Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Tények és tévhitek a lakcímbejelentésről - lakóknak

Olvasd el a cikket az új oldalunkon:

 

>> Kattints ide! <<

 

2015.04.25. 06:00 • 45 komment Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr237385848

Nagy Józsefné 2016.06.16. 20:28:59

A tulajdonosnak, milyen problémája lehet abból, ha valakit bejelent állandóra.

Kismiki 2016.08.23. 10:00:14

Tisztelt Utcajogász!

Olyan problémával állunk szemben, hogy értékesítettük a lakásunkat és beköltözünk párom nagymamájához. Viszont nem engedte meg az adott kerület, mert a nagymama mellett egy másik rokonnak is van egy kis tulajdon része, akit nem érünk el egy ideje. Az adott hivatal azt mondta minden tulaj hozzájárulása szükséges (semmilyen törv. nem tér ki rá szerintünk). PTK közös tulajdonra hivatkoznak meg egyebek. Írtunk egy szívességi lakáshasználatit is a nagymama tulajdoni hányadára, de ezt is elutasították! Mit lehetne tenni, mert nem szeretnénk lakcím nélküliek lenni kisgyermekünkkel! Köszönöm előre is!

A Város Mindenkié csoport 2016.08.24. 07:55:47

@Kismiki: Köszönjük szépen a megkeresését!

A lakcím törvény végrehajtási rendelete így szól erről a helyzetről: 33. § (4) bekezdés: Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja.

Itt van maga a jogszabály: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300146.KOR

Vagyis az eljáró tulajdonostársnak írásban kell nyilatkoznia, hogy a többiek beleegyeztek a bejelentkezésbe.

Mercedes Gémesi 2016.11.14. 13:27:43

Tisztelt Utcajogász!

Élettársam be szeretne jelenteni engem és két közös gyermekünket a házába.
Nekem Pesten volt házam de eladtuk,neki vidéken van háza.
Kérdésem,hogy mit tudunk csinálni akkor ha az élettársam volt felesége aki szintén tulajdonos 1/4-részben nem akarja alá írni a papírt amivel be tud minket jelenteni.Vagyis ha nem megy bele abba,hogy mi be legyünk jelentve.
Mindenképpen kell az ő aláírása is "mint tulajdonos" vagy elég az élettársam /tulajdonos/ aláírása és személyes megjelenése a kormányhivatalban?

Válaszát előre is köszönöm.

A Város Mindenkié csoport 2016.11.14. 19:35:23

@Mercedes Gémesi: Kedves Mercedes! A lakcím törvény végrehajtási rendelete így szól erről a helyzetről: 33. § (4) bekezdés: Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja.

Itt van maga a jogszabály: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300146.KOR

Vagyis az eljáró tulajdonostársnak írásban kell nyilatkoznia, hogy a többiek beleegyeztek a bejelentkezésbe.

Teve33 2017.01.20. 16:25:49

Tisztelt Utcajogász!
Egy új építésű, saját tulajdonú társasházi lakásba szeretnék bejelentkezni, mely tavaly december végén kapott használatbavételi engedélyt, a társasház alapító okirat a földhivatalnál van. A helyrajzi számhoz tartozó címet az önkormányzat határozatban módosította. Az új címet és az albetétek címeit az önkormányzat építési osztályával felvetettem a címregiszterbe.
Az ügyintéző a lakcímbejelentést nem engedte, mert szerinte nem tudom igazolni, hogy a lakás a tulajdonomban van, mivel a Földhivatal még nem hozta létre a lakáshoz tartozó albetétet. Holott be tudtam mutatni az érvényes adásvételi szerződést (az Alapító okirattal egyező várható albetétszámot tartalmaz), valamint a telek tulajdoni lapjának III. részében az adásvétel ténye rögzítve van, továbbá széljegyen szerepel már a tulajdonjogom bejegyzése is. Ez a Földhivatali eljárási rend átfutása miatt 90 nap múlva fog átjegyzésre kerülni a létrejövő albetétre, aminek várható számát az Alapító okirattal igazolni tudom. Ezt az ügyintéző szintén nem fogadta el arra hivatkozva, hogy a cím nem egyezik a tulajdoni lapon és a bejelentésben. Ekkor bemutattam a határozatot, amit az Önkormányzat bocsátott ki, és ami a telekmegosztás miatt a cím módosítását igazolja. Ez az elhúzódó Földhivatali eljárás miatt még nem került átvezetésre.
A fentiek alapján látszik, hogy mindent tudok igazolni, és ezen dokumentumok alapján fog eljárni a Földhivatal is, azonban erre sajnos semmilyen ráhatásom sincs. A lakcímbejelentés minden kormányablak saját hatásköre, már a hivatalvezetőt is próbáltam elérni, de lehetetlenség. Elutasító határozatot sem kaptam, nyoma sincs, hogy megpróbáltam törvényesen eljárni. Azt mondják, ez a szabály, tegyek panaszt a földhivatalban.
Kérem segítségét, hogy hogyan tudok a valós lakcímemre bejelentkezni, nem helyrajzi számra kívánok bejelentkezni, hanem valós, létező címre. Az ügyintéző azt tanácsolta, hogy lakcím nélküliként jelentkezzek be a kerületbe, vagy mondjuk bejelentkezhetek a szeretőmhöz is, nincs jelentősége... Ha megfogadnám a tanácsát elég lenne egy helyes című helyrajzi szám, rajta az 1/1 tulajdonos neve és a tulajdonos nevére hasonlító aláírás. Szerintem ez egy vicc.
Tisztelettel:
Teve33

hóanyó 2017.01.21. 18:18:09

Tisztelt Utcajogász!
Albérlőm ideglenesen szeretne bejelentkezni az általam kiadott szobába. Én vidéken élek, nehezen tudnék emiatt felutazni Pestre. Kérdésem: a tulajdonosnak ott kell-e lenni az okmányirodában a bejelentkezéshez, vagy elég egy előre kitöltött és aláirt nyomtatvány? Mert azt Postán el tudnám neki küldeni.
Várom válaszát, üdvözlettel: hóanyó

A Város Mindenkié csoport 2017.01.22. 00:22:56

@hóanyó: Jó napot kívánunk! Az okmányirodán lehet kérni rózsaszín lakcím bejelentő lapot, amit elég, ha a tulajdonos aláír és azt a bérlő beviszi az okmányirodába. Ezen túl az ügyfélkapun keresztül is lehet hozzájárulást adni a lakcímbejelentéshez. Egyébként pedig ha van érvényes bérleti szerződés, amit két tanú aláírt, akkor még a lakcímbejelentő lapon sincs szükség az ön aláírására. utcajogasz.hu/2015/07/13/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

A Város Mindenkié csoport 2017.01.22. 23:44:05

@Teve33: Jó napot! Azt javasoljuk, hogy kérje az ügyintézőtől írásban elutasítás okát, mert így fel tudunk lépni jogi eszközökkel az érdekében. Kérjük, ha sikerült előre lépni, írjon emailt ide: utcajogasz@gmail.com. Köszönjük!

Teve33 2017.01.24. 16:35:47

@A Város Mindenkié csoport: Köszönöm, sajnos ezt az utat háromszor próbáltam, nem adnak írásba semmit. Kértem, hogy adjanak határozatot az elutasítás okáról, de azt válaszolták, hogy mivel az egész a földhivatal hibája, és ők nem tehetnek semmiről, nem adnak nekem írásba semmit, menjek a földhivatalba reklamálni, hogy legyenek albetétek. Három különböző ügyintézőtől, teljesen normális hangnemben kértem. Van esetleg valamilyen törvény, amire hivatkozhatok, hogy mit és miért kérek pontosan? Köszönettel: Teve33

kreatívjáték 2017.01.25. 23:06:15

Üdvözlöm !
Az lenne a kérdésem,hogy a végrehajtó zárolta a szlámat bizonyos követelés miatt.A követelt összeg kifizetésre került, és sajnos utólag derült ki,hogy 3 éve küldözgettek felszólító leveleket, de nem reagáltam egyre sem,így jogerőre emelkedett a követelés.3 éve elköltöztem a lakásból , kaptam önkormányzatit,és át is vagyok jelentkezve.A felszólítások az előző lakcímre érkeztek.A végrehajtó azt mondta, hogy a személyi igazolvány szám alapján kérték le a földhivataltól a lakcímet, ami ugye nem jó.!!Kinek a hibája lehet ez,mert az önkormányzat azt mondta nekem semmilyen bejelentési kötelezettségem nincs, ők intéznek mindent.Szeretném visszakapni a pénzem !! Hova lehet fordulni ilyen esetben?
Köszönettel P.Ilona

