Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Blogunk elköltözött!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

2016.12.01. 16:20 • Szólj hozzá!
 

Az értesítési cím 3 év után végre a gyakorlatban is létezik

Noha az értesítési cím intézménye 2013-ban lépett hatályba, az az űrlap, aminek a segítségével be is lehet jelenteni csak 2016 januárjában érkezett meg a kormányhivatalokba. Alább az értesítési cím bejelentéséhez adunk gyakorlati útmutatót.

blog_6.jpg

2016.07.27. 23:55 • 5 komment Címkék: lakcím
 

Fiktivált lakcím: jogosultság és illetékesség

Korábban már írtunk a lakcím bejelentésének nehézségeiről és a hatóságok következetlen eljárásáról, valamint volt szó azokról az esetekről is, amikor valakinek a szállásadó (aki leggyakrabban a lakás tulajdonosa, vagy az intézmény vezetője) kérésére fiktiválják, azaz érvénytelenítik a lakcímét. Az érvényes lakcím nagyon fontos ahhoz, hogy az állami szolgáltatásokban részesülni tudjunk és alapvető állampolgári jogainkat érvényesítsük, különös jelentőséggel bír ez a különféle segélyeknél és egyéb anyagi juttatásokkal járó szolgáltatásoknál. Az érvényes lakcímnek a segélyek esetében két szempontból van kiemelkedő jelentősége: első esetben a hatóságoknak el kell dönteniük, hogy melyikük jogosult és egyben köteles eljárni az adott személy ügyében. A másik nagyon fontos szempont azoknál a segélyek kapcsán merül fel, ahol a rászorultság igazolásaképpen az egy főre eső jövedelmet kell igazolna abban a háztartásban, amelyben él. A háztartás fogalma azonban lakcímen alapszik és azok a személyek tekintendőek egy háztartásban élőnek, akiknek ugyanabba a lakásba szól a lakcímük.

lakcimkartya2_1.jpg

2016.05.23. 05:11 • 1 komment Címkék: lakcím segély
 

A nevelésbe vett gyermek „hazagondozása” a családba

A nevelésbe vett gyerek joga, hogy támogatást kapjon a gondozótól (nevelőszülő vagy gyermekotthon) és a szülőtől (vagy más törvényes képviselőtől) ahhoz, hogy a családjába visszatérjen.

A szülő joga, hogy a nevelésbe vétel ideje alatt kapcsolatot tartson a gyermekével és ehhez segítséget kapjon. A kapcsolattartás megvalósulásához (pl. az utazáshoz) a szülő rendkívüli települési támogatást igényelhet a települési önkormányzattól. Ennek összege 5.000-25.000 forint között lehet, évente legfeljebb 4 alkalommal lehet megkapni. Minden esetben a helyi önkormányzat dönt arról, hogy a szülő kap-e ilyen támogatást, ehhez vagyonnyilatkozatot és jövedelemigazolást is kérhetnek és környezettanulmányt is készíthetnek.

A szülőnek ahhoz is joga van, hogy tájékoztatást kapjon a gyerekéről és a hazagondozás folyamatáról a gyermek gondozójától (nevelőszülő, gyermekotthoni gondozó) és a gyermekvédelmi gyámjától.

A gyermek gondozását ellátó személyek és intézmények kötelesek együttműködni egymással annak érdekében, hogy a gyermek a családjába minél előbb visszatérhessen.

hanem_forum.jpg

2016.03.17. 12:29 • 1 komment Címkék: kisokos gyermekelhelyezés
 

Ügyintézés a Fővárosi Önkormányzat Hajléktalan Információs Irodáján („Könyves”)

A Könyvesen (Budapest VIII. ker. Könyves Kálmán krt. 84.) CSAK hajléktalan embereknek adnak segélyt, ezért akkor KELL itt benyújtanod az igénylésedet, ha település szintű lakcímed van vagy egy hajléktalanszállóra vagy bejelentve.

