Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Feljelentés a rendőrségen

Kérdés: Bűncselekményt követtek el ellenem, de amikor bementem a rendőrségre feljelentést tenni, nem foglalkoztak az ügyemmel, nem írták le a feljelentést. Mit tehetek?

Válasz: A rendőrség a feljelentést köteles felvenni. Ha mégsem teszik meg, akkor érdemes azt írásban megtenni, és ajánlott levélként postára adni, vagy személyesen átadni a rendőrségen érkeztetést kérve. A feljelentésben le kell írni az esetet, és azokat is, amivel bizonyítani lehet (tanúk, stb.).

Lehet továbbá panaszt tenni, amiért a rendőrség nem foglalkozott a feljelentéssel. A panaszban lehet kérni, hogy hallgassák meg az ügyben és értesítsék az eljárás egyes cselekményeiről.

A panaszban le kell írni:
- a panaszos azonosításához szükséges személyes adatait (név, cím, rövid úton való elérhetőség – pl. telefonszám);
- a rendőri szervet és lehetőség szerint az eljáró rendőrt vagy annak azonosító jelvénye számát, aki ellen a panaszt teszik;
-  a kifogásolt rendőri intézkedés helyét és idejét;
- a kifogásolt rendőri intézkedés rövid, tömör leírását.

A panaszt az intézkedést foganatosító rendőri szervhez kell benyújtani, illetve, ha az intézkedés alapvető jogot sért, akkor a Független Rendészeti Panasztestülethez is benyújtható.

2012.01.16. 10:49 • 4 komment Címkék: rendőrség feljelentés panasz

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr413553942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ercsitercsi 2012.01.22. 23:57:37

a VIII kerület Népszínház utca 53 sz ház egyik negyedik emeleti ablakából rendszeresen krumplival dobálják a hajléktalanokat. Volt olyan, akinek a feje meg is sérült.Mit lehet tenni egy ilyen kerületben ez ellen?

evatessza 2012.01.24. 23:10:48

szia!

ha arrafelé laksz és ilyet tapasztalsz, jelezd a dobálók felé, hogy ez nincsen rendben.

ha ennél többet szeretnél, akkor az Utcajogász a következőt javasolta.

Feljelentést lehet tenni. Magánindítványra indul büntetőeljárás pl. tettleges becsületsértés miatt. lásd alább a tényállást. A sértettnek kell megindítania az eljárást, de jó, ha valaki vele megy a rendőrségre, hogy támogassa.

Becsületsértés

180. § (1)400 Aki a 179. § esetén kívül mással szemben

a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,

b) nagy nyilvánosság előtt

a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

ercsitercsi 2012.01.27. 01:10:30

@evatessza: nagyon köszönöm, elkísérjük a rendőrségre az egyik sértettet, mert ismerjük itt a környékről. Sunyi gyáva lelketlen emberek az ilyenek, mi is félünk tőlük. Nem merünk konfrontálódni, mert nem tudjuk hányan vannak és milyen veszélyesek. Remélem, kivizsgálja a rendőrség, mert több tanu is van.Ám ez a kerület nem toleráns a hajléktalanokkal. Megérdemlik a büntetést, akik szabad prédaként alázzák meg őket. Milyen ember az, akit elégedettséggel tölt el, hogy megtámad egy ilyen szerencsétlent, aki akár bele is halhat egy fejsérülésbe, Köszi a felvilágositást.Megtesszük a megfelelő lépéseket, valamint szeretnénk tagok lenni a Város Mindenkié szervezetnél önkéntesen. Hogyan és mit tudnánk segíteni? Négyen biztos, de lehet, hogy hatan lennénk, 36 és 49 közötti diplomások. három nő és három férfi. Közép és felsőfokú végzettségünk van. Az egyik pár közülünk profi krav magás,de mi sem ijedünk meg a saját árnyékunktól, ha a jobbikosok belénk kötnek. Mindemellett szívesen vállalnák kritikus időkben utcai szocmunkát is, onkéntes kisegítőként. Hol tudnánk jelentkezni? ercsitercsi

evatessza 2012.01.29. 23:45:35

A Város Mindenkié minden kedden 16 és 17h között "találkozási pontot" tart a VII. ker. Kürt utca 4-ben. Ha érdekel Titeket a csoport, először oda érdemes elmenni, hogy egy kicsit jobban megismerjétek a csoport céljait, működését. Szeretettel várunk titeket az egyik kedden!

Üdv,

Tessza