A Város Mindenkié csoport 2017.01.29. 23:12:53

@kreatívjáték: ha jogi segítségre van szüksége, kérem legyen szíves az utcajogasz@gmail.com email címen megkeresni minket. a felvetett probléma elég összetett, ezért a következő kérdésről kérem mindenképpen írjon megkeresésében:

1. jó helyre kézbesítette-e a posta a végrehajtási eljárást megalapozó bírósági döntést?

amennyiben nem, akkor a bankszámlájának zárolásáról való tudomásszerzést követő 15 napon belül kezdeményezheti a kézbesítési vélelem megdöntését az első fokon eljárt bíróságnál, ennek az a célja, hogy be tudja bizonyítani, hogy a tartozását kiegyenlítette már korábban.

Niki Rácz 2017.02.20. 17:36:26

Tisztelt utcajogàsz! Olyan problèmàm lenne,hogy èn ès a fiam az apukàhoz vagyunk bejelentve. Na most mi nem ott tartòzkodunk,mivel külön èlünk èvek òta. Azòta nekem ùj kapcsolatom lett ,ès èrkezik a kistesò. Tehàt mivel a születendő gyermeknek is szüksèges lakcim,csak sajnos nincs ahova be tudnànk jelentkezni. Mi a teendő? Mivel külön lakcimen nem lehetünk a gyerekekkel.

A Város Mindenkié csoport 2017.02.28. 16:07:28

Kedves Niki!

Hol laknak most? Mi az akadálya a lakcímbejelentésnek?

A cél gondolom az volna, hogy mindkét gyereknek ugyanott legyen a lakcíme.

Ha az első gyermekével kapcsolatban az apjával közös a felügyeleti joguk, akkor ő is szükséges az első gyermekének a lakcímváltozásához.

Javaslom, hogy az utcajogasz@gmail.com email címre válaszoljon.

Andras Szoboszlay 2017.03.22. 18:19:06

Tisztelt utcajogàsz!
2016 januárja óta bérelek egy lakást, szerződéssel, Békéscsabán. 2 hónapja ideköltözött a párom, Szentesről. A kérdésem az lenne hogy lehet tartózkodási helyként bejelenteni számára illetve nekem? A bérleti szerződés már több mint egy éves, ez problémát okozhat? A tulajdonos sajnos nem túl együttműködő .

A Város Mindenkié csoport 2017.03.23. 13:11:03

Kedves András! Érvényes bérleti szerződéssel be tudnak jelentkezni, ehhez joguk van. Itt van erről minden információ: utcajogasz.hu/2015/07/13/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

Természet Fia 2017.03.28. 20:49:08

Tisztelt Utcajogász!

Eladás alatt áll egy tulajdonunkban lévő lakás, melynél a teljes vételár kifizetése csak akkor történik meg, ha már ki vagyunk jelentkezve belőle. Ám új állandó lakcímet nem tudunk produkálni, mert az új lakásunkat ebből a vételárból tudjuk csak megvenni. Rokonokhoz, barátokhoz nem tudunk bejelentkezni, mert egyikük se járul hozzá, hogy állandóra bejelentkezzünk hozzájuk. Milyen új állandó lakcímet produkáljunk a kijelentkező papírunkon - amivel egyetemben?

A Város Mindenkié csoport 2017.03.30. 10:39:58

Köszönjük szépen a megkeresésedet!

Kijelentkezni egy lakcímről nem lehetséges, csak egy másikra bejelentkezni. Viszont a szállásadó ki tudja jelenteni a lakók, amiről itt található információ: utcajogasz.hu/2015/06/24/lakcim_fiktivalasa_ervenytelenitese/

Ha valakinek nincs lakása, ilyen lakcímre tud bejelentkezni: utcajogasz.hu/2015/11/07/telepules_szintu_lakcim_bejelentese/

Gábriel Gudra 2017.03.30. 19:46:34

Tisztelt Utcajogász!
Én egy önkormányzati lakás bérlő vagyok és beszeretnék jelenteni a lakásba páromat, aki két gyermekes anyuka. Jelenleg Kárpátalján vannak de már Magyar állampolgárok és csak magyar útlevéllel rendelkeznek. Lehetséges őket bejelenteni általam bérlő önkormányzati lakásba és ha igen, mi kell hozzá?

Ancsa94 2017.05.04. 14:57:11

Tisztelt Utcajogász!

A párommal a családjával közös tulajdonban lévő házban laktunk, ahová az összes tulajdonos hozzájárulásával én is be lettem jelentve. Ma kaptam egy papírt a helyi hivataltól, hogy a lakcímem törölve lett, mert az egyik tulajdonos azt jelentette feléjük, hogy nem lakom az ingatlanban. Most így nincs lakcímem, ráadásul fellebbezésnek sincs helye a hivatal szerint, holott én továbbra is ezen a címen tartózkodom, itt élünk a párommal. Hogyan lehetséges ez? Kihez fordulhatok felllebbezésért, illetve hogy lehet az, hogy a bejelentéshez minden tulajdonos hozzájárulása kellett, de bemondásra kijelentettek egyetlen tulajdonos (aki amúgy nem is lakik az ingatlanban, nem ez a lakcíme) rosszindulatú szavára?

Samandra 2017.06.09. 11:05:47

Tisztelt Utcajogász!

Eladtam a tulajdonomban lévő ingatlant. A lakcímkártyámon még az a cím szerepel. Másik címre még nem vagyok bejelentve. Nagy probléma ez? Ahol jelenleg lakom, egy rokonom lakása. A haszonélvező meghalt, de a földhivatalban még nincs töröltetve, így hiába töltötte ki a rokon a bejelentőlapot, a kormányablakban kérik a halotti anyakönyvi kivonat eredetijét. Lekértük a lakás tulajdoni lapját, azon még rajta van a haszonélvező. A rokon messze lakik, semmiképp nem szeretné elpostázni az eredeti halottit. Legközelebb 3 hónap múlva utazik ide és akkor tudnánk együtt bemenni a kormányablakba. Bejelentessem magam addig valakivel valamilyen lakcímre, vagy létezhetek az eddigi lakcímemmel még pár hónapig? Vagy ha a földhivatalban megtörténik az eladott lakás átíratása, akkor automatikusan megszűnik az eddigi lakcímem?

Válaszát előre is köszönöm!

Gyula20 2017.06.26. 17:03:42

Tisztelt Utcajogász !

Van egy állandó családi házas lakásom .
Nemrégiben örököltem egy szintén családi házat. Ott nem vagyok bejelentkezve.
Szeretném ha mindkét helyen állandóra jelentkeznék be.
Lehetséges ez ? vagy csak úgy, hogy az egyik hely állandó , a másik ideiglenes.
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel: Kiss Gyula

thebrunette 2017.08.04. 15:00:34

Tisztelt Utcajogász!
Hárman lakunk hivatalosan és tényleges egy lakásban. Viszont két felnőtt rokonnak és azoknak a gyerekeiknek is folyton hozzánk jönnek a levelei mert "ide vannak bejelentve" akármit is jelentsen ez. Lehet a későbbiekben nekünk ebből konkrét problémánk, hogy szinte már csak a szomszéd nem hozzánk kapja a leveleit? Már nagyon unom és nagyon bosszantó, hogy mindig itt keresik őket levélen és személyben is.

Bubu the Hun 2017.11.08. 14:58:12

Kedves Utcajogász!

Ha van egy tartózkodási helyem (munkahelytől bérelt szolgálati lakás) és eladom az állandó címemként szolgáló ingatlant, akkor hogyan lesz állandó lakcímem? Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel, Ferenc

Erika Majoros 2017.11.16. 17:35:18

Kedves Utcajogász! Egy olyan próblémánk adodott hogy a fiam barátnőjét szeretnénk a mi lakcímünkre bejelenteni de a házunk sajnos még nem szerepel a térképvázlaton Kértem idöpontot hogy a földmérő megnézze és majd bejegyezzék de sajnos csak ünnepek után tud majd jönni Kérdésem hogy addig mit tudnánk tenni hogy pl:bérletet tudjon venni vagy az orvoshoz a kartonját letudja adni mert én úgy tudom hogy ahhoz szükséges a lakcímkártya. Előre is köszönöm a válaszát:Majoros Erika

A Város Mindenkié csoport 2017.11.20. 11:07:04

@Bubu the Hun:

Kedves Ferenc,

Ha közokiratba vagy két tanú által aláírt magánokiratba foglalták a bérleti szerződést, be tud jelentkezni a bérelt lakásába hozzájárulás nélkül is. Egyébként a bérbeadó hozzájárulása szükséges hozzá. Erről itt talál részletes információt: utcajogasz.hu/2015/07/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

