Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Kártyás, előrefizetős mérőórák - hogyan igényelhetek?

Kérdés: Hogyan lehet kártyás mérőórát igényelni?

Válasz: A kártyás mérőórák közül a legegyszerűbben a villanyóra igényelhető. A helyi áramszolgáltatónál kell érdeklődni a felszerelés költségeiről, de védendő fogyasztók számára az előrefizetős villanyóra felszerelése új mérő esetén ingyenes, és mérő cserére is van lehetőség. Ha valaki nem védendő fogyasztó, akkor 20 ezer forint körül van a legolcsóbb elérhető kártyás óra, ez azonban teljesítménytől és szolgáltatótól is függ. Arról, hogy valaki védett fogyasztó, a helyi önkormányzattal szerződésben álló ellátóhely, családsegítő szociális munkása adhat papírt. Előfordulhat, hogy ehhez az igazoláshoz előbb lakásfenntartási támogatást kell igényelni az önkormányzatnál, ez az önkormányzati rendelet függvényében változik, de a családsegítőkben erről is adnak felvilágosítást.

A kártyás gázóra Budapesten nem érhető el, csak az adósságkezelő szolgáltatáson keresztül, azaz, ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van, és annak rendezésében adósságkezelés keretében közreműködik. Budapesten kívül érdemes lehet a gázszolgáltatónál érdeklődni a lehetőségekről.

Vízóra esetén - mivel az energiaszolgáltatásoktól eltérően a víz alapvető jog - nincs lehetőség előrefizetős mérő kialakítására. Ha valaki vízdíj-tartozást halmoz fel, akkor éppúgy veszélyeztetheti a lakhatását ezzel, mint a gázzal vagy a villannyal, vizet viszont tartozás miatt nem kötnek ki. Ilyen esetben korlátozzák a vízhozzáférést olyan mértékben, hogy az a lakásban élők ivóvíz fogyasztását fedezze (ez a vízszűkítés néven ismert eljárás).

2013.06.21. 21:51 • 8 komment Címkék: gázóra villanyóra vízóra védendő fogyasztó

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr515372815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipos Zoltán 2014.03.17. 11:32:06

Tisztelettel sipos zoltán mérö vilany orát szeretnék igényelni elöre is köszönőm.

Bicepsz Elek 2014.04.01. 08:53:29

Angliaban alapbol van kartyas gaz es villanyora. Azert az durva, hogy Magyarorszagon nem lehet ilyet bevezetni(gondolom a szolgaltatoknak nem erdeke).

Fazakas László 2015.03.10. 06:41:30

@Bicepsz Elek:

A magyarországi szolgáltatók nagyon szeretnek a pénzük és kinntlevőségeik után szaladgálni.
No meg - minden bizonnyal jóval drágább az a fajta mérő - s akkor nagyon csökkenne a nyereségük (meg a részvényeseiké), ha mindenkihez ilyet szerelnének.

Katalin Dobo 2016.09.01. 15:41:11

Tisztelt ügyfélszolgálat!Ha én nyugdjas vagyok mint védett fogyasztó tartozás nincs az ingatlanon a volt tulajdonos megakadályozhat hogy feltöltös mérőórát igényelhessek ?

sottorotto (törölt) 2017.06.05. 05:36:03

@Katalin Dobo: Nem.. A közszolgáltastási szerződés szerinti személy (rendszerint az ingatlan tulajdobosa a(volt -nak már semmi köze hozzá. védendő fogyasztó akinek lehet "ingyen almérője: {273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet}>30. §154 (1) A VET és e rendelet alkalmazásában szociálisan rászoruló fogyasztónak azt a természetes személyt kell tekinteni, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:
a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 32/B. §-a szerinti időskorúak járadékában részesül,
b) a Szoctv. 33. §-a szerinti aktív korúak ellátására jogosult,
c)155 a Szoctv. 45. § (1) bekezdés a) pontja szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
d) a Szoctv. 40-44. §-a szerinti ápolási díjban részesül,
e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 19. §-a szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,..... az a kérdés Ön tulajdonosa-e az ingatlannak lakásnak?ha igen semmi akadálya egyéb esetben a 59. § (1)304 A felhasználók villamosenergia-vételezésének elszámolási mérését a villamosenergia-ellátási szabályzatokban meghatározottak szerint a hálózati engedélyesek végzik.
(2) A rendszerhasználati díjfizetési kötelezettséget - a kötelezettel való megállapodás, vagy jelen törvény alapján, a jogosult elosztói, vagy átviteli rendszerirányítói engedélyes egyidejű tájékoztatása mellett - harmadik személy is átvállalhatja.
(3) A hálózati engedélyes a hálózathasználati szerződéseket a következő esetekben mondhatja fel:
a) a védendő fogyasztók szerződéseinek kivételével - a polgári jog szerinti szerződésszegés esetén;
b) a védendő fogyasztók külön jogszabályban meghatározott szerződésszegése esetén;---magyarán ha bérlő lenne akkor a z áramszolgáltastó dolga a rendszer felszerelése de a szociális rászorultságot igazolni kel vagy évente, vagy véglegesítetten (véglegesített eü. állapot, ami 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítvány is igazolhat a Fot szerint)1998 évi XXVI.tv(Fot)23.§ ha ezt beszertzi örökös a védettség. ill a fentebb említett30. § szerinti feltételek végleges(ített) fennállása esetén is (szociális)

Annamari Keller 2018.05.18. 19:57:44

Tisztelt úr szeretnék érdeklődni hogy mit tehetünk abban az esetben hogy most vettem ki új albérletet ujlakoként és most tudtam meg hogy a tulajdonos a régi lakók tartozást halmozott fel a villanyra lehet e olyan megoldást hogy új fogyasztóként feltőltős villanyt beszerelni? Sűrgőslene

Béla Rikárdó 2019.06.19. 11:08:43

szép napot! leszeretném cseréni a villanyórámat előretöltősre de van tartozásom az gond lenne?

István Wittner 2023.10.29. 11:58:09

Kikötötték a villanyomat má Május 30 án ,és azóta kapálódzok telefonálok futkározok az eon hoz meg víssza 10x de semmi eredmény.
Szeretnék feltöltős villanyórát igényelni deidáig az sem sikerült pedig itt egy 4éves gyerek a háztartásban de lesz....k,nem tudom mit tegyek ,minden tanács jól jönne!!!
 
 
süti beállítások módosítása