Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Megalakult a pécsi Utcajogász!

A hétvége során három hallgatótársammal együtt részt vettünk A Város Mindenkié és az Utcajogász által tartott kétnapos képzésen. Pár héttel korábban már meglátogattak minket Pécsen az utcajogászok, egy szintén két napon át tartó képzés keretében, ez azonban inkább a bemutatkozásra és az AVM valamint az Utcajogász történetére, megalakulására fókuszált.

uj_pecs.jpg

A mostani képzés viszont kellően tömény volt, első nap rögtön végigbeszéltük az összes, az egyetem által nem igazán érintett jogszabályt amelyekkel munkánk során a leggyakrabban fogunk dolgozni. A főbb témáink a szabálysértés, a végrehajtás, a lakástörvény és a gyermekvédelem voltak. Szerencsére ezek nem csak szimpla magolások voltak, hanem kellően interaktívak, az utcajogászok igyekeztek a legtöbb témához valamilyen közös játékot alkalmazni, így volt jogszabály-puzzle és kvíz is. Ezen kívül a képzések során csapatépítő játékokat is bemutattak nekünk a képzést végzők, amely egy része a szociális érzékenység fokozására szolgáló szerepjáték volt. Jó hangulatban telt a képzés és értékeltük az interaktivitást is, így igyekeztünk ezt meghálálni egy Pécs gasztronómiájába való bevezetéssel, vagyis egy focilabda méretű hamburger elfogyasztásával.

A második napon párhuzamosan zajlott az érintetteknek tartott AVM segítőképzés is. A délelőtt leginkább a tervezésről és az adminisztrációról szólt, a korábban megismert kommunikációs formákat felhasználva (pl. moderátor választása) megszerveztük az első ügyfélfogadást, valamint megtanultuk, hogy vezessünk hatékonyan egy Utcajogász gyűlést.

Délután pedig következett a segítőkkel közös jogsegély szimuláció. Első körben a segítők kaptak egy-egy szituációt, amelyet meg kellett próbálni a megfelelő módon megoldani illetve kezelni. A képzés egyetlen negatívuma itt jött elő, ugyanis nem mindig a megfelelő reakció érkezett az erőszakosabb szituációk kezelésekor. Természetesen ezeket a helyzeteket kielemeztük utólag és közösen megoldást találtunk, így bízunk abban, hogy éles helyzetben gördülékenyen zajlik majd a segítők munkája. A második körben mi kerültünk megoldásra váró helyzetekbe és őszintén szólva már itt éreztük, hogy nem egyszerű feladat ez, mondhatni éreztük a nyomást. Próbáltunk mind a négyen a lehető legdiplomatikusabban és segítőkészebben eljárni, utólag azt a visszajelzést kaptuk, hogy sikerült is. Ez a szimuláció további fejlődésre, a joganyagban való elmélyedésre inspirált minket.

Összefoglalva, a hétvégét nagyon hasznosnak éreztük, külön öröm, hogy érintettünk olyan jogszabályokat és jogi helyzeteket, amelyekre az egyetem nem készít fel, és éreztük, hogy szakmailag hatalmas fejlődést jelenthet a jogsegély nyújtása.

Puskás Gergely

2016.09.22. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: beszámoló képzés Pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7811661478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.