Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Utcajogász

!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Az Utcajogász program keretében A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport tagjai önkéntes jogászok társaságában hetente egy alkalommal fogadják a panaszosokat.

Célunk a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy szervezetten léphessünk fel a hatóságok, az állampolgárok és az intézmények túlkapásai és megkülönböztető gyakorlatai ellen.

Utcajogász ügyfélfogadás

MIKOR? minden pénteken 15-től 17 óráig
HOL? Blaha Lujza tér

Email: utcajogasz@gmail.com
!!! új oldalunk címe: utcajogasz.hu !!!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Figyelem!

Ez az utcajogász archív blogja, kérjük keresd fel gyakran frissülő hírekkel és naprakész jogi információkkal rendelkező új oldalunkat az utcajogasz.hu-n ide kattintva!

Érvényes szerződéssel bárhova be lehet jelentkezni!

Általános tévhit, hogy a lakcímbejelentéshez mindig kell a szállásadó aláírása a rózsaszín lakcímbejelentő lapon. Ez azonban nincs így!

A lakcímbejelentéshez valóban minden esetben szükség van a szállásadó hozzájárulására, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy alá kell írnia a lakcímbejelentő lapot.

  • Ha a szállásadó személyesen megjelenik veled az okmányirodában, vagy elektronikus úton járul hozzá ahhoz, hogy bejelentkezz az ingatlanba, nem szükséges az aláírása.
  • Ha a lakó ún. közokirattal (például bíróság ítélet vagy közjegyző által kiállított okirattal), vagy ún. teljes bizonyító erejű magánokirattal (ügyvéd által ellenjegyzett, vagy két tanú nevével, lakóhelyével és aláírásával rendelkező okirattal) igazolja, hogy jogosult a lakás/szoba használatára, az okmányirodának kötelessége bejegyeznie a lakcímet a szállásadó aláírása nélkül.

lakcimkartya2_1.jpg

FIGYELEM! Néhány okmányirodában figyelmen kívül hagyják ezt a jogszabályi rendelkezést és a megfelelő szerződés mellett is kérik a szállásadó aláírását a lakcímbejelentő lapra. Ez jogszerűtlen gyakorlat, és ha ilyen történik veled, hivatkozz a lakcím-törvényre vagy keress fel minket, hogy közösen tudjunk kiállni a jogaidért!

Jó tanács lakóknak: Ha albérletben vagy munkásszállón laksz, mindig törekedj olyan szerződés megkötésére, amit két tanú is aláír, így nem lesz probléma a lakcímbejelentéssel.

Fontos információ szállásadóknak: A bejelentett lakcím önmagában nem jelenti azt, hogy valakinek joga van használni a lakásodat, ezt az aláírt vagy szóbeli szerződés teszi lehetővé. Vagyis ha valaki be van jelentve a lakásodba, de lejár a szerződése, nincs joga tovább használni a lakást.

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcím-szabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 0620-282-3616

E-mail: avarosmindenkie@gmail.com

Honlap: www.avarosmindenkie.blog.hu

Facebook: http://www.facebook.com/AVarosMindenkie

2015.07.13. 14:27 • 5 komment Címkék: lakcím

A bejegyzés trackback címe:

https://utcajogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr547622432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matyasne Farkas 2015.07.25. 13:55:47

Mit tehetek ha már 2004- óta itt lalom albérletbe 2005- től ideiglenesen bejelentett a tulaj de ennek a lakcim kártyának lejarati ideje van meg hosszabodik
ez automatikusan vagy érvényét veszti? Bár tul sok hasznát nem veszem mint momdta az előadó az önkormányzatnál olyan mont ha itt sem élnénk köszönöm a segítséget. FELSŐPAKONYI POLGARMESTERI HIVATAL testület tagjainak.

Matyasne Farkas 2015.07.25. 22:09:56

Amennyiben a lakcim kártya ideiglenes jellegű és érvényességo ideje lejárt?

evatessza 2015.07.26. 11:13:14

Kedves Farkas Mátyásné!

A tartózkodási hely nem hosszabbodik meg automatikusan, azt is kérni kell.

Viszont ha Ön 2004 óta lakik az albérletben, a tulajdonosnak állandó lakcímre kellene Önt bejelentenie. Ebből neki semmi kára nem származik!

Itt van két bejegyzés, amiben minden hasznos információ benne van Önnek és a tulajdonosnak is:

utcajogasz.blog.hu/2015/04/25/tenyek_es_tevhitek_a_lakcimbejelentesrol_lakoknak

utcajogasz.blog.hu/2015/04/23/tenyek_es_tevhitek_a_lakcimbejelentesrol_szallasadoknak

mandula.levendula 2016.01.17. 14:11:43

Mi a helyzet olyankor, hogyha a szerződésbe bele van írva, hogy a tulajdonos nem járul hozzá, hogy a lakók bejelentkezzenek a lakcímre? (szó szerint: "A Bérbeadó nem járul hozzá, hogy a Bérlő - és vele együttlakó személyek - a bérleti szerződés időtartamára az ingatlan címét tartózkodási helyként a hatóságoknak bejelentsék.") Egy ilyen paragrafussal meg lehet tiltani a lakó bejelentkezését, vagy ez a paragrafus eleve érvénytelen, és figyelmen kívül kell hagyni?
Köszönöm előre is a választ!

evatessza 2016.01.22. 18:45:40

@mdhtr: Az bérleti szerződésben szereplő ilyen kitétel álláspontunk szerint érvénytelennek minősül, hiszen az jogszabályba ütközik, tehát a bérbeadó érvényesen nem zárhatja ki annak a lehetőségét, hogy az ingatlanba a bérlő akár lakóhelyét, vagy tartózkodási helyét bejelentse. A nevezett kikötés ellenére a hatóságnak be kell jelentenie a lakcímadatot.