A jelenlegi állandó lakcíme egyébként csak akkor szűnik meg, ha kijelentkezik vagy kijelentik Önt az új tulajdonosok. Erről itt olvashat bővebben: utcajogasz.hu/2015/06/lakcim_fiktivalasa_ervenytelenitese/

Ducika 58 2017.11.27. 23:30:25

Üdvözletem!
Egy problémára szeretnék megoldást találni: Van egy nyaralóm Gyopárosfürdőn.Az idén, tavasszal vásároltam. A szegedi okmányirodában (mivel ott van az állandó lakóhelyem) kértem hogy szeretnék lakcímet bejelenteni, mivel ott egész nyáron élek.Gondolom, ideiglenes, vagy valami ilyesmi kellene... Kiderült, hogy nincs bejegyezve a házszám, menjek el az építési hatósághoz.
Onnan az Orosházi polg.mesteri hivatalba küldtek.Nehézkes oda csakúgy átugrani, az ügyfelezés is rövid ideig tart...
Miért nem lehet ezt helyben elintézni?
Mi történhetett? Hiszen van rendes ügyvéddel megkötött adásvételi szerződésem; fizetem a közműveket(víz, villany) ott bevagyok jegyezve, stb?
És mégsincs aházszámom (még 2 szomszédé sem Napsugár 133-136ig)?
Kérem szíves válaszát, mit kell ilyenkor tenni.
Köszönettel: Kovácsné Zsuzsa.

Nikoletta Joó 2017.11.30. 19:36:11

Jó napot olyankor mi helyzet ha több tulaj van egy házra és nem beszélnek egymással ezáltal aláíratni sem tudom a bejelentő papírt a többi tulajjal?

Kissiki 2018.01.12. 06:25:38

Tisztelt Utcajogász!
Két éve Budapesten lakó elvált férfi állandó lakcím nélkülivé vált. Mivel fogyatékkal élő, attól tart nem kapja meg a nyugdíjat illetve fogyatékos támogatást.
Önkormányzati bérlakásban lakik. Oda nem engedik bejelentkezni.
Mit tehet?

Bisziokné Vera Sárdi 2018.01.21. 14:35:42

Tisztelt Utcajogász !
Nekem olyan kérdésem lenne hogy mi vettünk egy zártkert ingatlant amihez csak helyrajziszám tarzozik házszám sajnos nem és mi ide szeretnénk bejelentkezni ,mert ott is élünk.Probálkoztam már a helyi illetékes hivatalnál hogy bejelentkezhesek mert azt mondták hogy ez egy létezö dolog és lehetséges .Viszont sajnos még is elutasitotak mert hogy új rendszerel dolgoznak a gépeken és ugy is elfogja utasitani !ez volt a válasz .Ebben szeretnék tanácsot kérni hogy hogyan tudnám még is megoldani hogy be tudjunk ide jelentkezni !?

A Város Mindenkié csoport 2018.01.21. 20:38:25

Kedves Kissiki! Kérjük, írjon nekünk emailt az avarosmindenkie@gmail.com címre, hogy részletesen át tudjuk beszélni ezt a problémát. Köszönettel! Tessza (AVM)

A Város Mindenkié csoport 2018.01.21. 20:40:46

@Bisziokné Vera Sárdi: Kedves Vera! Azt javasoljuk, hogy próbálják meg újra a bejelentkezést és ha elutasítják Önöket, akkor ennek az indoklását kérjék írásban, mert így lesz pontos jogszabályi hivatkozás, aminek utána tudunk nézni, hogy jogosan járnak-e el. Ha ezt megkapják, juttassák el hozzánk az avarosmindenkie@gmail.com címre és az alapján sokkal hatékonyabban fogunk tudni majd segíteni. Köszönettel!

A Város Mindenkié csoport 2018.01.21. 20:41:25

@Kissiki: Kedves Kissiki! Kérjük, írjon nekünk emailt az avarosmindenkie@gmail.com címre, hogy részletesen át tudjuk beszélni ezt a problémát. Köszönettel! Tessza (AVM)

A Város Mindenkié csoport 2018.01.21. 20:43:44

@Nikoletta Joó: Kedves Nikoletta! A vonatkozó törvény így szól erről: "Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja." Erről itt talál további információ: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300146.KOR. Üdvözlettel, AVM

vbettina 2018.02.01. 19:46:22

Üdvözlöm!Ha megszűnt az állandó lakcímen,mert eladtuk a lakást,és nem tudok bejelentkezni a bérelt lakásba, milyen cím fog szerepelni a kocsim forgalmijába?Vagy ha új autót akarok venni.Köszönöm a válaszát

