Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Adójogi kisokos bérbeadóknak

Ezt a kisokost azoknak készítettük el, akik saját tulajdonú lakásukat magánszemélyeknek adják ki. A Város Mindenkié csoporthoz és az Utcajogászhoz nagyon sok megkeresés érkezik azzal kapcsolatban, hogy az albérletben élő embereket nem engedi bejelentkezni a szállásadójuk feltételezhetően azért, mert nem akar adót fizetni a lakáskiadás után. Noha a bejelentés és az adófizetés nem függ össze közvetlenül, fontosnak tartjuk tájékoztatni a szállásadókat arról, hogy ma Magyarországon a lakáskiadás utáni adózás viszonylag előnyös, így nem kifejezetten éri meg eltitkolni azt, hogy valakinek albérlője van. Ráadásul a lakcímbejelentés a lakók számára létfontosságú ahhoz, hogy állampolgári jogaikat gyakorolni tudják, a szállásadónak pedig semmilyen hátránnyal nem jár.

kiado.jpg

Kell-e adót fizetned, ha kiadod a lakásodat, és ha igen, milyen típusú adókat kell fizetned?

Magyarországon a lakás bérbeadása adóköteles tevékenység. A lakáskiadáskor a következő három adótípus jöhet szóba:

  • személyi jövedelemadó
  • egészségügyi hozzájárulás (EHO, nem minden esetben)
  • általános forgalmi adó (a legtöbb esetben nem)

Az következőkben ennek a három adónak a befizetési feltételeit és módját mutatjuk be.

I. Személyi jövedelemadó

I.1.       Kell-e adószámot (nem összekeverendő az adóazonosító jellel) szerezned ahhoz, hogy adózni tudj a lakásod bérbeadásából származó jövedelemből?

A lakás bérbeadásához elég az adóazonosító jel és NEM kell adószám, ha a következő feltételek teljesülnek:

  • nem vagy egyéni vállalkozó
  • ÁFA szempontjából adómentes a tevékenységed (vagyis nem kereskedelmi szálláshelyet biztosítasz), és nem választasz ÁFA fizetési kötelezettséget (lásd a III. pontban)

I.2.       Kell-e számlát kiállítanod?

A legtöbb esetben nem. Ha nem kell külön adószámmal bejelentened a NAV-nál a tevékenységed (lásd előző kérdés), akkor számlát sem kiállítanod. Bizonylat kibocsátása azonban így is kötelező. Az ehhez szükséges nyomtatványt (hivatalos nevén: számviteli bizonylat) a nyomtatványboltokban tudod beszerezni.

I.3.       Mekkora az adó(előleg) mértéke?

A lakás bérbeadásából származó jövedelmed 15%-a.

I.4.       Mi az a jövedelem?

A jövedelem a lakás bérbeadásából származó bevételed költségekkel csökkentett része.

Tehát: bevétel (azaz a bérleti díj) – költségek= jövedelem

I.5.       Milyen költségekkel tudod csökkenteni a bérbeadásból származó bevételed?

Két lehetőség közül választhatsz: tételes költségelszámolás vagy 10 százalékos költséghányad.

- tételes költséghányad: a lakással kapcsolatos jellemzően előforduló kiadásaidat tételesen el tudod számolni, ilyen kiadások lehetnek:

  • a rezsiköltség (kivéve, ha a mérőórák a bérlő nevén vannak)
  • az üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök (pl. vízvezeték, mosdókagyló, nyílászárók, burkolat, fal) karbantartása, felújítása a biztonságos, folyamatos és zavartalan működés érdekében
  • elszámolható a lakás értékcsökkenése, ha 3 évnél régebben van a tulajdonodban

Fontos, hogy tételes költségelszámolás választása esetén az összes lakással kapcsolatos kiadásod számlával kell tudnod igazolni.

- 10 százalékos költséghányad: a lakás bérbeadásából származó bevételedből 10 százaléknyi költséget, automatikusan a költségek tételes igazolása nélkül le tudsz vonni.

I.6.       A költségek kívül van-e más is, amit le tudsz vonni a bevételedből?

Igen, ha te magad más településen veszel ki lakást, mint ahol a saját lakásodat kiadod, akkor az általad megfizetett bérleti díj összegét levonhatod a lakásod bérbeadásából származó bevételedből. Ennek a lehetőségnek az a feltétele, hogy a bérbeadás és a bérbevétel időtartama is meghaladja a 90 napot és az általad bérbevett lakással összefüggésben a bérbeadó más tevékenységéből származó bevételével szemben ne számoljon el költséget.

I.7      Hogyan tudod kiszámolni, hogy mennyi adó(előlege)t kell megfizetned?

Először a jövedelmed mértékét kell meghatároznod, ami az előzőek alapján így számolható ki:

Bevétel - költségek – igazoltan más településen megfizetett bérleti díj (ha van) =jövedelem

Ha megvan a jövedelem összege, akkor annak a 15 százaléka az adó(előleg) összege.

I.8.       Kinek, mikor, meddig kell megfizetnem adó(előleg)et?

Ha a bérlő magánszemély, akkor neked kell a 15% adó(előleg)et negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12-ig (pl. az első negyedévet követő hónap 12. napja április 12-e) a NAV-nak befizetned.

A lakás bérbeadásából származó jövedelmet a NAV-nak be is kell vallanod, további információ és a szükséges nyilatkozat innen érhető el.

II.          Egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség

Ha egy adóévben a lakásod bérbeadásából származó az összes jövedelmed az egymillió forintot meghaladja, akkor a személyi jövedelemadón felül 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást vagy köteles fizetni. Ez a kötelezettség addig áll fenn, amíg el nem éred az egészségügyi hozzájárulás tárgyévi felső határát, azaz 450 000 forintot.

Fontos, hogy a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást a teljes jövedelmedből kell megállapítani, és nem csak az egy egymillió forint felett részéből.

Az egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadóval egyidejűleg, tehát negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12-ig kell megfizetned.

III.        Általános forgalmi adó (ÁFA)

Főszabály szerint nem kell általános forgalmi adód fizetned a lakásod bérbeadás után.

A legfontosabb kivétel, amikor általános forgalmi adót is kell fizetned, ha a lakásod kereskedelmi szálláshelyként adod ki (pl. panzió, airbnb vagy szálloda).

2016.09.19. 08:46 • Szólj hozzá! Címkék: albérlet adóbevallás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5211722479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.