Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Lakcímbejelentés

  1. Milyen típusú lakcímek vannak?

Lakóhely

A lakóhely az, amit a köznyelvben állandó lakcímnek hívunk. A törvény szerint a lakóhely az a lakás vagy helyiség, ahol élsz. Állandó lakcím lehet egy lakásnak nem minősülő épület vagy helyiség is (pl. pince, üzemi épület, raktár). Viszont, mivel a törvény kifejezetten lakásról vagy helyiségről szól, egy üres telekre valószínűleg nem lehet bejelentkezni.

A törvény megengedi, hogy azok, akik ideiglenes szálláshellyel sem rendelkeznek (pl. az utcán élnek), lakóhelyként bejelentsék azt a települést vagy fővárosi kerületet, ahol általában tartózkodnak. Ezt leggyakrabban település szintű lakcímnek nevezik. Ilyenkor a központi nyilvántartásban a bejelentett település vagy fővárosi kerület neve mellé a „lakcím nélküli” bejegyzés kerül (pl.„Budapest 08 Lakcím nélküli” vagy „Székesfehérvár lakcím nélküli”).

lakcimkartya2_1.jpg

Tartózkodási hely

A tartózkodási hely az, amit a köznyelvben ideiglenes lakcímnek hívunk. A törvény szerint a tartózkodási hely annak a lakásnak a címe, ahol három hónapnál hosszabb ideig tartózkodsz úgy, hogy nem akarod végleg elhagyni az állandóra bejelentett címed .

FIGYELEM! Tartózkodási helyet csak akkor lehet bejelenteni, ha van bejelentett állandó lakcímed. Vagyis CSAK tartózkodási helyet NEM lehet bejelenteni. Ha nincs állandó lakcímed, akkor lakóhelyként kell bejelentened azt a helyet, ahol ténylegesen élsz. 

  1. Lakcímbejelentés

A törvény szerint mindenkinek kötelessége három munkanapon belül bejelenteni a helyi önkormányzatnál, ha lakóhelye vagy tartózkodási helye megváltozik.

FIGYELEM! A tartózkodási helyet a bejelentéstől számított öt éven belül meg kell újítani, különben automatikusan megszűnik. A lakóhely soha nem szűnik meg automatikusan.

Jó tudni! Ha elmulasztod a lakcímed bejelentését, az szabálysértésnek számít, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. 

  1. Mire van szükség a lakcímbejelentéshez?

» személyigazolvány vagy útlevél;

» régi lakcímkártya (ha van);

» kitöltött lakcímbejelentő lap, amelyen szerepel a szállásadó írásos hozzájárulása (kivéve az alábbi eseteket)

Mikor nincs szükség a szállásadó aláírására a lakcímbejelentő lapon?

  • ha a szállásadó személyesen megjelenik veled az okmányirodában;
  • Ha a szállásadó elektronikus úton járul hozzá ahhoz, hogy bejelentkezz az ingatlanba;
  • ha közokirattal (például bíróság ítélet vagy közjegyző által kiállított okirattal), vagy ún. teljes bizonyító erejű magánokirattal (ügyvéd által ellenjegyzett, vagy két tanú nevével, lakóhelyével és aláírásával rendelkező okirattal) igazolod, hogy jogosult vagy a lakás/szoba használatára (pl. bérleti szerződés, szívességi lakáshasználatra vonatkozó szerződés, stb.)

Szállásadónak minősülnek a következő személyek:

» a magánlakás tulajdonosa vagy haszonélvezője;

» a lakás bérlője (bérlőtárs, társbérlő);

» munkásszállás vagy szolgálati lakás esetén a munkáltató;

» a hajléktalanszálló fenntartója;

» a kereskedelmi szálláshely (kemping, sátortábor, stb.) vezetője;

» az egészségügyi intézmény, diákotthon, kollégium vagy a bentlakásos szociális intézmény vezetője;

» önkormányzati bérlakás esetén a kerületi vagyonkezelő.

Azt, hogy a szállásadó jogosult-e téged bejelenteni, az okmányiroda a központi nyilvántartásban ellenőrzi, neked erről külön papírt nem kell magaddal vinni. 

Lakcímbejelentés átmeneti szállón és éjjeli menedékhelyen

A fizetős szállón, az éjjeli menedékhelyen (fapadon) és a hajléktalanok otthonában a szállásadó NEM feltétlenül az ingatlan tulajdonosa (pl. önkormányzat). Ha ilyen intézménybe akarsz bejelentkezni, akkor a bejelentéshez elég a hajléktalanszálló vezetőjének vagy az ő meg bízottjának az aláírása. A kérelmedet NEM utasíthatja el az okmányiroda csak azért, mert a tulajdonos (pl. az ön kormányzat) nem írta alá.

FIGYELEM! A hajléktalanszállón élő emberek bejelentkezésére külön szabály vonatkozik: 10 nap ott tartózkodás után a fizetős szállóra és a fapadra is be lehet, sőt be is kell jelentkezni.

FONTOS! Ha valakinek nincs állandó lakcíme, akkor a hajléktalanszállót állandó lakcímként kell bejelenteni és ehhez a szállásadónak hozzá KELL járulnia.

Ha hajléktalanszállón 10 napnál tovább élsz és szeretnéd, hogy bejelentsenek, ezt jelezd az ott dolgozó szociális munkásoknak! 

Lakcímbejelentés bérelt lakásban/szobában

Ha albérletben vagy munkásszállón laksz, mindig törekedj olyan szerződés megkötésére, amit két tanú is aláír, így nem szükséges a szállásadó aláírása a lakcímbejelentő lapon.

Ha nincs bérleti szerződésed, akkor a szállásadó nem köteles hozzájárulni a bejelentkezésedhez. Viszont azt is fontos tudni, hogy csak attól, hogy valaki bejelent téged, még nem lesz jogod a lakás használatához vagy tulajdonlásához. Vagyis a tulajdonos nem kerül rosszabb helyzetbe azzal, ha hozzájárul bejelentkezésedhez – akár állandó lakcímként, akár tartózkodási helyként. 

Lakcímbejelentés település szintű lakcímre

Ha közterületen élsz, akkor lehetőséged van település szintű lakcímkártyát csináltatni. Ehhez csak be kell menned annak a kerületnek (vagy vidéki településnek) az okmányirodájába, ahol élsz és igényelned kell egy ilyen kártyát. Ehhez a következő papírokat kell magaddal vinned:

» személyigazolvány (vagy útlevél);

» régi lakcímkártya (ha van);

» kitöltött lakcímbejelentő lap (ezt az okmányirodában tudod beszerezni és akár ott is kitöltheted);

FONTOS! A település szintű lakcím létesítéséhez NEM kell semmilyen igazolás (pl. szociális munkástól), CSAK a te nyilatkozatod, amiben a saját szavaiddal megfogalmazod, hogy az adott kerületben (vagy településen) élsz. Jogszerűtlen, ha azért nem akarnak neked település szintű lakcímkártyát csinálni, mert nem hoztál igazolást valamilyen szociális ellátó szervezettől! Ha ez mégis elő fordul, fordulj hozzánk, hogy közösen állhassunk ki a jogaidért. 

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcímszabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 0620-282-3616

Email: avarosmindenkie@gmail.com

Honlap: www.avarosmindenkie.blog.hu

Facebook: http://www.facebook.com/AVarosMindenkie

2015.10.30. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr228026230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása