Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Információ az országgyűlési választásokról hajléktalan embereknek

ogy_kép_kicsi.jpg1. Mikor szavazhatok?

2014. április 6-án vasárnap 6-19 óra között.

2. Mire szavazhatok?

Az országgyűlési választások 1 fordulósak, de két szavazatod van:

(1) egy országos pártlistára és

(2) a választókerületed egyéni képviselőjelöltjére

A várhatóan amúgy is nyertes jelöltre is érdemes szavaznod!

A nyertes egyéni jelöltekre adott szavazatok egy részét is hozzáadják a jelölő párt listás szavazataihoz is. Tehát a nyertest mindig tovább erősíti a szavazatod!

A szavazatod nem vész el akkor sem, ha nem a nyertes jelöltre szavazol!

Ha vesztett az egyéni jelölt, akire szavaztál, de a pártja bekerül a Parlamentbe, akkor a szavazatodat hozzáadják a párt országos listájára leadott szavazatokhoz. Tehát a szavazatodnak köszönhetően a párt több parlamenti helyet szerezhet.

3. Mi az a nemzetiségi lista?

Ha a Magyarországon bejegyzett 13 nemzeti illetve etnikai kisebbség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) egyikéhez tartozónak vallod Magad, kérheted, hogy a pártlista helyett a saját nemzetiséged listájára szavazhass.

Ha nemzetiségi listára szavazol, a pártlistákra már nem adhatod le voksodat, és sokkal kisebb befolyással lehetsz a politikára, mert várhatóan nagyon kevés nemzetiségi jelölt tud majd képviselői helyet szerezni.

Ha pártlista helyett mégis nemzetiségi listára szavaznál, a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételt a Helyi Választási Irodánál kell kérelmezned az interneten vagy levélben – a címhez lásd a 11. pontot. 2014. március 21. péntek 16 óráig kérheted felvételedet a nemzetiségi névjegyzékbe, de április 4. péntek 16 óráig még meggondolhatod magad és kérheted, hogy töröljenek a nemzetiségi névjegyzékből.

Regisztráció a nemzetiségi listára: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml

4. Állampolgárság

Csak akkor szavazhatsz, ha magyar állampolgár (is) vagy. Ha van más állampolgárságod is, attól még ugyanúgy szavazhatsz.

5. Szükséged van érvényes lakcímkártyára!

Csak akkor szavazhatsz, ha van magyarországi lakóhelyed (állandó lakcímed) vagy magyarországi ideiglenes lakcímed (tartózkodási helyed), amit lakcímkártyával tudsz igazolni.

Ha mindkettő be van jegyezve, a lakóhelyednek megfelelő szavazókörben szavazol, kivéve, ha átjelentkezel (lásd 8. pont).

Javasoljuk, hogy ha csak ideiglenes lakcím (azaz tartózkodási hely) szerepel a lakcímkártyádon, létesíts emellett lakóhelyet is, hogy lakcímkártyádat mindenképp kifogástalannak találják. Lehet „települési szintű” lakóhelyed is (pl. „Budapest 10 Lakcím nélküli”). Ezt az adott település vagy kerület okmányirodájában („járási hivatalában”) tudod bejegyeztetni. Csak annyi kell hozzá, hogy Te magad nyilatkozz: az adott településen/kerületben élsz. Az ilyen lakcímbejelentéshez semmilyen igazolást nem kérhetnek!

Ha hajléktalanszállón élsz, ott kötelesek állandó lakcímre bejelenteni, ha te ezt kéred.

6. Mit vigyek a szavazásra?

Ha régi, lakcímet tartalmazó személyi igazolványod van: csak azt vidd magaddal.

Minden más esetben: vidd a lakcímkártyád és a személyi igazolványod (vagy a lakcímkártyád és a jogosítványod, vagy a lakcímkártyád és a magyar útleveled).

7. Hol szavazok?

Ezt az állandó lakcímed szerinti jegyzőtől illetve a Helyi Választási Irodától tudhatod meg: az irodát (és a jegyzőt) az önkormányzaton találod.

Ha települési szintű lakcímed van, nem szavazhatsz a település akármelyik szavazókörében, hanem csak abban a szavazókörben, amelyet a Helyi Választási Iroda kijelölt. (Minden településen kötelesek kijelölni egy ilyen szavazókört.) Ha budapesti kerületben van települési szintű lakóhelyed, a tájékoztató végén megtalálod, hova mehetsz szavazni.

8. Ha nem a lakcím-kártyán szereplő lakóhelyeden szeretnél szavazni:

Az „átjelentkezést” külön kell kérned az állandó lakcímed szerinti Helyi Választási Irodától, legkésőbb április 4. péntek 16 óráig. Kérheted levélben – a címhez lásd a 11. pontot – vagy az interneten is. Ez az átjelentkezés nem változtatja meg a lakcímkártyádon szereplő adatokat, csak a választásokra vonatkozik!

Átjelentkezés: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/OrszaggyulesiValasztasok.xhtml

9. Ha beteg vagy és nem tudsz elmenni a szavazás helyszínére:

Ha a szavazás napján például lábadozóban vagy kórházban vagy, kérhetsz mozgóurnát. Ez azt jelenti, hogy kijönnek hozzád egy szavazóurnával, és nem Neked kell elmenni szavazni.

