Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Végrehajtás felfüggesztése - útmutató

A végrehajtási eljárásban lehetőség van az eljárást – átmenetileg – felfüggeszteni. A bírósági végrehajtásról szóló törvény részletesen rendelkezik a felfüggesztés szabályairól, ezek közül azokkal a szabályokkal foglalkozunk részletesebben, amikor a felfüggesztést az adós kéri. Fontos azonban tudni, hogy a végrehajtást kérő bármikor kérheti az eljárás felfüggesztést, hiszen ő az ügy ura, így ő dönthet akár arról is, hogy abbahagyja az egész eljárást. Ha a felfüggesztés a végrehajtást kérő kérésére történik, akkor a felfüggesztés kötelező, szűk körben lehet csak ez alól kivétel, ha ezzel valaki másnak a joga sérülne (pl. több végrehajtást kérő van, és a felfüggesztést csak az egyikük kéri).

blog_1.jpg

Az adós kérelmére a következő feltételek együttes fennállása esetén van lehetőség a végrehajtás felfüggesztésére:

  • az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta,
  • a méltányolható körülmények fennállása kivételes, átmeneti,
  • az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal

Mik azok a méltányolható körülmények?

A végrehajtási törvény szerint felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények között kiemelten kell értékelni az adós által eltartott személyek számát, az adós, vagy az általa eltartottak tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett, és az adóst is sújtó természeti katasztrófát. Természetesen más okok is elfogadhatóak lehetnek, pl. súlyos anyagi nehézség, munkahely elvesztése. A sikeres végrehajtás felfüggesztése iránti kérelemhez a méltányolható körülmények fennállását valamilyen módon bizonyítani kell.

Mit jelent az átmenetiség?

A végrehajtási felfüggesztése mindig csak átmeneti, tehát ha a méltányolható körülmények fennállnak, azokat az adós bizonyította, akkor is vizsgálja a bíróság, hogy ezek a körülmények tényleg csak átmenetiek-e, előbb-utóbb megszűnnek-e.

Fontos azt figyelembe venni, hogy felfüggesztés intézménye is azért van, hogy a végrehajtás eredményességét elősegítse (tehát azt, hogy a végrehajtást kérő hozzájusson ahhoz, amit követel), így az adós csak “időt nyer” a felfüggesztéssel.

Példákkal: ha az adós arra hivatkozik, hogy nincs rendszeres jövedelme, és nincs esély arra, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor emiatt nem fogják a végrehajtást felfüggeszteni. Viszont ha arra hivatkozik, hogy most éppen nincs pénze, de néhány hónap múlva várhatóan nagyobb összeghez jut, akkor erre az átmeneti időre fel lehet függeszteni a végrehajtást, hiszen ha megjön a nagyobb összeg, akkor eredményesen lezárhatóvá válik az eljárás. Ugyanígy ha a felfüggesztést kilakoltatás során kérik, akkor lehet a felfüggesztés iránti kérelem eredményes, ha a felfüggesztést kérő igazolja, hogy a felfüggesztés időtartama alatt meg tudja oldani a lakhatását. Hiába vannak az adott esetben egyéb méltányolandó körülmények (gyermekek, betegség, munkanélküliség, stb.), ha nem várható, hogy a felfüggesztés alatt az adós elköltözik, akkor a felfüggesztésnek a végrehajtási eljárás eredményessége szempontjából nincs értelme, és végül az adósra ugyanúgy kilakoltatás vár.

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK:

  • a felfüggesztés iránti kérelmet mindig annak a bíróságnak kell címezni, amelyik a végrehajtási eljárást folytatja, tehát nem a végrehajtónak kell küldeni (másolatot viszont érdemes neki is adni a kérelemből),
  • a bíróság a felfüggesztés ügyében 15 napon belül dönt, és a felfüggesztést azonnal közli a végrehajtóval,
  • a bíróság – ha a felfüggesztésről szóló döntéshez szükséges – a feleket meghallgathatja,
  • ha a végrehajtás ingatlan kiürítése iránt folyik, felfüggesztés az adós kérelmére egy ízben, legfeljebb 6 hónapra rendelhető el,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során nincs helye felfüggesztésnek az adós kérelmére,
  • ha a bíróság az ingatlan kiürítéséről szóló határozatában már korábban halasztást adott a kiköltözésre, akkor a végrehajtási eljárásban a felfüggesztésnek az adós kérelmére már nincs helye,
  • a bíróság felfüggesztheti a teljes végrehajtási eljárást, de úgy is dönthet, hogy csak egyes végrehajtási cselekményeket függeszt fel,
  • ha a bíróság elrendeli a végrehajtás felfüggesztését, de ezt a határozatát valaki megfellebbezi, attól még a határozat végrehajtható, a fellebbezésnek a felfüggesztésre nézve nincs halasztó hatálya,
  • a felfüggesztés fenntartásának indokoltságát a felfüggesztést elrendelő bíróság bármely fél indokolt kérelmére felülvizsgálja,
  • a felfüggesztett végrehajtást a bíróság intézkedésére lehet tovább folytatni.

PRAKTIKUS TANÁCSOK:

Készítettünk egy kérelem-mintát lakás kiürítése iránt indított végrehajtási eljárás felfüggesztéséhez. A kérelem ugyanakkor használható abban az esetben is, ha nem lakás kiürítése iránti eljárás felfüggesztését kérjük, hanem bármilyen más eljárási cselekményt (pl. letiltást, lefoglalást) szeretnénk felfüggesztetni.

A mintát a saját helyzetünkre kell egyediesíteni, ezeket a részeket kipontozva, a hozzájuk tartozó magyarázatokat kék dőlt betűkkel jelöltük a mintában is.

Fontos, hogy minden esetben részletezzük azokat a méltányolható körülményeket, amikre hivatkozással kérjük a felfüggesztést, és minden esetben hangsúlyozzuk azt is, hogy ezek a körülmények átmenetiek, és a felfüggesztés alatt megoldód(hat)nak. Ez utóbbi még akkor is fontos, ha nem vagyunk ebben teljesen biztosak.

A kérelemhez próbáljunk minél több olyan iratot csatolni, amik az állításainkat alátámasztják, pl.:

  • ha arra hivatkozunk, hogy 4 kiskorú gyermek tartózkodik életvitelszerűen a lakásban, akkor csatoljuk az erről szóló lakcímkártya másolatokat,
  • betegségre hivatkozás esetén mellékeljünk orvosi papírokat,
  • ha azt írjuk, hogy két hónap múlva albérletbe tudunk költözni, akkor erről szándéknyilatkozatot, bérleti szerződés tervezetét.

A kérelembe írjuk bele, hogy milyen időtartamra kérjük az eljárás felfüggesztését, ez a saját ügyünktől függ. A kilakoltatás felfüggesztését egyszer lehet kérni, és maximum 6 hónapra.

Ha a bíróság felfüggeszti az eljárást, akkor a felfüggesztés időtartama alatt törekedjünk arra, hogy a helyzetünket valahogy rendezzük, mert ha a felfüggesztés lejár, akkor a végrehajtás folytatódni fog.

Végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem - LETÖLTHETŐ MINTA - ha szeretne segítséget kapni a kitöltéshez, küldje el a lehető legtöbb információval kitöltve az utcajogasz@gmail.com email címre.

Fotó: Bankó Gábor

2015.11.09. 00:23 • Szólj hozzá! Címkék: kisokos kilakoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr428063126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása