Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

A hajléktalan ember nem bűnöző

merleg.pngGyakran találkozunk olyan rendőrségi közleményekkel és sajtóhírekkel, amelyek egy bűncselekmény kapcsán arról is informálnak, hogy a feltételezett elkövető hajléktalan vagy „hajléktalan életmódot folytató” személy (pl.Késsel kergettek meg két fiatalt a hajléktalanok”). A rendőrség és az újságírók ilyenkor valószínűleg csupán külső jegyek vagy esetleg a lakóhely (hajléktalanszálló, kunyhó stb.) alapján következtetnek arra, hogy az illető otthontalan, mégis szükségesnek tartják ezt a nyilvánossággal tudatni. Azt viszont szinte sohasem halljuk a hírekben, hogy egy elkövető lakcímmel rendelkezik, saját tulajdonú vagy esetleg bérelt lakásban él.

A Város Mindenkié csoport szerint a bűncselekmény elkövetésével hivatalosan még meg sem gyanúsított személyt „hajléktalannak” titulálni súlyosan aggályos, felesleges és kifejezetten káros. Ez a gyakorlat megbélyegzi a hajléktalan embereket, és erősíti az előítéleteket társadalmunk egyik legkiszolgáltatottabb csoportjával szemben. Annak állítása ugyanis, hogy egy elkövető hajléktalan – még akkor is, ha az információ valós – olyan hamis érzetet kelthet a közvéleményben, mintha a hajléktalan emberek gyakrabban követnének el bűncselekményeket vagy szabálysértéseket, mint a nem hajléktalan emberek. Pedig ez egyáltalán nincs így!

A Város Mindenkié (AVM) csoport álláspontja szerint az, hogy a hírek rendszeresen utalnak egy elkövető otthontalanságára – akár igaz ez, akár nem –, azonos gyökerű azzal a helytelen gyakorlattal, hogy egy elkövetőt roma származásúnak vagy cigánynak neveznek. Az AVM jogászai szerint büntetőjogi relevanciája kizárólag a sértett társadalmi vagy etnikai hovatartozásának van, és annak is csak akkor, ha kifejezetten e csoporthoz való tartozása miatt vált bűncselekmény áldozatává. Az elkövető valamely társadalmi csoportba sorolása azonban megkülönböztet és megbélyegez. A bűnözés „színvak” és „szociálisan érzéketlen”: nem a bőrszín vagy a pénzügyi helyzet dönti el ugyanis, hogy ki követ el bűncselekményt. A különböző bűntettek és az egyes esetek elkövetéséhez sokféle tényező és ok járul hozzá, például a tettes pillanatnyi érzelmi helyzete, személyes körülményei és tágabb környezete, rossz döntések és azok sorozata, téves feltevések, stb. E körülményeknek semmi köze sincs ahhoz, hogy valakinek van-e lakása, illetve hogy sötét vagy világos-e a bőre.

Egy elkövető hajléktalannak titulálása még akkor is diszkriminatív, ha a rendőrségi nyilatkozat vagy sajtóhír nem közöl olyan személyes adatokat, amelyekből az illető azonosítható lenne, így formálisan nem sérti a személyes adatok védelméhez fűződő jogot. Tökéletesen alkalmas viszont arra, hogy a hajléktalan emberek csoportját negatívan kiemelje más csoportokkal szemben, megsértve ezzel az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményét, és fokozva az előítéleteket egy eleve indokolatlanul kirekesztett társadalmi csoporttal szemben.

Jól mutatja ennek a gyakorlatnak a társadalomra veszélyes és káros voltát egy néhány hónappal ezelőtt történt eset. Egy vidéki gyilkosság elkövetésével kapcsolatban „hajléktalanokat” is gyanúsítottak, amit a sajtó kritikátlanul terjesztett. Az egyik Facebook-oldalon (ami az eset kapcsán a halálbüntetés visszaállítását követelte, ma pedig már üzleti, haszonszerzési célból működik), megjelent egy férfi képe, akit az egyik elkövetőként azonosított az oldal üzemeltetője. Mint később kiderült, a megrágalmazott férfi képmását az internetről töltötték le, semmi köze nem volt a gyilkossághoz, egyszerűen csak egy olyan cikkben szerepelt, ahol hajléktalan emberek életéről írtak. A hamis információval megjelölt képet több tízezren megosztották a közösségi oldalon, felelőtlenül. Noha a Facebook-oldal később „tisztázta” a félreértést, a bűnügyben ártatlan, utcán élő férfi a jogtalanul felhasznált kép által fenyegető hozzászólások célpontjává vált. Az eset arra világít rá, hogy egy elkövető „hajléktalanként” történő azonosítása káros és veszélyes az összes fedél nélkül élő emberre, és az egész társadalomra nézve is.

A Város Mindenkié csoport Utca és jog kutatásából kiderült, hogy a hajléktalan embereket nagyon sok területen éri diszkrimináció, és számos negatív sztereotípia kapcsolódik hozzájuk. Ezek többsége teljesen alaptalan, viszont nagyon megnehezítik – olykor szinte lehetetlenné teszik – a fedél nélkül élő emberek munkavállalását vagy lakhatáshoz jutását, amely viszont a társadalmi integráció alapja.

A Város Mindenkié fontosnak tartja, hogy a hajléktalan emberekkel kapcsolatos negatív előítéleteket se a rendőrség, se a sajtó ne erősítse tovább. Ennek érdekében korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását kértük, és ajánlást fogalmaztunk meg a sajtónak és a rendőrségnek is. Sajnos úgy tűnik, hogy próbálkozásaink eddig nem jártak sikerrel, hiszen továbbra is folytatódik a megkülönböztető és megbélyegző gyakorlat mind a sajtó, mind a rendőrség részéről. Annak érdekében, hogy megoldást találjunk erre a problémára, szeretnénk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni, illetve még szorosabban együttműködni a rendőrséggel és a sajtó szereplőivel, hiszen a cél mindannyiunk számára az egyenlőséget tiszteletben tartó, pontos és hiteles tájékoztatás.

A Város Mindenkié

2013. április 15.

2013.04.22. 06:00 • 1 komment Címkék: média rendőrség diszkrimináció

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr815236414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Koncz 2014.08.11. 22:39:06

Ma nekem!!!!!Holnap neked!!!!!!!!!!!!!!