Ha a lakcímkártyádon lakáscím szerepel, akkor NEM MUSZÁJ a Könyvesen igényelned a segélyt, ezt megteheted annak a kerületnek az önkormányzatán (a szociális osztályon), ahová a lakcímed szól. Ha van lakáscímed, de te mégis a Könyvesen szeretnél segélyt igényelni, akkor nyilatkozatot kell tenned arról, hogy ténylegesen hajléktalan vagy, tehát közterületen vagy szállón élsz ÉS igazolást is kell vinned erről egy utcai szociális munkástól vagy egy hajléktalan-ellátó intézményből.

lakcimkartya2_1.jpg

2016.02.22. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím segély
 

Végrehajtás felfüggesztése - útmutató

A végrehajtási eljárásban lehetőség van az eljárást – átmenetileg – felfüggeszteni. A bírósági végrehajtásról szóló törvény részletesen rendelkezik a felfüggesztés szabályairól, ezek közül azokkal a szabályokkal foglalkozunk részletesebben, amikor a felfüggesztést az adós kéri. Fontos azonban tudni, hogy a végrehajtást kérő bármikor kérheti az eljárás felfüggesztést, hiszen ő az ügy ura, így ő dönthet akár arról is, hogy abbahagyja az egész eljárást. Ha a felfüggesztés a végrehajtást kérő kérésére történik, akkor a felfüggesztés kötelező, szűk körben lehet csak ez alól kivétel, ha ezzel valaki másnak a joga sérülne (pl. több végrehajtást kérő van, és a felfüggesztést csak az egyikük kéri).

blog_1.jpg

2015.11.09. 00:23 • Szólj hozzá! Címkék: kisokos kilakoltatás
 

Település szintű lakcím bejelentése

Mi az a település szintű lakcím?

Azoknak az állampolgároknak, akiknek nincs hol lakniuk, külön lakcím-kategóriát hoztak létre, ezt hívják település szintű lakcímnek. Az ilyen lakcím csak azt a települést jelöli meg, ahol a hajléktalan állampolgár rendszerint megtalálható, ami mellé a „lakcím nélküli” megjelölés kerül. Példa: Budapest 08 lakcím nélküli.lakcimkartya2_1.jpg

2015.11.07. 11:43 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím
 

Útmutató hajléktalan embereknek az egészségügyi ellátásokhoz

Függetlenül attól, hogy valaki hajléktalan vagy lakásban él, mindenkinek jár a megfelelő egészségügyi ellátást. Az egészségügyi ellátásod biztosításához a következő lépéseket kell megtenned:

  1. Derítsd ki, hogy mi alapján vagy jogosult egészségügyi ellátásra!
  2. Igényeld meg a jogosultságot igazoló papírt!
  3. Igényeld meg a TAJ-kártyát!
  4. A megadott időközönként frissítsd a jogosultságodat!

lakcimkartya2_1.jpg

2015.11.07. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: egészségügy lakcím
 

Lakcímkártya igénylése

Hol lehet lakcímkártyát igényelni?

Lakcímkártyát bármelyik okmányirodában igényelhetsz, függetlenül attól, hol a lakcímed.

Mennyit kell fizetni a lakcímkártyáért?

A lakcímkártya kiváltás 2016. január 1-től ingyenes.

Mit kell vinned magaddal a lakcímkártya igénylésekor?

- lakcímbejelentő lap (ezt az okmányirodán lehet beszerezni);

- érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány (pl. személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány);

- régi lakcímkártya (ha a régit akarod lecserélni);

- a lakás jogszerű használatának igazolása (hivatalosan: „a lakás feletti rendelkezési jog igazolása”, pl. tulajdoni lap, adásvételi szerződés, bérleti szerződés) vagy a szállásadó (pl. lakás tulajdonosa, szociális intézmény működtetője, igazgatója) hozzájárulása (aláírás a lakcímbejelentő lapon).

lakcimkartya2_1.jpg

2015.11.03. 06:00 • 1 komment Címkék: lakcím
 

Levelek és küldemények kézbesítése

  1. Levelezési cím

A postai küldemények sokszor létfontosságúak lehetnek – segélyekről tájékoztatnak, felszólításokat tartalmaznak, családi ügyekkel kapcsolatosak. Nem szükséges sem állandó lakcím, sem tartózkodási hely ahhoz, hogy biztosan megkapd a postádat!

A levelezési cím nem függ össze a lakcímnyilvántartásban szereplő lakcímeddel. Ha bizonytalan a lakcímed, akkor bárkinek (akár hivataloknak is) megadhatsz bármilyen címet, ahová a tőlük érkező küldeményeket szeretnéd megkapni: ez lehet akár egy családtagod vagy barátod címe is.

lakcimkartya2_1.jpg

2015.11.01. 06:00 • Szólj hozzá! Címkék: lakcím
 
 
süti beállítások módosítása