyon fontos lehet, ha távolabbról, de az intézkedő rendőrök számára jól látható módon figyelemmel kíséred az eseményeket. Ez könnyen elejét veheti az erőszakos fellépésnek, a túlkapásoknak.

9. Írd meg nekünk az esetet, és mi kitesszük a blogunkon a Szégyenfalra.

10. Bármit teszel is, az nagyon fontos, hogy maradj ott a helyszínen az intézkedés végéig. Az ilyen típusú közvetlen segítségnyújtás akár erőszakot is megelőzhet, és ami legalább ilyen fontos, biztosítja a hajléktalan embert a szolidaritásodról, és ezzel megerősítheti benne a közösséghez tartozás érzését – ezt biztosan meg fogják érteni azok, akiknek esetleg emiatt egy picit várniuk kell rád.

Az „életvitelszerű közterület-használattal” kapcsolatos jogi tájékoztatónkat itt találod.

2011.11.24. 00:26 • Szólj hozzá! Címkék: köztér kisokos

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr313407439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.