Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Tájékoztató a közérdekű munkáról és a pénzbírság és helyszíni bírsag közérdekű munkára való átváltásáról

A tájékoztató a Szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) rendelkezései alapján készült, tehát nem terjed ki a Büntető Törvénykönyv  szerinti büntetőeljárásban kiszabható közérdekű munka büntetésre.

I. A közérdekű munka

A szabálysértési hatóság és a bíróság szabhat ki határozatában szabálysértésért közérdekű munkát.

A közérdekű munkát kiszabó határozatban meghatározásra kell, hogy kerüljön:

-          milyen munkát kell végezned;

-          mennyi a közérdekű munka tartama, legkisebb mértéke 6, legmagasabb mértéke 180 óra.

Nem szabható ki veled szemben közérdekű munka, ha:

-          fogyatékkal élő vagy, illetve kórházi fekvőbeteg ellátásban részesülsz;

-          legalább négy hónapja várandós vagy;

-          14. életévét be nem töltött gyermeked egyedül neveled;

-          fogyatékos, vagy folyamatos ápolás, felügyeletet, gondozás igénylő hozzátartozódról egyedül gondoskodsz.

II. Mit kell tenned, ha közérdekű munkát szabtak ki veled szemben?

a.         Ha a határozat nem jogerős és nem értesz egyet a benne foglaltakkal keresd fel az AVM Utcajogász csoportját, minden héten pénteken 15:00-tól 17:00-ig van lehetőség segítségkérésre a Blaha Lujza téren.

b.         Ha a határozat jogerős teljesítened kell a kiszabott közérdekű munkát:

1.         Jelentkezned kell a lakó- vagy tartózkodási helyed szerint illetékes állami foglalkoztatási szervnél (Munkaügyi Hivatal) a közérdekű munkát kiszabó határozat jogerőre emelkedését követő 3 napon belül. Ha nincsen a lakó- vagy tartózkodási helyed szerint illetékes állami foglalkoztatási szerv, akkor annál az állami foglalkozatási szervnél kell jelentkezned, ahol a szabálysértést elkövetted. Mindenképpen vidd magaddal a pénzbírságot vagy helyszíni bírságot megállapító határozatot.

2.         Miután jelentkeztél az állami foglalkozatási szervnél 15 napon belül foglalkoztathatósági szakvéleményt kell beszerezned. A szakvéleményt egy orvos állítja ki, aki azt vizsgálja meg milyen munkákra vagy alkalmas egészségi állapotod alapján. Legegyszerűbb, ha a háziorvosodnál kéred a szakvélemény kiállítását, ha háziorvosod nem jogosult a szakvélemény kiállításra, tovább tud irányítani olyan orvoshoz, aki ezt megteheti.

3.         Az állami foglalkoztatási szerv a foglalkoztathatósági szakvélemény figyelembevételével a te beleegyezéseddel foglalkoztatót rendel ki számodra, ahol a közérdekű munkát le kell dolgoznod. Olyan foglalkoztatót kell kijelölnie az állami foglalkoztatási szervnek, amely lakó-vagy tartózkodási helyed szerinti településen működik, vagy tömegközlekedési eszközzel nem kell egy óránál többet utaznod a munkavégzés helyéhez.

4.         A közérdekű munkát hetenként legalább egy napon, a heti pihenő napon vagy szabadidődben vagy köteles végezni. Díjazás nem jár érte. Munkaviszony nem létesül a közérdekű munkával.

5.         Ha munkavégzési kötelezettségednek nem teszel eleget vagy a foglalkoztathatósági szakvéleményt nem szerzed be időben, a bíróság a közérdekű munkát elzárásra változtatja át.

6.         A közérdekű munka teljesítésével a foglalkoztató megküldi a szükséges dokumentumokat (Nyilvántartó közérdekű munkát végző személyről, Értesítés közérdekű munka-kötelezettség teljesítéséről) az állami foglalkoztatás szervnek, ezzel igazolja, hogy teljesítetted a kiszabott büntetésed.

III. Mit tehetsz, ha pénzbírságot vagy helyszíni bírságot szabtak ki veled szemben és azt nem tudod vagy nem akarod megfizetni?

