Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Álásfoglalás kérése az EMMI-től a KENYSZI rendszerrel kapcsolatban

Tisztelt Emberi Erőforrások Minisztériuma!

A minisztérium állásfoglalását szeretnénk kérni a KENYSZI nevű adminisztrációs rendszer ügyében. Több megkeresés ért minket hajléktalan emberek részéről, hogy egy-egy nappali melegedőben visszautasították az ellátásukat amiatt, hogy egy másik nappali melegedőben már regisztrálták őket. Kértünk ezzel kapcsolatban állásfoglalást az NRSZH-tól, ahonnan a következő választ kaptuk:

Az NRSZH 2013. március 29-i keltezésű levelében ezt írta Kiss Györgyi osztályvezető: „A megjegyzéssel ellátott igénybe vétel (ütközés) miatti kiszorulás csak abban az esetben fordulhat elő, ha a szolgáltató nem nyújtja a hajléktalan személyek nappali ellátására a jogszabályban meghatározott teljes körű ellátást. Teljes körű ellátás esetén ugyanis valamennyi szolgáltatást egyetlen szolgáltatásnyújtási helyen megkaphat az ellátott, így nem szükségszerű a több szolgáltató közötti ,,vándorlása” és különösen nem a közterületen történő tartózkodás.”

A jogszabályokat megvizsgálva, A Város Mindenkié az, hogy az NRSZH hibásan állítja, hogy a nappali ellátást nyújtó intézményeknek teljes körű ellátást kellene nyújtania, így a hajléktalan emberek „ütközés” miatti kiszorulása az ellátásból jogellenes.

Az 1/2000. szcsm rendelet 103. § (1) szerint a nappali melegedő lehetőséget biztosít a hajléktalan személyek részére

a) a közösségi együttlétre,

b) a pihenésre,

c) a személyi tisztálkodásra,

d) a személyes ruházat tisztítására,

e) az étel melegítésére, tálalására, elfogyasztására

A nappali ellátás általános szabályainál a rendelet nem írja elő azt, hogy egy intézménynek a szolgáltatások teljes körét nyújtani kell, csak azt, hogy különösen mit:

77. § (1) A nappali ellátást nyújtó intézmények szolgáltatásai különösen

a) igény szerint meleg élelem biztosítása, kivéve időskorúak nappali ellátása esetén,

b) szabadidős programok szervezése,

c) szükség szerint az egészségügyi alapellátás megszervezése, a szakellátásokhoz való hozzájutás segítése,

d) hivatalos ügyek intézésének segítése,

e) munkavégzés lehetőségének szervezése,

f) életvitelre vonatkozó tanácsadás, életvezetés segítése,

g) speciális önszerveződő csoportok támogatása, működésének, szervezésének segítése.

A jogszabály a konkrét szolgáltatások rögzítését a házirendre bízza:

80. § A nappali ellátást nyújtó intézmény házirendje tartalmazza

a) az intézmény nyitvatartási idejét,

b) az intézmény által nyújtott szolgáltatások körét,

c) étkeztetés biztosítása esetén az étkezések számát és az étkeztetés rendjét,

d) az intézmény által szervezett foglalkoztatásból származó bevétel felhasználására vonatkozó előírásokat,

e) az intézményi jogviszony megszűnésének szabályait,

f) az intézmény alapfeladatát meghaladó program, szolgáltatás körét és térítési díját.

Fontosnak tartjuk még kiemelni, hogy azzal, hogy bizonyos ügyfelek kiszorulnak a nappali melegedők ellátásaiból, a jogszabály következő rendelkezése sem teljesül:

102. § (1) A hajléktalan ellátás megszervezése során figyelemmel kell lenni az ellátást igénybe vevők alapvető jogaira, emberi méltóságára.

(2) A hajléktalan személyek ellátását végző intézmény segítséget nyújt a hajléktalan személy életviteléhez, elősegítve a szociális ellátások igénybevételét, elérését.

A költségvetési törvényt megvizsgálva nem találunk olya rendelkezést, mely szerint a szociális ellátást tilos lenne több intézményben igénybe venni.

Kérjük, hogy foglaljanak állást a fenti jogellenes helyzet ügyében és tegyenek meg mindent a helyzet mielőbbi rendesésére, hogy egyetlen hajléktalan embert se utasítsanak el egy nappali melegedőből „ütközésre” hivatkozva.

Köszönettel,

A Város Mindenkié csoport

Budapest, 2013. április 15.

2013.04.18. 21:28 • Szólj hozzá! Címkék: jogvédelem hajléktalanellátás kenyszi

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr455233942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.