Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Újpest és a cserelakások

Rendeződni látszik azoknak az Újpesten élő bérlőknek a helyzete, akik még a tavasz folyamán keresték meg az Utcajogászt. Az önkormányzat illetve a vagyonkezelő belátta, hogy cserelakás biztosítása nélkül jogszerűen nem mondhatja fel a bérlők szerződését. Ennek eredményeképpen van olyan bérlő, akinél már folyamatban van az új bérleti szerződés megkötése, van akinek még keresik a leendő lakását.

ujpest_kicsi.png

Újpest egyik legfrekventáltabb részén egy viszonylag nagy telken önkormányzati tulajdonú bérlakások állnak. Az önkormányzat elhatározta, hogy eladja a területet, és ott a nem túl jól jövedelmező bérlakások helyett nagyon jól jövedelmező hatalmas, új társasház(ak) épül(nek). Nem tudni, hogy a sok év óta itt élő bérlőkről milyen módon kívánt gondoskodni (ez azóta sem derült ki), mindenesetre a bérleti szerződéseket az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. útján felmondta. A felmondásban az állt, hogy három hónap múlva ki kell költözni, ennyi idő alatt kellett volna tehát a bérlőknek saját maguknak megoldani a lakhatásukat. Azon túl, hogy az itt élők egy része idős és beteg, mások teljesen felújították a lerobbant önkormányzati lakást és egy szó sem esett arról, hogy ezt hogyan kompenzálnák, a felmondás súlyosan jogszerűtlen is, hiszen a lakástörvény ilyen esetekre kötelezővé teszi cserelakás biztosítását. Ha ez nem így lenne, a lakók bérleti szerződésében egyébként is szerepel, hogy rendes felmondás esetén az önkormányzat köteles cserelakást biztosítani.

A bérlők összefogtak, és pert indítottak az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. ellen, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a felmondás jogszerűtlenségét. Megkeresték továbbá az Utcajogászt, és részt vettek az Együtt a lakhatásunkért! önsegítő csoportban is. Lakógyűlést szerveztünk, és közösen felvettük a kapcsolatot az Újpesti Vagyonkezelő Zrt-vel, akik szóban megígérték, hogy mindenki kap majd cserelakást (bár a jogi álláspontjuk az, hogy nem kötelező cserelakást biztosítani, csak egyfajta méltányosságot gyakorolnak).

Azóta lezajlott a perek első tárgyalása is, és az eljárások közös kérelem alapján szünetelnek jelenleg, a megállapodás reményében. Ez azt jelenti, hogy hat hónap áll a vagyonkezelő rendelkezésére, hogy megfelelő cserelakást ajánljon fel. Ha erre nem kerül sor, akkor a pereket folytatni lehet. A jelenlegi helyzet bíztató, van akivel már megállapodás született, és van olyan bérlő is, akinek sokadik próbálkozásra végre olyan lakást mutattak, ami megfelel a jogszabályokban foglalt követelményeknek, így ezt ő is el tudja fogadni.

Reméljük, hogy minden érintett esetében jogszerű megoldás születik.  Az esetnek azonban már most sok tanulsága látszik, leginkább az, hogy ha a bérlők nem fognak össze és nem állnak a sarkukra, akkor az utcára is kerülhettek volna.

2016.06.21. 23:34 • Szólj hozzá! Címkék: újpest kilakoltatás lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr828830528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.