Szabálysértésért kiszabható pénzbírság: szabálysértési hatóság, bíróság által határozatában kiszabott büntetés, amelynek legalacsonyabb összege 5 ezer forint (bizonyos esetekben 3 ezer) legmagasabb összege 150 ezer forint.

Helyszíni bírság: helyszíni intézkedés során a szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának van helye. A helyszíni bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhet. Ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak, ha erről külön tájékoztatást is kapott.

Ha pénzbírságot szabtak ki veled szemben, a pénzbírságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 nap + 3 munkanapon belül kérheted a pénzbírság közérdekű munka büntetésre való átváltását. A szabálysértési hatóság köteles határozatában tájékoztatni téged a pénzbírság közérdekű munkával történő megváltásáról. Helyszíni bírság esetén is a bírság kiszabásától számított 30 nap + 3 munkanapon belül teheted meg ugyanezt. Ha ezeket a határidőket elmulasztod, elzárásra változtatja át a hatóság pénzbírságod vagy helyszíni bírságod. Fontos, ha a hatóság helyszíni bírságot szab ki veled szemben, és te nem értesz vele egyet, akkor ne írj alá semmit, és keresd fel az AVM Utcajogász csoportját: minden héten pénteken 15:00-tól 17:00-ig van lehetőség segítségkérésre a Blaha Lujza téren.

Hogyan kérheted a pénzbírságod vagy helyszíni bírságod közérdekű munkára történő átváltását?

1.        Jelentkezned kell a lakó- vagy tartózkodási helyed szerint illetékes állami foglalkoztatási szervnél (Munkaügyi Hivatal). Ha nincsen a lakó- vagy tartózkodási helyed szerint illetékes állami foglalkoztatási szerv, akkor annál az állami foglalkoztatási szervnél kell jelentkezned, ahol a szabálysértést elkövetted. Mindenképpen vidd magaddal a pénzbírságot vagy helyszíni bírságot megállapító határozatot.

2.        Jelentkezésedet követően az állami foglalkoztatási szerv köteles számodra munkát felajánlani.

3.        A közérdekű munkát hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapon vagy szabadidődben vagy köteles végezni. Díjazás nem jár érte. Munkaviszony nem létesül a közérdekű munkával.

4.         A meg nem fizetett pénzbírság vagy helyszíni bírság helyébe 5 ezer forintonként 6 óra közérdekű munka lép. A meg nem fizetett pénzbírság 5 ezerrel nem osztható részét nem kell figyelembe venni a számításnál.

5.         A közérdekű munka teljesítésével a foglalkoztató megküldi a szükséges dokumentumokat (Nyilvántartó közérdekű munkát végző személyről, Értesítés közérdekű munka-kötelezettség teljesítéséről) az állami foglalkoztatás szervnek, ezzel igazolja, hogy teljesítetted a kiszabott büntetésed.

Nem válthatod át pénzbírságod vagy helyszíni bírságod közérdekű munkára, ha:

-          fogyatékkal élő vagy, illetve kórházi fekvőbeteg ellátásban részesülsz;

-          legalább négy hónapja várandós vagy.

2013.10.08. 06:00 • Szólj hozzá! · 2 trackback Címkék: szabálysértés közérdekű munka

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr295552269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pénzbüntetés a büntetőeljárásban 2019.03.15. 08:03:33

A pénzbüntetés részletszabályait a Büntető Törvénykönyv (Btk.) VII. fejezetében lehet megtalálni, a büntetések között. A jogalkotó elsőnek meghatározza, hogy a pénzbüntetés büntetést hogyan kell kiszabni. A rendelkezések értelmében a pénzbüntetést úgyR…

Trackback: A helyszíni bírság Magyarországon 2018.07.26. 07:56:57

A mai napon több reggeli műsor foglalkozott azzal a hírrel, ami szerint a rendőrség civil autóval állítja meg a szabálysértőket, és részükre a helyszínen helyszín bírság kerül kiszabásra. A műsorvezetők rendre azt állították, hogy lehet hogy nem valósR…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.