A Város Mindenkié csoport 2018.02.02. 22:58:35

@vbettina: Kedves Bettina! Ameddig nem kell új forgalmit kiváltani, addig ez a cím lest rajta, csak sajnos a lakcímnyilvántartásban "fiktív" jelzéssel lesz ellátva a lakcím. Nagyon fontos lenne, hogy be tudjon jelentkezni oda, ahol most lakik. Erről itt talál információt: utcajogasz.hu/2015/07/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

evho 2018.02.12. 11:25:20

Tisztelt Utcajogász!

Már több, mint egy éve lakom Pesten. Sajnos a szállásadóm nem engedi, hogy bejelentsem magam ideiglenes lakcímre se Budapestre. Vidéki állandó lakcímem van. Mi a teendő ilyenkor?

Üdvözlettel: Éva

A Város Mindenkié csoport 2018.02.15. 23:43:22

@evho: Kedves Éva! Ha van érvényes bérleti szerződése, amit két tanú aláírt, akkor nincs szükség a szállásadó külön beleegyezésére ahhoz, hogy bejelentkezzen állandó lakcímre. Elég kitölteni a lakcímbejelentő lapot és magával vinni a szerződést az okmányirodába. Erről itt olvashat részletesebben: utcajogasz.hu/2015/07/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

Zsuuu3 2018.03.12. 21:42:24

Tisztelt Utcajogász,

10 éve lakok egy kerületben, ahol ha nem tudom bizonyítani az életvitelszerü ott-tartózkodást, akkor plusz pénzt kell fizessek. A 10 év alatt többnyire volt munkám, bejelentett, de néha nem. Közüzemi számlák a nevemen, lakcímkártyán az utolsó 3 évben már állandó lakcímként szerepelt a cím (előtte nem foglalkoztam vele) Mi kell(het még?) azéletvitelszerű igazoláshoz? Szomszédoktól is tudok igazolást kérni, ha szükséges. Köszönöm szépen

Ancsa94 2018.04.22. 09:06:29

Köszönöm a választ, amit nem kaptam. A gyerekemet most a lakcím hiány miatt vidékről kell behordanom Pestre oviba. Úgy látszik, itt csak a magamutogató, felelőtlen embereknek jár segítség.

tomy88trance 2018.06.11. 10:26:03

Tiszteletem!

Nagyon fontos kérdéssel fordulnék önökhöz. Sajnos úgy alakult,hogy a bank vitte a házunkat és emiatt költöznünk kellett. Kis híján az utcára kerültünk, anyukámmal aki nagyon beteg ,nevelőapámmal aki tólószékes 100% rokkant, illetve anyum siket nagynénjével. Éppenhogy találtunk albérletet,de nem engedi a tulaj,hogy bejelentkezzünk erre a címre, a bank által elvett házat pedig már eladták,megvették így azt nem használhatjuk állandó lakcímként már. Az lenne a kérdésem,hogy ez esetben mit lehetne tenni? Több okból kifolyólag is muszáj lenne,ugye ha beteg az ember nem mindegy ,meg ahogy írták törvényileg is kötelező. Utcára nem akarunk kerülni és attól félünk,ha így beleegyezés nélkül beadjuk a kérelmet akkor ki fognak minket tenni az albérletből ,mert akié a ház így elesne valami támogatástól. :/

Farkas András 2018.08.04. 18:33:48

Tisztelt Utcajogász! arra szeretnék választ kapni hogy mit kell csinálnom akkor ha valaki a tudtom nélkül bejelentkezett az ingatlanomba.Az illetőt soha nem láttam de miután az Én cimemet adta meg valoszinüleg több helyen is minden negyedévben nekem küldik az Ő szemétszállitási dijairól szoló csekkeket,,hogyan tudom meg hogy tényleges kicsoda az illető és hol lakik??

ewokmacikaroly 2018.08.09. 09:27:17

@Farkas András: nem biztos, hogy be van oda jelentkezve az illető, anélkül is megadhatta azt a címet. Először azt volna jó kinyomozni, hogy az ő lakásába ki van bejelentkezve a lakcím nyilvántartás szerint, amit a kormányablakokban ki tud deríteni.
 
 
süti beállítások módosítása