Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Fedelet, ne bilincset! Az ENSZ állásfoglalása a hajléktalan emberek helyzetéről Magyarországon

Február 15-én az ENSZ két – a lakhatással és a mélyszegénységgel foglalkozó - különleges megbízottja állásfoglalást adott ki a magyarországi hajléktalan emberek hatósági üldözésével kapcsolatban. A közleményben felszólítják Magyarországot, hogy vizsgálja felül azokat a törvényeket, amelyek a hajléktalanságot kriminalizálják és így börtönbe juttathatják azokat, akik az utcán élnek.

Az állásfoglalás felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány épp a gazdasági válság keltette lakhatási krízis idején bünteti azokat, akik a túlélésért küzdenek, és azt is kiemeli, hogy a kormányzat ezekre a büntető intézkedésekre hatalmas költségvetési összegeket fordít, miközben a bajba jutott családoknak és a már hajléktalanná vált embereknek nem nyújt kellő segítséget.

„Nem elég, hogy a kormány egy tollvonással hajléktalan emberek ezreit nyilvánítja bűnözővé, az új törvény diszkriminatív hatással van általában a szegénységben élő emberekre is” – állítja Magdalena Sepúlveda mélyszegénységgel foglalkozó megbízott. „A bebörtönzés nem lakhatási megoldás” – hívja fel a figyelmet Rachel Rolnik lakhatási megbízott. „Nem hogy nem biztosítanak fedelet számukra, sokukat még elő is állítják” - utal Rolnik azokra, akiket a főváros tavaly májusban elfogadott rendelete óta „lakoltattak ki” Budapest aluljáróiból.

 A két megbízott kiemeli a kormány felelősségét a szükséget szenvedők iránt, különösen a szokatlanul hideg időjárás közepette. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy „mindez nem jogosítja fel a hatóságokat arra, hogy kriminalizálják vagy erőszakkal elzárják a hajléktalan embereket”. A megbízottak feltehetően a nemrég megnyitott Aszódi úti szállóra utalnak, amelynek falai között előreláthatólag előállító helyiség is fog működni. Az állásfoglalás a hajléktalanellátó-rendszer elégtelenségére – a férőhelyek hiányára és a tömeges elhelyezésre – is felhívja a figyelmet, és a megbízottak határozottan kijelentik, hogy „a hajléktalan embereket nem lehet pusztán szegénységük és szükséghelyzetük miatt megfosztani alapvető szabadságjogaiktól, a magánszférához és a személyes biztonsághoz vagy a családjuk védelméhez való joguktól”.

Az ENSZ szakértői sürgetik, hogy Magyarország vizsgálja felül hajléktalan-ellenes intézkedéseit és fogadjon el egy hajléktalanügyi stratégiát, amely – az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel összhangban – figyelembe veszi a hajléktalan és más nem megfelelő lakhatással rendelkező emberek szükségleteit és véleményét.

A Város Mindenkié (AVM) üdvözli az állásfoglalást, nagyra értékeli, hogy a nemzetközi közösség kiáll a magyarországi hajléktalan emberek jogaiért és felhívja a kormány figyelmét a nyilvános állásfoglalás diplomáciai súlyára. Ilyet az ENSZ csak azokban a ritka esetekben ad ki, amikor az adott ország súlyosan megsérti a rá vonatkozó emberi jogi előírásokat és ez az állásfoglalás egyértelművé teszi, hogy az elmúlt másfél évben a hajléktalan emberek ellen hozott kirekesztő jogszabályok ide sorolandóak. Az AVM ismételten felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a hajléktalan embereket büntető intézkedéseit!

További információ:
Az eredeti állásfoglalás itt olvasható.
Az ENSZ emberi jogi hivatalának Magyarországról szóló oldala.

2012.02.16. 19:26 • 2 komment Címkék: ensz diszkrimináció jogi védelem

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr934120160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mondanam akkor en 2012.02.17. 12:56:03

A ZENSZ csak ne pofazzon nekunk mer ok nem ertik a magyar szellemet.Meg egyebkent is ok a puccs negyedik laba. Ha sokat logatjak itt,majd kapnak egy sallert oszt annyi.A Kocsismatenak meg van folhatalmazasa,meg ketharmada.Megmonta mar a valasztasok elott is hogy elso dolga lesz az osszes budos hajlektalant atkergetni a Blaha masik oldalara mer az mar nem nyocker.Es mi az hogy „a hajléktalan embereket nem lehet pusztán szegénységük és szükséghelyzetük miatt megfosztani alapvető szabadságjogaiktól, a magánszférához és a személyes biztonsághoz vagy a családjuk védelméhez való joguktól”.Majd epp a ZENSZ mondja meg nekunk hogy mit miert nem lehet. Megmutattuk mi mar tortenelmileg hogy ennel sokkal kisebb gazsagert is megfosztunk ha akarunk.Peldaul ha valaki zsido vagy neaggyisten cigany oszt ide jon nekunk maganszferazni.Ha meg faznak,mennyenek kanadaba menekultnek. Majd segitunk is nekik,csak megkapjuk mar IMF-tol a biztonsagi halot es csinalunk egy uj malevot.Az lesz a MACSAA, vagyis: Megint Azt Csinalunk Amit Akarunk.Akinek meg nem teccik,mehet Salzburgba hazaraulonak.

Ildikó Koncz 2014.08.11. 23:04:35

Erre mar nem lehet mit mondani!!!!