Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Jogi információk kunyhólakóknak

* Milyen területen járhatnak el a közteresek?

A közterület-felügyelet csak az állam vagy az önkormányzat tulajdonában lévő területen járhat el.

A közterület-felügyelet csak akkor intézkedhet – azaz csak akkor bonthat el kunyhót vagy sátrat –, ha az önkormányzat a bontásról határozatot hoz, és ezt a határozatot a közterület-felügyelet felmutatja. Ez igaz a MÁV területén és magánterületen is.

* Milyen jogszabályokra hivatkozhat a rendőr és a közteres?

Életvitelszerű tartózkodás közterületen

A fővárosban 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethetik azt, aki életvitelszerűen a közterületen él és/vagy a cuccait ott tárolja. Ha valakit fél éven belül kétszer is rajtakapnak azon, hogy közterületen él, az max. 150 ezer forinttal vagy elzárással büntethető.

FONTOS: Ha megbüntetnének, ne ismerd el a szabálysértést és ne fizesd ki a helyszíni bírságot, viszont azonnal értesítsd A Város Mindenkié csoportot, hogy jogi úton tudjunk segíteni!

Ha az ingóságaidat lefoglalják, akkor kapnod kell róluk jegyzőkönyvet és tudnod kell, hogy hova szállítják.

Közterületi sátorozás

Egy fővárosi rendelet szerint más közterületen a sátorozás max. 30 ezer forint bírsággal büntethető.

Erdőben maximum 24 órát lehet engedély nélkül sátorozni, ezen az időn túl az erdő tulajdonosának/kezelőjének engedélye kell.

Köztisztasági szabálysértés

Ez lényegében a szemetelést jelenti. Ha tisztán tartod a kunyhód, sátrad környezetét, akkor ez alapján nem büntethetnek meg. Ha szemetet találnak, max. 50 ezer forintos helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Illegális építmény

Ma Magyarországon csak az építési hatóság engedélyével lehet építményeket (pl. kunyhót) felhúzni. Viszont az engedély nélkül felhúzott építményeket sem lehet csak úgy elbontani, ehhez is az építési hatóság (vagyis az önkormányzat) határozatára van szükség, amihez eljárást kell lefolytatni. Erről az eljárásról titeket írásban kell értesíteni. Az önkormányzat minden esetben emberi módon köteles eljárni.
 
Önkényes beköltözés

Ha valaki a tulajdonos tudta nélkül lakik egy épületben vagy helyiségben, max. 150 ezer forint bírsággal vagy elzárással büntethető. Itt is eljárást kell lefolytatni, amiről írásban kell, hogy értesítsenek.

Veszélyeztetés kutyával

A kutyákat ne hagyjátok elkóborolni, mert ez is max. 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Megjegyzés: Itt csak azokat a szabálysértési eseteket soroltuk fel, amit a közteresek a leggyakrabban alkalmaznak. Minden önkormányzat megállapíthat még további szabályokat a helyi rendeletekben.

* Mik a rendőrség a közterület-felügyelet kötelezettségei?

Hosszú eljárás és írásbeli határozat nélkül a hatóság nem dózerolhat el és nem bonthat le egyetlen kunyhót sem még akkor sem, ha a kunyhó engedély nélkül épült. Minden olyan esetben, amikor egy közterület-felügyelő intézkedni akar, fel kell mutatnia a határozatot, ami alapján eljár. Ha nincsen ilyen határozat a birtokában, nem intézkedhet, vagyis nem küldhet el és nem bontathatja el kunyhódat.

A közterület-felügyelet a bontásra felhatalmazást az önkormányzattól vagy a bíróságtól kaphat, amit egy szabályosan lefolytatott eljárásban állítottak ki. Erről az eljárásról az érintetteket, azaz titeket írásban kell értesíteni. Vagyis jogotok van ahhoz, hogy jó előre tudjátok, ha valamilyen eljárás folyik ellenetek. Ha ez nem így van, akkor a dózerolás vagy bontás nem jogszerű!

Ha eljárás indul, akkor ne írjatok alá semmilyen papírt anélkül, hogy A Város Mindenkiével beszéltetek volna. Gondolkodási idő mindig van, soha semmit nem kell azonnal aláírni!

* Mit kell tenni, ha megjelenik a hatóság és el akar küldeni?

1. Kérdezzétek meg, hogy milyen jogszabály alapján járnak el!


2. Követeljétek, hogy mutassák meg a határozatot, ami alapján eljárnak. Papír nélkül nem lehet kunyhókat elbontani!


3. Azonnal értesítsétek A Város Mindenkié csoportot!

A Város Mindenkié elérhetőségei.

2012.01.27. 11:13 • Szólj hozzá! Címkék: köztér jogvédelem kilakoltatás kunyhó

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr913899620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.