Mozgóurnát kétféleképp kérhetsz. Ha előre tudod, hogy nem tudsz elmenni szavazni, kérhetsz mozgóurnát korábban is az állandó lakcímed szerinti Helyi Választási Irodától, legkésőbb április 4. péntek 16 óráig. Kérheted levélben – a címhez lásd a 11. pontot – vagy az interneten is.

Mozgóurna kérelem: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/OrszaggyulesiValasztasok.xhtml.

Ha később lesz szükséged mozgóurnára (pl. mert hirtelen lebetegedsz), akkor a szavazás napján (április 6.) 15 óráig is kérhetsz mozgóurnát. Ezt írásban kell kérni a szavazóköröd szavazatszámláló bizottságától, de meghatalmazhatsz valakit – például egy szociális munkást –, hogy helyetted ő vigye el a kérelmet a szavazókörödbe.

Figyelem! Ha az a hely, ahová kéred a mozgóurnát, nem a Te választókerületedben található – pl. egy másik kerületben fekszel egy kórházban –, csak akkor kérhetsz mozgóurnát, ha előbb átjelentkeztél abba a választókerületbe, ahol a kórház található. Átjelentkezni csak április. 4. péntekig tudsz (lásd feljebb).

10. Kihez fordulhatok, ha jogi segítségre van szükségem?

Utcajogász: Péntekenként 15–17 óra között a Blaha Lujza téren (rossz időben az aluljáróban), vagy hívd Bognár Esztert (06 30 4020–355)

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Jogsegély: 06 1 209–0046 (keddenként és csütörtökönként 13–14.30 óra között hívható)

11. Hol találod meg a Helyi Választási Irodát, és mi a postacímük?

Szinte minden, szavazással kapcsolatos kérelmet a Helyi Választási Irodának kell benyújtanod, és ők tudnak tájékoztatást adni szavazással kapcsolatos kérdésekben. A Helyi Választási Irodát a lakóhelyed szerinti önkormányzatnál találod. Az összes Helyi Választási Iroda elérhetősége itt található: http://www.valasztas.hu/hu/ovi/720/720_0.html. Ugyanitt találod meg a Helyi Választási Irodák postacímét is, ahová a levélben benyújtott kérelmeket kell címezni.

12. Hol szavazhatsz, ha budapesti települési szintű lakóhelyed van?

Ha települési szintű lakóhelyed van egy budapesti kerületben, akkor a lenti táblázatban megtalálod, hogy a kerülettől függően hová kell menned szavazni.

Jegyezd meg a szavazókör számát is: a lent megadott címek némelyikén több szavazókör számára biztosítanak helyszínt, de Te ezek közül csak a megjelölt szavazókörben szavazhatsz.

Kerület

Szavazókör

Cím

I. ker

003

Bem rkp. 6. (Budavári Művelődési Ház)

II. ker.

011

Keleti K. u. 37. (II. Rákóczi Ferenc Gimnázium)

III. ker

042

Harrer Pál utca 7. (Általános Iskola)

IV. ker

066

Erzsébet u. 31. (Lázár Ervin Általános Iskola)

V. ker.

011

Erzsébet tér 5. (Polgármesteri Hivatal (ÜSZI) )

VI. ker.

026

Eötvös utca 4. (ÜSZI)

VII. ker.

010

Kertész utca 20.(Gyermekjóléti Központ)

VIII. ker.

062

Ludovika tér 1.(Raoul Wallenberg Szki. és Szakiskola)

IX. ker.

009

Bakáts tér 12. (Általános Iskola)

X. ker.

035

Szent László tér 7-14. (Kőrösi Kulturális Központ)

XI. ker.

035

Bocskai út 47-49. (Általános Iskola)

XII. ker.

023

Németvölgyi út 46. (Németvölgyi Általános Iskola)

XIII. ker.

065

Üteg u. 30. (Pitypang Tagóvoda)

XIV. ker.

040

Pétervárad utca 11-17.(Házasságkötő terem)

XV. ker.

005

Sződliget utca 24-30. (Gimnázium és Szakközépiskola)

XVI. ker.

017

Metró u. 3-7. (Általános Iskola)

XVII. ker.

021

Ferihegyi út 115. (Általános Iskola)

XVIII. ker.

011

Kossuth Lajos tér 2-4. (Gimnázium)

XIX. ker.

021

Fő u. 22. (Kispesti Vigadó)

XX. ker.

011

Lajtha László utca 7. (Iskola)

XXI. ker.

038

II.Rákóczi F.u.88-90. (Volt Általános Iskola)

XXII. ker.

010

Szent István tér 1. (Nádasdy Általános Iskola)

XXIII. ker.

016

Hősök tere 18-20. fsz. 1. (Grassalkovich A. Isk.)

 

A hajléktalanszállókhoz tartozó szavazókörök itt elérhetők.

A választási szórólap innen letölthető.

A választási információk rövid összefoglalása letölthető itt.

A hajléktalanellátó intézmények címéhez tartozó szavazókörök listája innen letölthető.

A Menhely Alapítvány választási tájékoztatója.

2014.02.16. 06:30 • Szólj hozzá! Címkék: választás szavazás lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr485815447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.