Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
Telefon: 0620-282-3616

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Facebook

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Címkék

adatvédelem (2) adóbevallás (2) adósság (1) albérlet (3) áldozatsegítő (2) állampolgárság (3) állattartás (1) anyaotthon (1) baleset (1) bankkártya (1) bántalmazás (1) bemutatkozás (1) bérlakás (1) beszámoló (15) bíróság (2) bűncselekmény (1) civil díj (1) díjhátralék (1) diszkrimináció (10) egészségügy (4) egyenlő bánásmód hatóság (2) életvitelszerű lakhatás közterületen (19) elvonulás (2) english (1) ensz (1) esemény (2) ételosztás (1) felhívás (4) feljelentés (1) fizetési (1) fogyatékosság (1) Független Rendészeti Panasztestület (1) gázóra (1) guberálás (4) gyámügy (1) gyermekelhelyezés (3) gyermekelvétel (1) gyik (1) gyógyszer (1) hajléktalanellátás (16) hitel (1) igazoltás (3) információk (1) ingóságok (1) iratok (1) jogászok (1) jogi információ (1) jogi védelem (7) jogklinika (1) jogok (1) jogosítvány (1) jogvédelem (15) józsefváros (5) kapcsolat (1) kártérítés (2) kenyszi (8) képviselet (1) képzés (6) kilakoltatás (13) kisokos (23) koldulás (1) köszönet (1) közérdekű adatigénylés (2) közérdekű munka (2) közmunka (1) köztér (17) közterület felügyelet (1) kriminalizáció (2) kunyhó (3) kutatás (1) lakásfoglalás (2) lakáspolitika (1) lakcím (33) lakhatás (8) lakhatáshoz való jog (1) lomtalanítás (1) lopás (1) média (12) meghagyás (1) mentő (1) munkanélküli segély (1) munkavállalás (1) művészet (1) nappali melegedő (4) nemzetközi (3) nyugdíj (2) ombudsman (8) önkéntesség (4) orvosi ellátás (1) panasz (2) Pécs (2) pénzbírság (2) pro bono (1) rablás (1) rendőrség (9) rokkantnyugdíj (1) segély (13) segítség (2) siker (1) szabálysértés (18) szálló (3) szavazás (5) személyiségi (1) személyi igazolvány (1) szemüveg (1) szociális bérlakás (31) szociális ellátás (1) szocpol (1) szolgálat (1) szolidaritás (1) születésnap (1) támogatás (1) tanúvallomás (1) tartásdíj (3) tartási szerződés (1) tasz (1) temetés (1) újpest (1) Utcajogász Egyesület (1) utcazene (1) vagyonmegosztás (1) választás (5) védendő fogyasztó (1) végrehajtás (1) végrendelet (1) videó (3) villanyóra (1) visszaélés (1) vízóra (1) zaklatás (1) zugló (1) Címkefelhő

Friss topikok

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

A Médiatanácshoz fordultunk a TV2 hajléktalan embereket megalázó riportja ügyében

Az Utcajogász és további tizenhárom civil szervezet a Médiatanácshoz fordult a TV2 hajléktalan embereket megalázó, szégyenteljes riportja kapcsán. A TV2 csatorna 2016. november 07. napján 19.00-kor sugárzott Tények c. műsorában „Bűz és mocsok az aluljárókban” című riportot közölt, amely többek között ilyen megállapításokat tartalmazott: „valóssággal undorodnak a gyalogosok” „az aluljárókat szinte ellepték a hajléktalanok, akik között sok az agresszív részeg”.

 blog_10.jpg

A riport, mely általában véve is sérti a hajléktalan emberek emberi méltóságát, azért is kifogásolható, mert egy létező és komplex társadalmi problémát úgy mutat be, hogy a kialakult helyzetért - a képi és szerkesztői megoldásokkal, a kiválasztott riportalanyokkal, a bemutatott helyszínekkel - egy társadalmi csoport szükségből közterületen élő tagjait teszi felelőssé. A riportban nem jelennek meg a hajléktalanság valódi okai, illetve a kérdéskörre valódi megoldást jelentő válaszlehetőségek, ahogyan nem jelennek meg a problémával foglalkozó döntéshozók vagy szakértők sem. Mindemellett a riportban egyetlen érintett - a Blaha Lujza téren tartózkodó hajléktalan ember - szólal meg, akinek csupán pár mondata került bele, rendkívül manipulatív módon a végleges anyagba, miszerint egy hete már nem “fürdött”.

A műsor fokozottan alkalmas volt arra, hogy a hajléktalan emberek csoportját mint társadalmi csoportot stigmatizáljon, ezáltal fokozza az előítéleteket, mindezt úgy, hogy szegény sorsú, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekről felvett képsorokat használ fel az előítéletes, leegyszerűsítő magyarázat alátámasztásához. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az ilyen jellegű műsorok szélsőséges politikai erők malmára hajtják a vizet, mert a leegyszerűsített, előítéleteket magánhordozó világkép és magyarázat összecseng a kirekesztő ideológiák alaptételeivel.

Miután A Város Mindenkiével közösen közleményben ítéltük el a TV2 szégyenteljes riportját,  most az Utcajogász és további tizenhárom csatlakozó szervezet - A Város Mindenkié, Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Food not Bombs, Habitat for Humanity Magyarország, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, Migráns Szolidaritás Csoport, Miskolcnak Hangja Van, a NANE Egyesület. Nyugodt Szív Alapítvány, Patent, Utcából Lakásba Egyesület - bejelentéssel fordul a Médiatanácshoz, melyben azt kéri, hogy folytasson le vizsgálatot és tiltsa el a műsorszolgáltatót a további hasonló tartalmak közlésétől.

Fotó: Vörös Anna

2016.11.21. 12:27 • Szólj hozzá! Címkék: média diszkrimináció jogvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3711979152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.